Punkty w diecie strażników wagi.docx

(28 KB) Pobierz

   WYKAZ PUNKTÓW STRAŻNIKÓW WAGI.

MĄKA, KASZA, RYŻ
Ryż gotowany 1fil. 4P
J/w 1łyżka stołowa 0,5P
ww podaje dokładnie :
kosztuje po 0,5 punktu za każde 20 gram ugotowanego, suchy ryż 60 gram = 3 pkt.
Płatki pełnoziarniste 4łyżki 2P
Płatki kukurydziane 100g 3,5P
Owsianka ugotowana 1fil.2P
groszek ptysiowy 100gram -10.5P
Pizza cała każda 16P
Mąka każda 100g 5,5P
Mąka 3łyżki stołowe 1P
Mąka ziemniaczana j/w (5,5P) lub 1P
Kasza gryczana na sypko 100g 2,5P
Naleśniki 1szt.(10cm średnicy)”solo” 3P[/color]
Kasza jaglana sucha średnio 100 g kcal 349 / tł 2,9---- 6 pkt
Kasza jęczmienna perłowa ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 365 / tł 2,6---- 6,5 pkt
Kasza manna sucha ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 350 / tł 2,5---- 6 pkt
Kasza krakowska sucha ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 365 / tł 2,8----6,5 pkt
Kasza gryczana prażona cała sucha ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 353 / tł 2,5---- 6 pkt
Kasza manna gotowana ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 150 / tł 1,7---- 2,5 pkt
Kasza krakowska gotowana ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 160 / tł 2,1---- 3 pkt
Kasza jęczmienna gotowana na sypko ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 152 / tł 2,1---- 3 pkt
Kasza gryczana gotowana na sypko ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 141 / tł 2,2---- 2,5 pkt
Kasza Cous-cous ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 360 / tł 2---- 6 pkt
Kasza Cous-cous gotowany ok. 1/2 szklanki 100 g kcal 150 / tł 1,9---- 2,5 pkt
Kasza Kuskus firmy Carrefour 100g kcal 350 / tł 2,2 ----- 6 pkt
Kasza Kuskus firmy Carrefour 25g kcal 350 / tł 2,2 -----2,5 pkt
Kasze suche mają 6 pkt w 100 g, a kasze ugotowane ok. 3 pkt w 100g
Gryczana ma 2.5 w 100 gramach ugotowanej na sypko;
jęczmienna 3 pkt w 100 gramach ugotowanej na sypko
Dania restauracyjne I ZUPY

Omlet z grzybami 7
Rolada z sosem 11
Stek wieprzowy 4,5
Zupa pomidorowa czysta 1,5
Zupa cebulowa 3
Ziemniaczana sałatka 100g 5
Mussaka 11
Tzatziki 5
Cannelloni z warzywami 10
Lazania porcja 16
Makaron z dodatkami, porcja 7
Ravioli 125 g 2
Tortellini 120g 2
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 100g 6
Tost hawajski 1 sztuka 6,5
Deser zabajone 5
Sałatka pomidory, mozzarella 4,5
Zielona sałata z oliwa 2
barszcz czerwony czysty 1p
barszcz czerwony zabielany, barszcz z botwinka po 1,5p
cebulowa 2
fasolowa 3,5
flaki 6
gazpacho 2
grochowa 3,5
grzybowa zabielana 1,5
jarzynowa zabielana 2
jarzynowa, kalafiorowa 0
krem z groszku zielonego 3,5
krupnik 2,5
minestrone 2,5
mleczna z kluskami lanymi 4
ogórkowa zabielana 2
pomidorowa na koncentracie 0
pomidorowa z makaronem/ryżem zabielana 2
rosół z makaronem 3,5
szczawiowa 2
żurek na kiełbasie 4
Kubek Knorr 1 – 1 p

Produkt Porcja .................................Kcal........ Tł. (g)
Grzybowa z ziemniakami talerz 250 ml ....102 .........1,6 -2 pkt
Grochowa talerz 250 ml .......................192......... 2,9 -3,5 pkt
Fasolowa talerz 250 ml .........................169 ........2,9 -3,5 pkt
Zupa cytrynowa z ryżem talerz 250 ml .....102........ 1,3 -2 pkt
Cebulowa z zasmażką talerz 250 ml .........138,2 ......1,9 -2,5 pkt
Barszcz ukraiński talerz 250 ml.............. 98,9 .......2,2 -2 pkt
Barszcz czerwony zabielany talerz 250 ml ..79,5 ......1,9 -1,5 pkt
Barszcz czerwony czysty talerz 250 ml .....43 ........1,2 -1 pkt
Kapuśniak z kiszonej kapusty talerz 250 ml .96,1..... 2,3 -2 pkt
Kalafiorowa zabielana talerz 250 ml ..........149,7 .....1,3 -2,5 pkt
Kapuśniak ze słodkiej kapusty talerz 250 ml.. 96,4.... 2,3 -2 pkt
Kalafiorowa talerz 250 ml .......................96,2...... 0,6 -2 pkt
Jarzynowa zabielana talerz 250 ml ...........174,6 .....1,5 -3 pkt
Jarzynowa talerz 250 ml .........................98 .......0,7 -1,5 pkt
Grzybowa z ziemniakami zabielana talerz 250 ml 195.. 2,3 -3,5 pkt
Krem z zielonego groszku talerz 250 ml ......158,2 .....8,1 -3,5 pkt
Szczawiowa z ziemniakami talerz 250 ml .....148,9 .....1,8 -3 pkt
Żurek ze śmietaną talerz 250 ml ..................198,6 ...7,3 -4 pkt
Szczawiowa ze śmietaną i jajkiem talerz 250 ml 138.... 9,6 -3,5 pkt
Żurek z kiełbasą talerz 250 ml ......................213,4.. 8,5 -4,5 pkt
Pomidorowa z makaronem talerz 250 ml ............125 ....0,9 -2 pkt
Krupnik talerz 250 ml .................................125 .....2,9 -2,5 pkt
Rosół z makaronem talerz 250 ml ..................148,9... 0,7 -3 pkt
Ziemniaczana talerz 250 ml ..........................89,5.... 0,5 -1,5 pkt
Rosół na drobiu talerz 250 ml ........................102..... 0,9 -2 pkt
Pomidorowa ze śmietaną talerz 250 ml............. 87,2 ...0,9 -2 pkt
Rosół na wołowinie talerz 250 ml.................... 97,8 ....0,8 -2 pkt
Pomidorowa z ryżem talerz 250 ml .................137 .....0,9 -2,5 pkt
Pomidorowa czysta talerz 250 ml .....................43 ....0,3 -0,5 pkt
Ogórkowa ze śmietaną talerz 250 ml ...............132,3... 1 -2,5 pkt
Krupnik z ryżu talerz 250 ml ........................110 .....2,75 -2,5 pkt
Barszcz z botwiną talerz 250 ml.................... 75 .......4,5 -1,5 pkt
Gorący kubek żurek szklanka 200 ml ...............64 ......1,4 -1 pkt
Bulion warzywny (Winiary) w kostkach porcja 100 ml 7 ..0,6 -0 pkt
Zupa cambridge porcja 227 ml ......................135..... 2,7 -2,5 pkt
zupy gotowe :
ser w ziołach z makaronem - 350 ml ma 6,5 punkta
Jeśli chodzi o kostki rosołowe to w ww mówią, że za jedną kostkę dziennie 0 punktów a za następne po 0,5 punktu.
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Kefir 1,5% 250ml 2
Kefir 3,5% 250ml 3,5
Kwaśna śmietana 35% 15g 1,5
Kwaśna śmietana do 10 % 15g 0,5
Maślanka 250ml 1,5
Maślanka z owocami 250ml 3
Śmietana 18% 90g 4,5
Śmietana 24% 15g 1
Śmietana bita 15g 1,5
Śmietanka do kawy 1 porcja 0,5
serek wiejski PIąTNICA 150g - 3P
Twaróg naturalny 75g - 1 P
Jogurty i kefiry
Jogurt naturalny (1 opakowanie) 150 g 120kcal/5,3 tł ----- 2,5 pkt
Jogurt naturalny odtłuszczony 150 g 78kcal/2,1tł -----2,5 pkt
Jogurt Bacha (1 opakowanie) 175 g 130kcal/3,8tł ----- 4,5 pkt
Jogurt owocowy Bacha 175 g 105kcal/1,2tł ----- 3,5 pkt
Jogurt Danone (1 opakowanie) 150 g 154,5kcal/3,9tł ----- 4,5 pkt
Kefir(l opakowanie) 150g 85,5kcal/4,5tł ----- 3 pkt
Kefir chudy (1 opakowanie) 150 g 69kcal/2,7tł ----- 2,5 pkt
Kefir luksusowy (1 opakowanie) 100 g 50kcal/2tł -----
Kefir luksusowy (1 opakowanie) 500 g 250kcal/10 tł ----- 26,5 pkt
Bakoma ryż na mleku 175g - 3.5p
Belriso ryż na mleku 175g - 4.5p
Dr.Oetcer - Ryż na mleku na szybko - 58 gram torebka ma 1,5 punkta
Jogobella do picia 330 gram - 4 punkty
Jogurt Dr Oetcer z orzechami 300 g --- 7 pkt :
jogurt jogo vitazoot 1% 150ml 1,5P
jogurt BAKUŚ Bakoma 100 g --- 2,5 P
serek wiejski PIąTNICA 150g - 3P
Mleko Tłuste 3,5% tłuszczu (100g) 61kcal/3.5 ----- 1,5 pkt
Mleko chude 2% tłuszczu 100 g 47kcal/2----- 1 pkt
Mleko Łowicz 1,5 % 100 g 44kcal/1,5----- 1 pkt
Mleko łaciate 0,5 %100 g 34kcal/0,5----- 0,5 pkt
Mleko w proszku pełne 100 g 479kcal/24,0----- 10,5 pkt
Mleko w proszku (1 płaska łyżka) 20 g 2 pktt
Mleko w proszku półtłuste 100 g 415kcal/12.0----- 8,5 pkt
Mleko w proszku półtłuste (,1 łyżka) 20 g ----- 1,5 pkt
Mleko w proszku odtłuszczone 100 g 355,kcal/0,8----- 6 pkt
Mleko w proszku odtłuszczone (1 łyżka) 20 g ----- 1 pkt
Mleko zagęszczone słodzone 100 g 323kcal/8,0----- 6,5 pkt
Mleko zagęszczone słodzone (1 łyżka) 15 g ----- 1 pkt
Mleko zagęszczone niesłodzone 100 g 132kcal/ 7,----- 3 pkt
Mleka zagęszczone niesłodzone (1 łyżka) 15 g 21kcal/1,4 tł ----- 0,5 pkt0,1 pkt śladowe ilości
Mleko 0,1% 250ml 1,5 pkt
Mleko 1,5% 250ml 2 pkt
Mleko 3,2% 250ml 3,5pkt
Mleko 1,5% 125ml. 1pkt
Mleko 0,3% 250ml. 1,5pkt
Mleko 0,5% 100ml. 1pkt
MAKARONY I PIZZA
Makaron gotowany 120g 2 pkt
1 filiżanka ugotowanego makaronu ma 2 pkt
Makaron suchy 40g 2 pkt
Makaron do syta (max 300 g) to 4 punkty
makaron nie gotowany w 100 g ma 6,5 punkta
Ravioli jajeczne 220g 8 pkt
Spaghetti po bolońsku 400g 6pkt
Tortellini gotowane 120g 2pkt
Tortellini suche 40g 2pkt
Pizza Capri ciosa 300g 1 ------------9 punktów
Pizza z pieczarkami i cebulą ( 100g )- 289 kcal/13.3 g tłuszczu ---- 6,5 pkt
Pizza Margarita 150g ------- 7 pkt
Pizza Margarita 300g ------------- 14 pkt
Pizza salami 160g -----------10 pkt
Pizza z szynką 223kcal/ 2,5 g tłuszczu --- 4 pkt
Pizza mięsno -ziołowa 1 porcja 150g 531kcal/24.2g tłuszczu --- 17,5 pkt
Pizza mięsno-ziołowa 100g 327 kcal/13.4g tłuszczu --- 7 pkt
Pizza wegetariańska 100g 289kcal/ 13.3g tłuszczu --- 6,5 pkt
MAJONEZY I OLEJE TŁUSZCZOWE
Majonez 20% tł.w.s.m 10g 0,5
Majonez 50% tł.w.s.m 5g 0,5
Majonez 80% tł.w.s.m 5g 0,5
Majonez 1łyżka (powyżej 50%) 2P
Sos majonezowy do 60%tł. 5g 1
Margaryna roślinna ćwierć tłusta 15g 1
Margaryna roślinna do 60%tł. 10g 1,5
Margaryna roślinna półtłusta 5g 0,5
Masło 1 łyżeczka 5g 1
Masło półtłuste 1 łyżeczka 5g 0,5
Masło roślinne 5g 1
olej - 1 lyzka stolowa(LS) -3P
Olej , oliwka, 1 łyżeczka 1P
Smalec wieprzowy 5g 1,5
Musztarda, 1łyżka 0,5P
Ketchup 1 fil 1P lub 1łyżka 0,5P
Masło Ekstra łyżeczka 5 g kcal.790 tł.83 --- 1 pkt
Masło wiejskie łyżeczka 5 g kcal.740 tł.82 --- 1 pkt
Masło orzechowe łyżeczka 5 g kcal 620 tł.54 --- 1 pkt
Masło śmietankowe łyżeczka 5 g kcal670 tł.74 --- 1 pkt
Masło roślinne łyżeczka 5 g kcal.750 tł83 --- 1 pkt
Masło roślinne Nova łyżeczka 5 g kal.450 tł.52 --- 0,5 pkt
Masło roślinne MR łyżeczka 5 g kcal. 720 tł.82 --- 1 pkt
Masło Mixełko Łaciate łyżeczka 5 g kcal.600 tł.66 --- 1 pkt
OWOCE
Ananas 0
Arbuzy 0
Banany 1 mały 100g 1
Brzoskwinia 0
Chipsy bananowe, niesłodzone 1 porcja 40g 2
Cytryna 0
Czereśnie 8 szt. 50g 0,5
Daktyl 2 szt. 12g 0,5
Figi świeże 1 szt. 50g 0,5
Granat 1 porcja 100g 1
Grapefruit 0
Gruszki 0
Jabłko 0
Jagody, każdy rodzaj 0
Kiwi 0
Mandarynki 0
Mango ½ owocu 100g 1
Marakuja 1 szt. 30g 0,5
Melon, każdy rodzaj 0
Mirabelki 3 szt. 60g 0,5
Morele 0
Nektarynka 0
Owoce suszone, każdy rodzaj 20g 0,5
Owoce z puszki, z cukrem 1 porcja 150g 2
Papaja 0
Pigwa 0
Plastry owoców niesłodzone 1 porcja 40g 1,5
Pomarańcza 0
Rabarbar 0
Rodzynki 2 łyżki 14g 0,5
Śliwki 1 szt. 50g 0,5
Śliwki 2 szt. 50g 0,5
Truskawki 0
Winogrona 1 garść 100g 1
lubię owoce i zjadam ich więcej niż podają ww, dlatego liczę sobie za nie punkty, ale w następujący sposób:

1. Za owoce do 50 kcal w 100 g jeśli zjadam 300 g. dziennie - 0 pkt
2. za owoce j.w powyżej 300 g - po 0,5 punktu za każde następne 100 gram

3. za owoce powyżej 50 kcal, np. banany, liczę po 1 pkt za KAZDE 100 gram - a banana zjadam jednego dziennie!

Ponieważ, jak pisałam, owoce uwielbiam i zjadam ich sporo, a mimo to chudnę systematycznie, wygląda na to że przyjęłam dobry przelicznik. Wymienię teraz owoce szczególnie kaloryczne, na które trzeba uważać i doliczać sobie 1 pkt za każde 100 gram

szczególnie kaloryczne, na które trzeba uważać i doliczać sobie 1 pkt za każde 100 gram

ananasy
banany
brzoskwinie
czarne jagody
czereśnie
świeże figi
granaty
gruszki
jabłka
kiwi
mango
morele
nektarynki
śliwki
winogrona
wisnie

takie mam wytyczne od ww w Polsce z ich materiałów

Podkreślam jeszcze raz - problem zaczyna sie wyłącznie wtedy, gdy zjadamy naprawdę dużo owoców. Wtedy stosuję przelicznik we wcześniejszym poście
CIASTA
Babka biszkoptowa -(100g)- 6 pkt
Babka piaskowa - (100g)- 10 pkt
Babka polska -(100g)- 8 pkt
Ciasto drożdżowe -(100g)- 5,5 pkt
ciasto drożdżowe owocowe(150g)-4 pkt
Ciasto kruche podstawowe - (100g)- 9,5 pkt
Ciasto naleśnikowe biszkoptowe - (100g)- 3,5 pkt
ciasto owocowe kruche(150g)-7 pkt
ciasto zebra(10g)-1 pkt
eklerka(1 szt-40g)-2,5 pkt
Jabłecznik deserowy - (100g)- 6 pkt
kokosanka(12g)-1 pkt
Makowiec - (100g)- 6,5 pkt
napoleonka 1szt. 6,5P
Placek domowy -(100g)- 8 pkt
Placek z jabłkami - (100g)- 6 pkt
placek drożdżowy z kruszonka(70g)-5,5 pkt
Rolada biszkoptowa z dżemem - (100g)- 6 pkt
Rolada z masą makową - (100g)- 11 pkt
sernik 100g 5,5
Sernik krakowski - (100g)- 5,5 pkt
Sernik wiedeński z polewą kakaową - (100g)- 7 pkt
Sernik z rodzynkami - (100g)- 7 pkt
Strucla z makiem i kruszonką - (100g)- 7 pkt
szarlotka(150g)-7 pkt
tort owocowy 4,5;
Tort czekoladowy -(100g)- 9 pkt
Tort kawowy - (100g)- 9,5 pkt
WARZYWA I ROŚLINY STRĄCZKOWE, ORZECHY I NASIONA
Avocado 100g 6,5
Bób 150g 2
Groszek zielony, młody, z puszki 50g 0,5
Kasztany jadalne 15g 0,5
Kolba kukurydzy 100g 1
Kukurydza z puszki 50g 0,5
Oliwki czarne 1szt 5g 0,5
Oliwki zielone 5szt 25g 1
Rośliny strączkowe 25g 0,5
ziemniak 1 szt 1
ziamniak do syta 2
RESZTA 0 PKT
Orzechy: włoskie 1szt. 1P
Pistacje 7szt. 1P
Ziemne 1łyżka 1P
Laskowe 100g 18P
Słonecznik obrany 100g 14P lub 1łyżka 1,5P
Sezam 100g 15P lub 1łyżka 0P
Kolba kukurydzy 100g 1P
Kukurydza z puszki 4łyżki 1P
Groszek zielony z puszki 4łyżki 1P
Groszek zielony gotowany 1fil. 2P
Bób gotowany 100g 1P
Grzyby każde świeże 1fil. 0P
J/w marynowane 1 fil. 3P
Pieczarki 100g 1P
Fasola fiała „jaś” gotowana 1łyżka 3,5P
Śliwki suszone 100g 3,5P (ok. 10szt.) lub 2szt. 1P
Suszone jabłka 1/4fil. 1P
J/w morele 6szt. 1P
Rodzynki 1 fil. 2P
Oliwki każde 10małych lub 6 dużych 1P
J/w marynowane 100g 3,66P
Mak 1 łyżeczka 5g 0,5
Migdały 4 szt. 5g 1
Orzechy brazylijskie 10g 2
Orzechy laskowe 4 szt. 5g 1
Orzechy mielone 1 łyżeczka 5g 1
Orzechy nerkowca 10g 1,5
Orzechy w czekoladzie 50g 7
Orzechy włoskie 1 sztuka 5g 1
Orzeszki kokosowe 1 szt. 50g 5
