WYKAZ PUNKTÓW STRAŻNIKÓW WAGI. MĄKA, KASZA, RYŻ Ryż gotowany 1fil. 4P J/w 1łyżka stołowa 0,5P ww podaje dokładnie : kosztuje po 0,5 punktu za każde 20 gram ugotowanego, suchy ryż 60 gram = 3 pkt. Płatki pełnoziarniste 4łyżki 2P Płatki kukurydziane 100g 3,5P Owsianka ugotowana 1fil.2P groszek ptysiowy 100gram -10.5P Pizza cała każda 16P Mąka każda 100g 5,5P Mąka 3łyżki stołowe 1P Mąka ziemniaczana j/w (5,5P) lub 1P Kasza gryczana na sypko 100g 2,5P Naleśniki 1szt.(10cm średnicy)”solo” 3P[/color] Kasza jaglana sucha średnio 100 g kcal 349 / tł 2,9---- 6 pkt Kasza jęczmienna perłowa ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 365 / tł 2,6---- 6,5 pkt Kasza manna sucha ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 350 / tł 2,5---- 6 pkt Kasza krakowska sucha ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 365 / tł 2,8----6,5 pkt Kasza gryczana prażona cała sucha ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 353 / tł 2,5---- 6 pkt Kasza manna gotowana ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 150 / tł 1,7---- 2,5 pkt Kasza krakowska gotowana ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 160 / tł 2,1---- 3 pkt Kasza jęczmienna gotowana na sypko ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 152 / tł 2,1---- 3 pkt Kasza gryczana gotowana na sypko ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 141 / tł 2,2---- 2,5 pkt Kasza Cous-cous ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 360 / tł 2---- 6 pkt Kasza Cous-cous gotowany ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 150 / tł 1,9---- 2,5 pkt Kasza Kuskus firmy Carrefour 100g kcal 350 / tł 2,2 ----- 6 pkt Kasza Kuskus firmy Carrefour 25g kcal 350 / tł 2,2 -----2,5 pkt Kasze suche mają 6 pkt w 100 g, a kasze ugotowane ok. 3 pkt w 100g Gryczana ma 2.5 w 100 gramach ugotowanej na sypko; jęczmienna 3 pkt w 100 gramach ugotowanej na sypko Dania restauracyjne I ZUPY Omlet z grzybami 7 Rolada z sosem 11 Stek wieprzowy 4,5 Zupa pomidorowa czysta 1,5 Zupa cebulowa 3 Ziemniaczana sałatka 100g 5 Mussaka 11 Tzatziki 5 Cannelloni z warzywami 10 Lazania porcja 16 Makaron z dodatkami, porcja 7 Ravioli 125 g 2 Tortellini 120g 2 Sałatka z ryżem i tuńczykiem 100g 6 Tost hawajski 1 sztuka 6,5 Deser zabajone 5 Sałatka pomidory, mozzarella 4,5 Zielona sałata z oliwa 2 barszcz czerwony czysty 1p barszcz czerwony zabielany, barszcz z botwinka po 1,5p cebulowa 2 fasolowa 3,5 flaki 6 gazpacho 2 grochowa 3,5 grzybowa zabielana 1,5 jarzynowa zabielana 2 jarzynowa, kalafiorowa 0 krem z groszku zielonego 3,5 krupnik 2,5 minestrone 2,5 mleczna z kluskami lanymi 4 ogórkowa zabielana 2 pomidorowa na koncentracie 0 pomidorowa z makaronem/ryżem zabielana 2 rosół z makaronem 3,5 szczawiowa 2 żurek na kiełbasie 4 Kubek Knorr 1 – 1 p
