Dieta surówkowa
Menu to warzywa, owoce, ciemne pieczywo, jaja i ser. Dietę surówkową mogą stosować osoby dorosłe i zdrowe, chcące zrzucić ok. 3 kg przez tydzień. Nadwagę odzyskuje się jednak bardzo szybko. Wybór owoców jest ograniczony: pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, ananasy, winogrona, morele, czereśnie, truskawki i melony.Z warzyw wskazane są: szpinak, rzeżucha, marchew, papryka, kabaczki, szparagi, pory, kapusta, kalafiory, rzepa, ogórki, buraki i pomidory. Warzywa można jeść na surowo, gotowane albo wyciskać z nich sok, owoce tylko surowe. Biały ser dozwolony jest między posiłkami.
Przykładowy jadłospis
· Śniadanie: kawa, herbata lub napar z ziół, owoc.
· Obiad: surowe warzywa w dowolnej ilości z cytryną i odrobiną soli, 2 kromki ciemnego chleba, 2 jajka na miękko, owoc.
· Kolacja: surówka owocowa z łyżką miodu lub dżemem niskosłodzonym.
tiffarte