Orzeszki ziemne 1 łyżka 10g 1,5
Pestki dyni 1 łyżka 10g 1,5
Pestki pinii 1 łyżeczka 7g 1
Pestki słonecznika 1 łyżeczka 5g 0,5
Pestki słonecznika1 łyżka 10g 1,5
Pistacje 7 szt. 7g 1
Sezam 1 łyżeczka 5g 0,5
Siemię lniane 1 łyżeczka 5g 0,5
gotowana marchewka 1 szt.60g ma 0,5pkt
Rodzynki 2 lyzki maja 0,5pkt.,a dynia 1 lyzka tez 0,5pkt.
groszek ptysiowy 100gram ---10.5 punkta
zielona fasolka --- 0 punktów
MIĘSA I KIEŁBASY
Befsztyk amerykański 25g 1
Befsztyk niemiecki 25g 0,5
Boczek 100g 14,5
Cielęcina chuda, surowa 125g 2
Dziczyzna chuda 125g surowej/100 gotowanej 3
Filet jagnięcy, surowy 125g 3
Frykadelki 100g 6
Galareta wieprzowa 25g 1
Galaretka cielęca 50g 0,5
Galaretka wołowa 25g 0,5
Kabanosy 25g 3
Karkówka wieprzowa 150g 7
Kaszanka 1 szt. 250g 7,5
Kiełbasa biała 60g 4,5
Kiełbasa frankfurcka 100g 6
Kiełbasa husarska 25g 3
Kiełbasa krakowska 25g 1
Kiełbasa myśliwska 20g 1
Kiełbasa myśliwska sucha 25g 2
Kiełbasa niskokaloryczna 20g 1
Kiełbasa parzona 20g 1
Kiełbasa serdelowa wieprzowa 25g 2
Kiełbasa sucha 100g 8
Kiełbasa szynkowa 20g 1,5
Kiełbasa wieprzowa smażona 150g 12
Kiełbaski frankfurckie 50g 3,5
Kiełbaski niskokaloryczne 50g 4
Kiełbaski w puszce 100g 8,5
Kiełbaski wiedeńskie 70g 6
Klopsiki 40g 3
Konserw turystyczna 25g 1,5
Konserwa gulasz wieprzowo-wołowy 100g 5
Konserwa mielonka wieprzowa 25g 3
Konserwa szybka mielona 25g 2
Konserwa wieprzowa w sosie własnym 100g 5
Konserwa wołowa w sosie własnym 100g 3
Kotlet cielęcy panierowany 100g 9,5
Kotlet jagnięcy, surowy 80g 4
Kotlet mielony 100g 7
Kotlet pożarski smażony 100g 8
Kotlet schabowy panierowany 100g 8
Kotlet wieprzowy, surowego 150g 4
Mięso siekane wieprzowe, surowe 30g 2
Mięso siekane, surowe 30g 2
Mięso śniadaniowe 25g 2
Mięso wieprzowe chude, surowe 150g 2
Mięso wieprzowe tłuste, surowe 125g 6
Mięso wołowe tłuste, surowe 25g 4,5
Mięso wołowe wędzone 50g 1
Mięso wołowe wędzone, surowe 125g 3
Parówka berlinka 1 szt. 3
Parówki 115g 8,5
Pasztetowa cielęca 15g 1,5
Pasztetowa cielęca niskokaloryczna 15g 1
Pieczeń rzymska 25g 1,5
Rolada wołowa, surowa 160g 4
Salami 20g 2
Schab 125g 4
Smażona kiełbasa cielęca 150g 11
Stek wołowy, surowy 140g 4,5
Sznycel wieprzowy panierowany 150g 7,5
Sznycel wieprzowy, surowy 150g 3
Szpek śniadaniowy 25g 4,5
Szynka gotowana 40g 1
Szynka surowa 20g 0,5
Szynka z łososia 20g 0,5
Tatar, surowego 30g 0,5
Wątróbka 100g 8
Wędlina wieprzowa pieczona 15g 0,5
wędlina gulasz angielski 100 g --- 3 punkty
parówki 10g maja 1pkt
WĘDLINY
Baleron gotowany - (100g)-6 pkt
Baranina Łopatka pieczona - (100g)-9pkt
Boczek faszerowany - (100g)-13,5pkt
Boczek wędzony - (100g)-13,5 pkt
Boczek wieprzowy - (100g)-14,5 pkt
Cielęcina pieczeń cielęca - (100g)-5 pkt
Hamburgery - (100g)-4 pkt
Kabanosy - (100g)-8 pkt
Kabanosy średnio 100 g 332 25,4 ---- 8,5 pkt
Kabanosy średnio 50 g 332 25,4 ----- 4 pkt
Kabanosy z kurczaka - (100g)-6 pkt
Kaszanka z kurczaka - (100g)-4,5 pkt
Kiełbasa biała drobiowa - (100g)-4,5 pkt
Kiełbasa biała parzona - (100g)-6,5 pkt...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin