Awokado ze szpinakiem
Składniki:
owoc awokado
15 dag młodego szpinaku lub liści mlecza
2 dymki ze szczypiorem
pęczek rzodkiewek
2-3 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
sos:
3 łyżki oliwy
sok z cytryny
sól, pieprz
Szpinak (lub młody mlecz) oczyść, opłucz i osusz. Awokado obierz, przetnij wzdłuż na pół, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój na plasterki i obficie skrop sokiem z cytryny. Teraz oczyść dymki, cebulki pokrój w cienkie plasterki, a szczypior w krążki. Umyte i oczyszczone rzodkiewki posiekaj.
Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce z sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Sałatkę na koniec udekoruj świeżymi listkami bazylii.
martunia.n