Produkt Porcja .................................Kcal........ Tł. (g) Grzybowa z ziemniakami talerz 250 ml ....102 .........1,6 -2 pkt Grochowa talerz 250 ml .......................192......... 2,9 -3,5 pkt Fasolowa talerz 250 ml .........................169 ........2,9 -3,5 pkt Zupa cytrynowa z ryżem talerz 250 ml .....102........ 1,3 -2 pkt Cebulowa z zasmażką talerz 250 ml .........138,2 ......1,9 -2,5 pkt Barszcz ukraiński talerz 250 ml.............. 98,9 .......2,2 -2 pkt Barszcz czerwony zabielany talerz 250 ml ..79,5 ......1,9 -1,5 pkt Barszcz czerwony czysty talerz 250 ml .....43 ........1,2 -1 pkt Kapuśniak z kiszonej kapusty talerz 250 ml .96,1..... 2,3 -2 pkt Kalafiorowa zabielana talerz 250 ml ..........149,7 .....1,3 -2,5 pkt Kapuśniak ze słodkiej kapusty talerz 250 ml.. 96,4.... 2,3 -2 pkt Kalafiorowa talerz 250 ml .......................96,2...... 0,6 -2 pkt Jarzynowa zabielana talerz 250 ml ...........174,6 .....1,5 -3 pkt Jarzynowa talerz 250 ml .........................98 .......0,7 -1,5 pkt Grzybowa z ziemniakami zabielana talerz 250 ml 195.. 2,3 -3,5 pkt Krem z zielonego groszku talerz 250 ml ......158,2 .....8,1 -3,5 pkt Szczawiowa z ziemniakami talerz 250 ml .....148,9 .....1,8 -3 pkt Żurek ze śmietaną talerz 250 ml ..................198,6 ...7,3 -4 pkt Szczawiowa ze śmietaną i jajkiem talerz 250 ml 138.... 9,6 -3,5 pkt Żurek z kiełbasą talerz 250 ml ......................213,4.. 8,5 -4,5 pkt Pomidorowa z makaronem talerz 250 ml ............125 ....0,9 -2 pkt Krupnik talerz 250 ml .................................125 .....2,9 -2,5 pkt Rosół z makaronem talerz 250 ml ..................148,9... 0,7 -3 pkt Ziemniaczana talerz 250 ml ..........................89,5.... 0,5 -1,5 pkt Rosół na drobiu talerz 250 ml ........................102..... 0,9 -2 pkt Pomidorowa ze śmietaną talerz 250 ml............. 87,2 ...0,9 -2 pkt Rosół na wołowinie talerz 250 ml.................... 97,8 ....0,8 -2 pkt Pomidorowa z ryżem talerz 250 ml .................137 .....0,9 -2,5 pkt Pomidorowa czysta talerz 250 ml .....................43 ....0,3 -0,5 pkt Ogórkowa ze śmietaną talerz 250 ml ...............132,3... 1 -2,5 pkt Krupnik z ryżu talerz 250 ml ........................110 .....2,75 -2,5 pkt Barszcz z botwiną talerz 250 ml.................... 75 .......4,5 -1,5 pkt Gorący kubek żurek szklanka 200 ml ...............64 ......1,4 -1 pkt Bulion warzywny (Winiary) w kostkach porcja 100 ml 7 ..0,6 -0 pkt Zupa cambridge porcja 227 ml ......................135..... 2,7 -2,5 pkt zupy gotowe : ser w ziołach z makaronem - 350 ml ma 6,5 punkta Jeśli chodzi o kostki rosołowe to w ww mówią, że za jedną kostkę dziennie 0 punktów a za następne po 0,5 punktu. MLEKO I PRODUKTY MLECZNE Kefir 1,5% 250ml 2 Kefir 3,5% 250ml 3,5 Kwaśna śmietana 35% 15g 1,5 Kwaśna śmietana do 10 % 15g 0,5 Maślanka 250ml 1,5 Maślanka z owocami 250ml 3 Śmietana 18% 90g 4,5 Śmietana 24% 15g 1 Śmietana bita 15g 1,5 Śmietanka do kawy 1 porcja 0,5 serek wiejski PIąTNICA 150g - 3P Twaróg naturalny 75g - 1 P Jogurty i kefiry Jogurt naturalny (1 opakowanie) 150 g 120kcal/5,3 tł ----- 2,5 pkt Jogurt naturalny odtłuszczony 150 g 78kcal/2,1tł -----2,5 pkt Jogurt Bacha (1 opakowanie) 175 g 130kcal/3,8tł ----- 4,5 pkt Jogurt owocowy Bacha 175 g 105kcal/1,2tł ----- 3,5 pkt Jogurt Danone (1 opakowanie) 150 g 154,5kcal/3,9tł ----- 4,5 pkt Kefir(l opakowanie) 150g 85,5kcal/4,5tł ----- 3 pkt Kefir chudy (1 opakowanie) 150 g 69kcal/2,7tł ----- 2,5 pkt Kefir luksusowy (1 opakowanie) 100 g 50kcal/2tł ----- Kefir luksusowy (1 opakowanie) 500 g 250kcal/10 tł ----- 26,5 pkt Bakoma ryż na mleku 175g - 3.5p Belriso ryż na mleku 175g - 4.5p Dr.Oetcer - Ryż na mleku na szybko - 58 gram torebka ma 1,5 punkta Jogobella do picia 330 gram - 4 punkty Jogurt Dr Oetcer z orzechami 300 g --- 7 pkt : jogurt jogo vitazoot 1% 150ml 1,5P jogurt BAKUŚ Bakoma 100 g --- 2,5 P serek wiejski PIąTNICA 150g - 3P Mleko Tłuste 3,5% tłuszczu (100g) 61kcal/3.5 ----- 1,5 pkt Mleko chude 2% tłuszczu 100 g 47kcal/2----- 1 pkt Mleko Łowicz 1,5 % 100 g 44kcal/1,5----- 1 pkt Mleko łaciate 0,5 %100 g 34kcal/0,5----- 0,5 pkt Mleko w proszku pełne 100 g 479kcal/24,0----- 10,5 pkt Mleko w proszku (1 płaska łyżka) 20 g 2 pktt Mleko w proszku półtłuste 100 g 415kcal/12.0----- 8,5 pkt Mleko w proszku półtłuste (,1 łyżka) 20 g ----- 1,5 pkt Mleko w proszku odtłuszczone 100 g 355,kcal/0,8----- 6 pkt Mleko w proszku odtłuszczone (1 łyżka) 20 g ----- 1 pkt Mleko zagęszczone słodzone 100 g 323kcal/8,0----- 6,5 pkt Mleko zagęszczone słodzone (1 łyżka) 15 g ----- 1 pkt Mleko zagęszczone niesłodzone 100 g 132kcal/ 7,----- 3 pkt Mleka zagęszczone niesłodzone (1 łyżka) 15 g 21kcal/1,4 tł ----- 0,5 pkt0,1 pkt śladowe ilości Mleko 0,1% 250ml 1,5 pkt Mleko 1,5% 250ml 2 pkt Mleko 3,2% 250ml 3,5pkt Mleko 1,5% 125ml. 1pkt Mleko 0,3% 250ml. 1,5pkt Mleko 0,5% 100ml. 1pkt MAKARONY I PIZZA Makaron gotowany 120g 2 pkt 1 filiżanka ugotowanego makaronu ma 2 pkt Makaron suchy 40g 2 pkt Makaron do syta (max 300 g) to 4 punkty makaron nie gotowany w 100 g ma 6,5 punkta Ravioli jajeczne 220g 8 pkt Spaghetti po bolońsku 400g 6pkt Tortellini gotowane 120g 2pkt Tortellini suche 40g 2pkt Pizza Capri ciosa 300g 1 ------------9 punktów Pizza z pieczarkami i cebulą ( 100g )- 289 kcal/13.3 g tłuszczu ---- 6,5 pkt Pizza Margarita 150g ------- 7 pkt Pizza Margarita 300g ------------- 14 pkt Pizza salami 160g -----------10 pkt Pizza z szynką 223kcal/ 2,5 g tłuszczu --- 4 pkt Pizza mięsno -ziołowa 1 porcja 150g 531kcal/24.2g tłuszczu --- 17,5 pkt Pizza mięsno-ziołowa 100g 327 kcal/13.4g tłuszczu --- 7 pkt Pizza wegetariańska 100g 289kcal/ 13.3g tłuszczu --- 6,5 pkt MAJONEZY I OLEJE TŁUSZCZOWE Majonez 20% tł.w.s.m 10g 0,5 Majonez 50% tł.w.s.m 5g 0,5 Majonez 80% tł.w.s.m 5g 0,5 Majonez 1łyżka (powyżej 50%) 2P Sos majonezowy do 60%tł. 5g 1 Margaryna roślinna ćwierć tłusta 15g 1 Margaryna roślinna do 60%tł. 10g 1,5 Margaryna roślinna półtłusta 5g 0,5 Masło 1 łyżeczka 5g 1 Masło półtłuste 1 łyżeczka 5g 0,5 Masło roślinne 5g 1 olej - 1 lyzka stolowa(LS) -3P Olej , oliwka, 1 łyżeczka 1P Smalec wieprzowy 5g 1,5 Musztarda, 1łyżka 0,5P Ketchup 1 fil 1P lub 1łyżka 0,5P Masło Ekstra łyżeczka 5 g kcal.790 tł.83 --- 1 pkt Masło wiejskie łyżeczka 5 g kcal.740 tł.82 --- 1 pkt Masło orzechowe łyżeczka 5 g kcal 620 tł.54 --- 1 pkt Masło śmietankowe łyżeczka 5 g kcal670 tł.74 --- 1 pkt Masło roślinne łyżeczka 5 g kcal.750 tł83 --- 1 pkt Masło roślinne Nova łyżeczka 5 g kal.450 tł.52 --- 0,5 pkt Masło roślinne MR łyżeczka 5 g kcal. 720 tł.82 --- 1 pkt Masło Mixełko Łaciate łyżeczka 5 g kcal.600 tł.66 --- 1 pkt OWOCE Ananas 0 Arbuzy 0 Banany 1 mały 100g 1 Brzoskwinia 0 Chipsy bananowe, niesłodzone 1 porcja 40g 2 Cytryna 0 Czereśnie 8 szt. 50g 0,5 Daktyl 2 szt. 12g 0,5 Figi świeże 1 szt. 50g 0,5 Granat 1 porcja 100g 1 Grapefruit 0 Gruszki 0 Jabłko 0 Jagody, każdy rodzaj 0 Kiwi 0 Mandarynki 0 Mango ½ owocu 100g 1 Marakuja 1 szt. 30g 0,5 Melon, każdy rodzaj 0 Mirabelki 3 szt. 60g 0,5 Morele 0 Nektarynka 0 Owoce suszone, każdy rodzaj 20g 0,5 Owoce z puszki, z cukrem 1 porcja 150g 2 Papaja 0 Pigwa 0 Plastry owoców niesłodzone 1 porcja 40g 1,5 Pomarańcza 0 Rabarbar 0 Rodzynki 2 łyżki 14g 0,5 Śliwki 1 szt. 50g 0,5 Śliwki 2 szt. 50g 0,5 Truskawki 0 Winogrona 1 garść 100g 1 lubię owoce i zjadam ich więcej niż podają ww, dlatego liczę sobie za nie punkty, ale w następujący sposób: 1. Za owoce do 50 kcal w 100 g jeśli zjadam 300 g. dziennie - 0 pkt 2. za owoce j.w powyżej 300 g - po 0,5 punktu za każde następne 100 gram 3. za owoce powyżej 50 kcal, np. banany, liczę po 1 pkt za KAZDE 100 gram - a banana zjadam jednego dziennie! Ponieważ, jak pisałam, owoce uwielbiam i zjadam ich sporo, a mimo to chudnę systematycznie, wygląda na to że przyjęłam dobry przelicznik. Wymienię teraz owoce szczególnie kaloryczne, na które trzeba uważać i doliczać sobie 1 pkt za każde 100 gram
szczególnie kaloryczne, na które trzeba uważać i doliczać sobie 1 pkt za każde 100 gram ananasy banany brzoskwinie czarne jagody czereśnie świeże figi granaty gruszki jabłka kiwi mango morele nektarynki śliwki winogrona wisnie takie mam wytyczne od ww w Polsce z ich materiałów Podkreślam jeszcze raz - problem zaczyna sie wyłącznie wtedy, gdy zjadamy naprawdę dużo owoców. Wtedy stosuję przelicznik we wcześniejszym poście CIASTA Babka biszkoptowa -(100g)- 6 pkt Babka piaskowa - (100g)- 10 pkt Babka polska -(100g)- 8 pkt Ciasto drożdżowe -(100g)- 5,5 pkt ciasto drożdżowe owocowe(150g)-4 pkt Ciasto kruche podstawowe - (100g)- 9,5 pkt Ciasto naleśnikowe biszkoptowe - (100g)- 3,5 pkt ciasto owocowe kruche(150g)-7 pkt ciasto zebra(10g)-1 pkt eklerka(1 szt-40g)-2,5 pkt Jabłecznik deserowy - (100g)- 6 pkt kokosanka(12g)-1 pkt Makowiec - (100g)- 6,5 pkt napoleonka 1szt. 6,5P Placek domowy -(100g)- 8 pkt Placek z jabłkami - (100g)- 6 pkt placek drożdżowy z kruszonka(70g)-5,5 pkt Rolada biszkoptowa z dżemem - (100g)- 6 pkt Rolada z masą makową - (100g)- 11 pkt sernik 100g 5,5 Sernik krakowski - (100g)- 5,5 pkt Sernik wiedeński z polewą kakaową - (100g)- 7 pkt Sernik z rodzynkami - (100g)- 7 pkt Strucla z makiem i kruszonką - (100g)- 7 pkt szarlotka(150g)-7 pkt tort owocowy 4,5; Tort czekoladowy -(100g)- 9 pkt Tort kawowy - (100g)- 9,5 pkt WARZYWA I ROŚLINY STRĄCZKOWE, ORZECHY I NASIONA Avocado 100g 6,5 Bób 150g 2 Groszek zielony, młody, z puszki 50g 0,5 Kasztany jadalne 15g 0,5 Kolba kukurydzy 100g 1 Kukurydza z puszki 50g 0,5 Oliwki czarne 1szt 5g 0,5 Oliwki zielone 5szt 25g 1 Rośliny strączkowe 25g 0,5 ziemniak 1 szt 1 ziamniak do syta 2 RESZTA 0 PKT Orzechy: włoskie 1szt. 1P Pistacje 7szt. 1P Ziemne 1łyżka 1P Laskowe 100g 18P Słonecznik obrany 100g 14P lub 1łyżka 1,5P Sezam 100g 15P lub 1łyżka 0P Kolba kukurydzy 100g 1P Kukurydza z puszki 4łyżki 1P Groszek zielony z puszki 4łyżki 1P Groszek zielony gotowany 1fil. 2P Bób gotowany 100g 1P Grzyby każde świeże 1fil. 0P J/w marynowane 1 fil. 3P Pieczarki 100g 1P Fasola fiała „jaś” gotowana 1łyżka 3,5P Śliwki suszone 100g 3,5P (ok. 10szt.) lub 2szt. 1P Suszone jabłka 1/4fil. 1P J/w morele 6szt. 1P Rodzynki 1 fil. 2P Oliwki każde 10małych lub 6 dużych 1P J/w marynowane 100g 3,66P Mak 1 łyżeczka 5g 0,5 Migdały 4 szt. 5g 1 Orzechy brazylijskie 10g 2 Orzechy laskowe 4 szt. 5g 1 Orzechy mielone 1 łyżeczka 5g 1 Orzechy nerkowca 10g 1,5 Orzechy w czekoladzie 50g 7 Orzechy włoskie 1 sztuka 5g 1 Orzeszki kokosowe 1 szt. 50g 5 Orzeszki ziemne 1 łyżka 10g 1,5 Pestki dyni 1 łyżka 10g 1,5 Pestki pinii 1 łyżeczka 7g 1 Pestki słonecznika 1 łyżeczka 5g 0,5 Pestki słonecznika1 łyżka 10g 1,5 Pistacje 7 szt. 7g 1 Sezam 1 łyżeczka 5g 0,5 Siemię lniane 1 łyżeczka 5g 0,5 gotowana marchewka 1 szt.60g ma 0,5pkt Rodzynki 2 lyzki maja 0,5pkt.,a dynia 1 lyzka tez 0,5pkt. groszek ptysiowy 100gram ---10.5 punkta zielona fasolka --- 0 punktów MIĘSA I KIEŁBASY Befsztyk amerykański 25g 1 Befsztyk niemiecki 25g 0,5 Boczek 100g 14,5 Cielęcina chuda, surowa 125g 2 Dziczyzna chuda 125g surowej/100 gotowanej 3 Filet jagnięcy, surowy 125g 3 Frykadelki 100g 6 Galareta wieprzowa 25g 1 Galaretka cielęca 50g 0,5 Galaretka wołowa 25g 0,5 Kabanosy 25g 3 Karkówka wieprzowa 150g 7 Kaszanka 1 szt. 250g 7,5 Kiełbasa biała 60g 4,5 Kiełbasa frankfurcka 100g 6 Kiełbasa husarska 25g 3 Kiełbasa krakowska 25g 1 Kiełbasa myśliwska 20g 1 Kiełbasa myśliwska sucha 25g 2 Kiełbasa niskokaloryczna 20g 1 Kiełbasa parzona 20g 1 Kiełbasa serdelowa wieprzowa 25g 2 Kiełbasa sucha 100g 8 Kiełbasa szynkowa 20g 1,5 Kiełbasa wieprzowa smażona 150g 12 Kiełbaski frankfurckie 50g 3,5 Kiełbaski niskokaloryczne 50g 4 Kiełbaski w puszce 100g 8,5 Kiełbaski wiedeńskie 70g 6 Klopsiki 40g 3 Konserw turystyczna 25g 1,5 Konserwa gulasz wieprzowo-wołowy 100g 5 Konserwa mielonka wieprzowa 25g 3 Konserwa szybka mielona 25g 2 Konserwa wieprzowa w sosie własnym 100g 5 Konserwa wołowa w sosie własnym 100g 3 Kotlet cielęcy panierowany 100g 9,5 Kotlet jagnięcy, surowy 80g 4 Kotlet mielony 100g 7 Kotlet pożarski smażony 100g 8 Kotlet schabowy panierowany 100g 8 Kotlet wieprzowy, surowego 150g 4 Mięso siekane wieprzowe, surowe 30g 2 Mięso siekane, surowe 30g 2 Mięso śniadaniowe 25g 2 Mięso wieprzowe chude, surowe 150g 2 Mięso wieprzowe tłuste, surowe 125g 6 Mięso wołowe tłuste, surowe 25g 4,5 Mięso wołowe wędzone 50g 1 Mięso wołowe wędzone, surowe 125g 3 Parówka berlinka 1 szt. 3 Parówki 115g 8,5 Pasztetowa cielęca 15g 1,5 Pasztetowa cielęca niskokaloryczna 15g 1 Pieczeń rzymska 25g 1,5 Rolada wołowa, surowa 160g 4 Salami 20g 2 Schab 125g 4 Smażona kiełbasa cielęca 150g 11 Stek wołowy, surowy 140g 4,5 Sznycel wieprzowy panierowany 150g 7,5 Sznycel wieprzowy, surowy 150g 3 Szpek śniadaniowy 25g 4,5 Szynka gotowana 40g 1 Szynka surowa 20g 0,5 Szynka z łososia 20g 0,5 Tatar, surowego 30g 0,5 Wątróbka 100g 8 Wędlina wieprzowa pieczona 15g 0,5 wędlina gulasz angielski 100 g --- 3 punkty parówki 10g maja 1pkt WĘDLINY Baleron gotowany - (100g)-6 pkt Baranina Łopatka pieczona - (100g)-9pkt Boczek faszerowany - (100g)-13,5pkt Boczek wędzony - (100g)-13,5 pkt Boczek wieprzowy - (100g)-14,5 pkt Cielęcina pieczeń cielęca - (100g)-5 pkt Hamburgery - (100g)-4 pkt Kabanosy - (100g)-8 pkt Kabanosy średnio 100 g 332 25,4 ---- 8,5 pkt Kabanosy średnio 50 g 332 25,4 ----- 4 pkt Kabanosy z kurczaka - (100g)-6 pkt Kaszanka z kurczaka - (100g)-4,5 pkt Kiełbasa biała drobiowa - (100g)-4,5 pkt Kiełbasa biała parzona - (100g)-6,5 pkt...
madziorek2109