SKUTECZNA DIETA.docx

(15 KB) Pobierz

SKUTECZNA DIETA J

I TYDZIEŃ

Śniadanie:
- kawa lub herbata bez cukru
- jogurt naturalny 150-200 g
- jajko

Obiad:
- 150-200 g mięsa (chuda wołowina, cielęcina, drób) lub ryby (dorsz, panga, łosoś, sola, pstrąg)
- główka sałaty
- jajko na twardo
- jogurt naturalny
mięso usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek, lub ugotować (z rybą to samo), sałatę posypać posiekanym jajkiem i polać jogurtem doprawionym do smaku ziołami, czosnkiem ,pieprzem i solą

Kolacja:
- 150-200 g ryby lub mięsa( j.w)
- gotowane jarzyny (szpinak, fasolka szparagowa, brokuły ,kalafior) ok. 300-400 g

II TYDZIEŃ

Śniadanie:
- jak w pierwszym tygodniu ale jogurt można zmiksować ze świeżymi owocami (truskawki, jagody, maliny, jeżyny, porzeczki)

Obiad:
- jak w pierwszym tygodniu

Podwieczorek:
- jedno jabłko

Kolacja:
- jak w pierwszym tygodniu

III TYDZIEŃ

Śniadanie:
- kawa lub herbata bez cukru
- kromka chrupkiego pieczywa z plastrem wędliny
- jajko lub jogurt do wyboru
Obiad:
- jak w poprzednich dwóch tygodniach

Podwieczorek:
- Jabłko

Kolacja:
- jak w poprzednich tygodniach

WSKAZÓWKI POMOCNE W PRZETRWANIUJ
Dodatkowe produkty dozwolone w niewielkich ilościach, którymi można zastąpić podane wyżej składniki lub ewentualnie dodać do nich:
- świeża papryka
- cebula
- mozzarela (w niewielkich ilościach!!!)
- cukinia
- pomidory
- koncentrat pomidorowy
- ogórki świeże
- ogórki małosolne, konserwowe
- wędzony łosoś
Porady i kilka przepisów:
Wszystko można słodzić słodzikiem – w razie wielkiej potrzeby na coś słodkiego posłodzić słodzikiem jogurt, jest pyszny, można dodać cynamon i łyżeczkę kawy rozpuszczalnej – pycha!
Wszystko warto dobrze przyprawiać ziołami i czosnkiem – mięso i ryby są wtedy bardzo aromatyczne i smaczne! Bazylia, oregano, zioła prowansalskie, chili, pieprz cayenne, pieprz to podstawowe przyprawy. Można dodać również curry, imbir, gałkę muszkatołową. Sól bardzo umiarkowanie!
Propozycje dań głównych:
Pieczony pstrąg:
małego pstrąga ok. 200 gr(świeżego!), natrzeć sokiem z cytryny i solą, odstawić na 2-4 godziny. Po tym czasie odlać wodę i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200’C i piec ok. 20 minut. Podawać z sałatą z sosem z oliwy, soku z cytryny, odrobiną octu winnego i oregano.
Panga pieczona pod pomidorem i mozzarelą:
Filet z pangi rozmrozić, natrzeć sokiem z cytryny i solą. Odstawić na 1-2 godziny, odsączyć z wody i ułożyć na blaszce lub foremce do zapiekania. Ułożyć ok. 3 plastrów pomidora (bez skóry i pestek) a na każdy plaster położyć jeszcze po plasterku mozzareli i tak przygotowaną rybę upiec w nagrzanym piekarniku (ok. 200’C) – ok. 20-30 minut. Do tego sałata przygotowana jak w poprzednim przepisie.
Panga na ostro:
Przygotowaną rybę (jak wyżej) usmażyć na oliwie z oliwek na złoto. Kiedy będzie się smażyć do małego garnka wlać łyżkę oliwy z oliwek, gęsty sok pomidorowy lub przetarte pomidory (150ml), dwa duże ząbki czosnku i chwilę pogotować. Na koniec dodać kilka kropel sosu tabasco lub chili, wymieszać i doprawić solą. Ugotować warzywa (brokuły lub fasolkę szparagową), ułożyć na talerzu. Zdjąć rybę z patelni ułożyć obok jarzyn, polać sosem pomidorowym i posypać odrobiną startej na grubych oczkach mozzareli.
Sałatki:
Sałata z łososiem:
Sałatę skropić oliwą i sokiem z cytryny, na niej ułożyć łososia wędzonego i jajko poche ( do wrzącej wody – nie może mocno bulgotać!- powolutku wlać jajko (i na maleńkim ogniu gotować 3 minuty na miękko a 6 na twardo) ,które później trzeba odsączyć z wody i ułożyć na sałatce. Posypać pieprzem grubo mielonym i skropić cytryną.
Sałata z mięsem:
Sałatę umyć, porwać. Dodać usmażone piersi z kurczaka lub wołowinę (polędwicę), pokrojone w paski i dwa pokrojone jajka na twardo. Całość wymieszać i doprawić sosami z jogurtu.
Sos z jogurtu można zrobić koperkowy, czosnkowy, koperkowo szczypiorkowy, chili, poprzez dodanie do kubka jogurtu świeżych ziół, lub rozgniecionego czosnku. Doprawić sola i pieprzem.
Deser:
Od drugiego tygodnia można jeść jabłka więc polecam pieczone jabłko z jogurtem waniliowo-cynamonowym,
Jabłko umyć, wydrążyć od strony szypułki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180’C. Piec ok. 20 minut. W międzyczasie jogurt posłodzić słodzikiem, dodać kilka kropel aromatu waniliowego (takiego do ciast) i cynamon, wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy jabłko będzie dość miękkie, włożyć je do miseczki, do wydrążonej dziury wlewać jogurt, który ma oblać całe jabłko. Posypać cynamonem. PYCHA!!!
Starte jabłko wymieszać z jogurtem i słodzikiem, doprawić cynamonem i też jest super!

Poza tym, w obrębie danych produktów można naprawdę urozmaicać sobie to jedzenie i tak np.: na obiad można usmażyć filet z kurczaka a na niego ułożyć jajko sadzone zamiast jajka na twardo z sałatą. Zamiast sałaty na obiad można zjeść gotowane jarzyny (kolacje można zamieniać z obiadami)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin