CIASTA(1).doc

(41 KB) Pobierz
CIASTA

CIASTA

CIASTO ANANASOWO - BANANOWE

- puszka ananasów (440 g)
- 100 ml soku z ananasów
- 2 banany
- 3 jajka
- 100 ml oleju
- 1 filiżanka cukru
- 1/3 filiżanki wiórków kokosowych
- 1 i 1/3 filiżanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu

Ananasy odsączamy. Banany rozgniatamy w misce do ciasta przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Do masy dodajemy ananasy pokrojone w kostkę sok ananasowy, jajka i olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką do ciasta.
Gotowe ciasto wykładamy do silikonowego Króla i wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 160-1900 C. Pieczemy ok. 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać min, 10 minut przed wyjęciem ciasta z formy.

MAJONEZOWY MURZYNEK

- 1 szklanka

cukru
- 1 majonez (300 ml)
- 0,5 szklanki kartoflanki
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- cukier waniliowy lub inny aromat

Białka ubić na sztywno w misce do ciasta. Dodać cukier i wymieszać. Dodawać kolejno
pozostałe składniki. Całość wymieszać łyżką do ciasta. Wlać ciasto do formy silikonowy Król
i piec ok. 30-40 min./1800C.

CIASTO BANANOWE

- 5 bananów (1 szklanka) rozgnieść tłuczkiem w Misce do ciasta dodać roztrzepane w Mix Maxie:
- 0,5 szklanki oleju
- szczyptę soli
- cukier waniliowy
- 5 jaj
Dosypać do miski i wszystko wyrobić tłuczkiem:
-3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec ok. 50 min./1800C.

BABKA AUSTRIACKA

- 500 ml mąki
- 250 ml cukru pudru
- 250 ml oleju
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 4 jaja
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Wszystkie sypkie produkty wsypać do miski. Dodać produkty płynne i wymieszać wszystko
łyżką do ciasta. Wyłożyć ciasto do silikonowej BABIEJ GÓRY. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750 C na około 1 godzinę.

BISZKOPT

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kartoflanki
- 2 łyżki wody

Żółtka z 0,5 szklanki cukru i wodą zmiksować. Białka z pozostałym (0,5 szklanki) cukrem ubić w Mix Maxie, dodać masę żółtkową. Wszystko wymieszać i przełożyć do miski. Dodać mąki, wymieszać łyżką do ciasta i wylać na blachę. Piec ok. 30 min./170-1800C.

CIASTECZKA PÓŁKRUCHE

- 0,5 kostki rozpuszczonego tłuszczu
- 2 żółtka + 1 jajko
- 1 kwaśna mała śmietana
- 0,5 kg mąki
- jabłka, śliwki, grzyby, kapusta itd. na nadzienie

Wszystkie składniki oprócz umieścić w misce. Zamknąć, odpowietrzyć i wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, nałożyć nadzienie. Zawinąć w rogaliki i piec w 1800C na złoty kolor.

BRZOSKWINIOWE RÓŻYCZKI

- 0,5 kg mąki
- 2,5 dag drożdży
- 5 dag cukru
- 1/8 l mleka
- 15 dag masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 5 dag masła do posmarowania

MASA
- 20 dag dżemu brzoskwiniowego
- 10 dag cukru
- 10 dag posiekanych migdałów
- 10 dag rodzynków
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rumu
- 20 dag cukru pudru

Ciasto wyrobić w misce sposobem Tupperware. Gdy wyrośnie rozwałkować na stolnicy, tak cienko jak to możliwe. Z dżemu, migdałów i cynamonu sporządzić masę, rozsmarować ją na cieście i posypać rodzynkami. Ciasto zrolować.
Roladę pokroić na plastry o szerokości 2 cm.
Roztopić masło przeznaczone do smarowania i polać nią ciastka. Ułożyć je ciasno obok siebie w formie (najlepiej tortownicy o średnicy 26 cm). Przykryć całość ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie umieścić na najniższym poziomie w piekarniku nagrzanym do 2000C i piec
ok. 40 min. Po ostygnięciu można ciasto pokropić rumem i posypać cukrem pudrem.

DROŻDŻÓWKA I

- 3 jajka
- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdży
- pół kostki tłuszczu,
- 3 łyżki stołowe cukru,
- szklanka mleka (niepełna)
- łyżka stołowa oleju,
- szczypta soli,

Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 3 łyżkami cukru. Roztopić tłuszcz, do gorącego wlać zimne mleko, wymieszać, dolać łyżkę oleju. Wszystko wlać do drożdży. Roztrzepać dwa całe
jajka i jedno żółtko, połączyć z płynami w misce. Dosypać dwie łyżki cukru, szczyptę soli, oraz mąkę. Zamknąć miskę i zakręcić nią ok. 20 x. Wypuścić z miski powietrze i wstawić ją
do bardzo ciepłej wody. Gdy miska otworzy się zamknąć ją i ponownie i znów wstawić do ciepłej wody. Czynność tę powtórzyć aż do wyrośnięcia ciasta po brzegi.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej blachy, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać
kruszonką. Można położyć owoce sezonowe, lub ugotowany wcześniej budyń.
Wstawić do zimnego piekarnika, piec 35/40 minut w temp. 1800.

Z tego przepisu można również przygotować spód do pizzy tylko zamiast 3 łyżek cukru dodajemy 1 i trochę więcej soli.

KRUSZONKA
- 3 łyżki stołowe cukru
- 4 łyżki stołowe mąki
- 1/4 kostki margaryny

Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli zagniecie się kulka taka, jak ciasto na pierogi należy zamrozić i zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce. Jeśli zagniecie się na sypko - posypać
ciasto od razu. Można dodać wiórki, migdały, orzeszki.

DROŻDŻÓWKA II (proporcje na dwie blachy)

- 10 dag drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
- 6 żółtek
- 6 szklanek mąki

Drożdże rozkruszyć w Maksymilianie zasypać cukrem, dodać resztę składników i wszystko
wymieszać łyżką do ciasta. 1/2 kostki margaryny rozpuścić, dodać 2 szklanki mleka, podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać do miski.
Na końcu dodać 6 szklanek przesianej mąki i wszystko wymieszać. Zamknąć miskę, odpowietrzyć i postawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie miska sama się otworzy.
Wyłożyć ciasto na blachę i jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce, aby powtórnie wyrosło,
posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 C ok. 30-45 min.

DROŻDŻÓWKA III

- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka

Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka, sól i olej. Do shakera wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Gdy zaczyn wyrośnie dodać do miski. Zamknąć ją, odpowietrzyć i wymieszać produkty, kręcąc nią energicznie kilka razy. Wstawić do miski z ciepłą wodą. Kiedy pokrywka się otworzy, Ponownie zamknąć i odpowietrzyć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachy i posypać kruszonką zrobioną z 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki wiórków kokosowych
i 1 szklanki mąki. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 - 2000C ok. 30-35 min.

CIASTO ORZECHOWO - JABŁKOWE

- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 jabłek + szklanka orzechów włoskich

Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, jaja, cukry, następnie pokrojone w kosteczkę jabłka, cynamon i posiekane orzechy. Miskę zamykamy i po odpowietrzeniu kręcimy nią energicznie, kolistymi ruchami. Po otwarciu, mieszamy jeszcze 2-3 razy łyżką do ciasta i wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 2000C ok. 45-50 min.

STRUCLA ADY (2 sztuki)

- szklanka mleka
- cukier waniliowy
- pół kostki tłuszczu,
- szczypta soli,
- 3 łyżki stołowe cukru,
Podane składniki rozpuścić w garnuszku nie zagotować!!!
- 5 dag drożdży zasypać 1 łyżką cukru,
- 1 jajko i 3 żółtka roztrzepać w Mix Maxie,

Do miski wsypać 60 dag mąki, dodać połączone w shakerze wszystkie składniki płynne.
Miskę zamknąć, odpowietrzyć, zakręcić nią ok. 20 x. Wstawić do zdecydowanie ciepłej wody, i poczekać aż miska się otworzy. Wyrobione ciasto zbić, rozwałkować na prostokąt,
na środku położyć pas owoców, marmolady, maku, twarogu, czy budyniu (bardzo gęstego).
Górne brzegi zawinąć na 1 cm, żeby nadzienie nie wypłynęło. Następnie boki placka założyć na nadzienie, zwinąć. Zawiniętą struclę posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika, piec 40-50 min. w 1800
Ciasto nadaje się również na pączki.

SNIKERS

- 0,5 kg mąki
- 20 dag margaryny (rozpuścić)
- 20 dag cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka sody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 Krem

Karpatkowy

Wszystkie składniki wymieszać kręcąc miską tak długo, aż poczujemy kulę z ciasta latającą
po obwodzie miski. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą upieć osobno na złoty kolor w temp.
ok. 180o C. Na trzecią część, przed pieczeniem wyłożyć gorącą masę orzechową wykonaną z:
- 30 dag posiekanych orzechów włoskich,
- 12 dag cukru,
- 10 dag tłuszczu,
- 3 łyżek miodu
(wszystkie składniki połączyć i zagotować).

Krem Karpatkowy ubić w shakerze, dodać 3 łyżki kawy rozpuszczonej w małej ilości wody.
Przełożyć upieczone placki. Ciasto z orzechami położyć na górze. Najlepsze jest po dwóch dniach.

BABKA MAJONEZOWA

- słoik majonezu (300 ml)
- 6 jaj
- 400 g cukru pudru
- 200 g mąki
- 200 g kartoflanki
- 1 olejek śmietankowy
- 3 łyżeczki proszku

Jajka ubić w shakerze. Do miski wkładamy ubite jaja, majonez, mąkę i resztę składników. Zamykamy miskę, wypuszczamy powietrze i kilkoma ruchami okrężnymi mieszamy składniki. Po otwarciu miski dodajemy bakalie i po wymieszaniu wyłożyć na blachę i piec ok. godziny.

KOŁACZ DROŻDŻOWY

- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 200 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
- 200 g kremu czekoladowego lub powideł

Drożdże, cukier i mleko roztrzepać w Mix Maxie. Do miski wsypać mąkę, dodać olej i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać łyżką do ciasta. Miskę zamknąć, odpowietrzyć, wstawić do ciepłej wody. Gdy pokrywka się otworzy, przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na prostokąt gr. 0,5 cm. Przeciąć wzdłuż na 3 równe paski. Na środek każdego nałoży równomiernie nadzienie. Skleić brzegi, tworząc trzy rulony, następnie spleść je w warkocz. Uformo

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin