Metrowiec.rtf

(4 KB) Pobierz

                                          Metrowiec

Ciasto jasne:

     4 jajka

     1 szklanka cukru

     4 łyżki gorącej wody

     1 szklanka mąki

     4 łyżki oleju

     aromat rumowy

     proszek do pieczenia

     2 dag masła

     tarta bułka

Ciasto ciemne:

     ciasto jasne

     2 łyżki kakao

              2 blachy o wymiarach 35 na  12 cm

Ciasta przygotować oddzielnie!

              Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą pod koniec ucierania

dodać aromat i olej oraz część mąki, resztę mąki wymieszać z proszkiem

do pieczenia połączyć z ciastem razem z ubitą pianą. Ciasto wyłożyć do blachy.

Podczas przygotowywania ciasta ciemnego należy odsypać z odmierzonej ilości

mąki tyle, ile dodaje się kakao. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 25-30 minut.

Wystudzić bez wyjmowania z blachy

Masa do przełożenia:

     3/4 l mleka

     1/2 szklanki cukru

     1 budyń waniliowy

     4 łyżki mąki  pszennej

     olejek cytrynowy i rumowy

     kostka masła

     2 żółtka

              Proszek budyniowy wymieszać z mąką pszenną i połączyć z połową

zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać cukier i rozmieszaną w mleku

mąką, razem mieszając rozkleić. Utrzeć masło z żółtkami dodając po łyżce

papki mlecznej  ucierać. Dodać sok z cytryny, po kilka kropli aromatu

rumowego i cytrynowego.

Polewa:

     25 dag masła

     25 dag cukru

     8 łyżek mleka

     3 łyżki kakao

              Wszystkie składniki polewy ogrzewać w naczyniu bez gotowania,

aż powstanie gęsta jednolita masa. Upieczone i wystudzone ciasto pokrajać

w pasy szerokość 3 cm.

 

 

                                                                                    SMACZNEGO!!!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin