Filizanka Smakow nr 5_9_2009.pdf

(3779 KB) Pobierz
286378754 UNPDF
Kostaryka – spotkanie miłośników kawy
Kapsu łki i pady
Yerbowy zawrót głowy
Poczuj miętę!
Od roku na rynku
286378754.022.png 286378754.023.png 286378754.024.png 286378754.025.png 286378754.001.png 286378754.002.png
 
HURTOWNIA I BEZPOŚREDNI IMPORTER
Z CHIN I HOLANDII
W OFERCIE PONAD 4000 ARTYKUŁÓW
DONICE I OSŁONKI
OZDOBY ŚLUBNE
KWIATY SZTUCZNE
AKCESORIA FLORYSTYCZNE
OZDOBY ŚWIĄTECZNE
KOMPOZYCJE, STROIKI OKAZJONALNE
ŚWIECE
OWOCE I WARZYWA
LAMPIONY
FIGURKI CERAMICZNE
www.kalina.wroclaw.pl
TEL./FAX 071 78 134 78
0 603 967 301, 0 603 759 096
2
286378754.003.png
W tym numerze
Konkurs
strona 26
W 80 smakw dookoła wiata
Kostaryka – spotkanie miłonikw kawy 2–7
Historia herbaty w Europie cz. I 8–11
Podr kakao przez europejskie pałace 12–13
Przewodnik smakw
Palenie kawy cz. I 14–15
Czekolady smakowe 15
Despalada czy sin humo czyli yerbowy zawrt głowy 16–17
Poczuj mit! 18–19
Niezbdniki
Kapsułki i pady 20–22
Przewodnik po zaparzaczkach do herbaty 24–26
Stł serwisem nakryty 27
Smaki dla duszy i ciała
Filiankowe zapachy 28–29
Herbatka dla przyjaciela 32
Ciekawostki
Fura fusw 30–31
Filianka Smakw ISSN 1899-4431
Wydawca: IRBIS Barbara Szwast, 50-158 Wrocław, ul. Piaskowa 15, tel./fax 71 372 33 00, e-mail: redakcja@lizankasmakow.pl
.lnkmko.pl
Redakcja: Barbara Szwast, Maria Rykaluk, Alicja Konury (grak), Weronika Halenka, Agnieszka Kkol, Łukasz Szatyłowicz.
Wspłpraca: Alicja Klimczyk, Agnieszka Hajbura , Magdalena Piotrowicz, Julia Rogowska-Reguliska, Krzysztof Kaszewski.
Skład: Redakcja. Korekta: Marcin Grabski.
Druk: Drukarnia Hector, Długołka.
Nakład 10 000 egz., bezpłatna dystrybucja w wybranych sklepach z kaw, herbat i pijalniach czekolady.
Lista punktw dystrybucyjnych na stronie internetowej.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialnoci za tre zamieszczonych reklam i artykułw rmowych.
Niezamwionych materiałw redakcja nie zwraca.
Filianka Smakw
1
286378754.004.png 286378754.005.png 286378754.006.png 286378754.007.png 286378754.008.png 286378754.009.png 286378754.010.png 286378754.011.png 286378754.012.png 286378754.013.png 286378754.014.png
W 80 smakw dookoła wiata
ostaryka spotkanie
mionikw
kawy
SanJos,stolicaKostaryki,byłacelemspotkaniadwudziestuczłonkwSpecialityCo E eeAssociation
Europe (SCAE), zawodowo zwizanych ze wiatem kawy, reprezentujcych dwanacie krajw,
wtymKoreiChiny.Całnaszgrupłczyłojednowielkapasjaizainteresowaniewszystkim,
co jest zwizane z kaw. Gospodarzami naszego pobytu na Kostaryce byli przedstawiciele
ICAFE, The Speciality Co E ee Assotiation of Costa Rica oraz Sintercafe.
P
okonanie trasy z Łodzi przez Londyn i Madryt do San Jos (ponad 14
tysicy kilometrw) zajło mi trzydzieci godzin. Po przybyciu na
miejsce pierwszy widok z okna zapiera dech w piersiach. W oddali pikne
pasmo gr wulkanicznych z zachmurzonymi wierzchołkami i owietlone
porannym słocem zielone zbocza plantacje kawy.
Kostaryka ma osiem regionw uprawy kawy. Nasz podr po nich
rozpoczlimy od West Valley.
Copeatenas to doskonale zorganizowany zakład przetwrstwa kawy,
skupiajcy1,2tysicaplantatorw,ktrychredniawielkoplantacjiwynosi
4hektary.Przytakimrozdrobieniuduołatwiejmonaosignbardzowysok
jako zbiorw.Kawa jest uprawiana nawysokoci 10001200 metrw nad
Republika ostaryki
DoKostarykiprzybywajgłwnieturyci.Poprzylocieczeka
ich bardzo szczegłowa odprawa, dokładne i powolne
przegldanie paszportw, rczne sprawdzanie zawartoci
bagau. W pobliu celnicy z psami gotowymi do poszuki-
wania narkotykw. Troch inny standard lotniska w po-
rwnaniu z lotniskami europejskimi. Bardzo duo ludzi na
małej powierzchni. Pojawiaj si take turyci z deskami
sur F ngowymi, wikszo to Amerykanie i Kanadyjczycy.
286378754.015.png 286378754.016.png 286378754.017.png
poziomemmorza.Naprzykładzie
jednej z tych plantacji mielimy
okazj zobaczy cały proces
rozwoju kawy jako roliny od
siedmiomiesicznych sadzonek
a do dorodnych kilkunastolet-
nich drzewek.Plantacjabyłapo-
dzielona na wiele sektorw,
wszystkie zacienione palmami
rosncymi na zboczach gr. Tam po raz pierwszy
moglimy poczu tropikalny upał, szczeglnie w go-
dzinach 13 00 15 00 , kiedy temperatura osigała
3540 stopni Celsjusza w ostrym słocu.
Na pocztku zdziwiło nas, e w całym zakładzie
Copeatenas właciwie nic si nie działo. Dopiero po
południu zaczli zjeda samochodami plantatorzy
zeswoimizbiorami.Wcigudniapracujzbieraczena
plantacjach, a ze wzgldu na trudnoci w dostawach
energii elektrycznej w całej Kostaryce praca w zakła-
dachodbywasiwgodzinachwieczornychi nocnych.
Wszyscyprzestrzegajzasady,ewieozerwaneowoce
musztra F dodalszejobrbkiwcigu24godzin.
NastpniepojechalimydozakładuCoopalmares,
ktryskupiaokoło1250plantatorw.Jestonuwaany
zajedenzdwchnajnowoczeniejszychzakładwna
Kostaryce, reprezentujcy najwyszy wiatowy stan-
dard w produkcji kawy, bardzo mocno zorientowany
na jako. Coopalmares ma opini bardzo dobrego
płatnika dla plantatorw. Zakłady stowarzyszone
wICAFEgwarantuj,e9obrotuwracadoplantatorw
w formie inwestycji w edukacj, szkolenia, pomoc
dzieciom i popraw warunkw ycia. Coopalmares
zakupiło doskonale wyposaony gabinet denty-
stycznyzainstalowanywwielkiejmobilnejprzyczepie.
o poudniu zaczli zjeda samochodami
plantatorzy ze swoimi zbiorami
utor z -miesicznymi sadzonkami kawy Yelow atui
Oglne zasady uprawy
Prezydent ICAFE, Guido Vargas, przedstawił nam zasady, jakie rzdz upraw i eksportem kawy na Kostaryce. Pod
tymwzgldemkrajtenjestewenementemwskalicałegowiatazajmujcegosiprodukcjkawy.Rzdwprowadził
wiele przepisw, ktre chroni t gał gospodarki i pozwalaj utrzyma jako produkowanej kawy.
Od 1999 roku obowizuje zakaz produkcji robusty. Prawo reguluje rwnie zasady uprawy i produkcji zgodnie
z najwyszymi standardamizwizanymi z ochronrodowiska.Czludnoci zamieszkujcejKostaryk, ktrazaj-
muj si upraw kawy (5 mieszkacw), jest chroniona prawem pracy, ktre ustala minimalny poziom płacy. Na
mocy specjalnej ustawy plantatorzy maj zagwarantowan cen za swoje zbiory na poziomie 85 ceny midzy-
narodowej.Niedopuszczasiadnychnieprawidłowociprzyzatrudnieniu.Obowizujezakazzatrudnianiadzieci.
50tysicy producentw oraz 118zakładw przerobu kawygeneruje 6PKB. Najbardziejpopularnymiodmianami
uprawianejkawysCaturraiCatui(85całejprodukcji).NaKostarycekawajestzbieranatylkorcznie.Zbieraczami
s głwnie Indianie. Grzysty teren wymaga bardzo dobrej kondycji i sprawnoci, aby swobodnie si porusza.
Pracujc przy zbiorach, moglimy si przekona na własnej skrze, jaka to trudna i mczca praca.
286378754.018.png 286378754.019.png 286378754.020.png 286378754.021.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin