Zapach lasu.pdf

(64 KB) Pobierz
37869643 UNPDF
Zapach lasu
Składniki
2 szklanki czarnych jagód (mogą być mrożone), szklanka śmietany
kremówki, 4 łyżki cukru, łyżka uprażonych nasion słonecznika, cukier
waniliowy, czubata łyżeczka żelatyny
Sposób przyrządzania
Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody. Jagody umyć, osączyć.
Półtorej szklanki jagód wymieszać z 2 łyżkami cukru, kilkanaście
zostawić do dekoracji, a pozostałe rozłożyć do szklanych salaterek.
Resztę jagód przetrzeć przez sitko. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem
waniliowym, wymieszać z przecierem jagodowym i rozpuszczoną w kilku
łyżkach wrzątku schłodzoną żelatyną. Schłodzić w lodówce. Na ułożone
w miseczkach jagody wyciskać szprycą dekoracyjne wzory z bitej
śmietany, a na nich układać pozostawione jagody oraz nasiona
słonecznika.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin