Cebula z cukinią
Składniki:
6-8 czerwonych cebul
mała cukinia
pomidor
zielona papryka
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
4 łyżki oliwy
oregano
sól, pieprz
Cebulę obierz, pokrój na piórka, sparz na sicie i przełóż do salaterki wysmarowanej rozgniecionymi ząbkami czosnku. Cukinię opłucz, osusz (młodej nie obieraj), następnie pokrój w cienkie plasterki, nie zapominając o usunięciu pestek.
Ze sparzonego pomidora zdejmij skórkę, a miąższ pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, opłucz, po czym pokrój w paseczki. Cukinię, pomidor i paprykę dołóż do cebuli, delikatnie wymieszaj i polej sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, oregano i pozostałego rozgniecionego czosnku. Na koniec potrawę dopraw solą i pieprzem.
Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki.
martunia.n