Składniki:80 g starego sera gouda200 g średnio dojrzałego sera gouda1 duża puszka pomidorów bez skórki1 ząbek czosnku4 łyżki oliwy z oliwek1 pęczek bazyliisól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa 3 czerwone cebule1 żółta i 1 czerwona papryka1 duża cukinia2 filety wieprzowe bez kości40 g masłaPrzygotowanie:Zetrzeć i wymieszać ser. Odcedzić pomidory i pokroić na duże kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić na niej czosnek. Dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu do uzyskania zawiesiny. Posiekać liście bazylii, zmieszać z sosem, a następnie przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Przekroić cebulę na pół, następnie pokroić na cienkie plastry, usunąć gniazda nasienne z papryki i pokroić na cienkie paseczki; podobnie cukinię. Zeszklić cebulę na pozostałym oleju, dodać warzywa i dusić, aż odparuje cała ciecz. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokroić filety wieprzowe na medaliony o grubości około 1 cm. Rozgrzać masło na patelni, krótko obsmażyć medaliony z obu stron na brązowo, wyjąć i przyprawić solą i pieprzem. Umieścić warzywa w naczyniu UltraPlus 5l, rozłożyć na nich medaliony, nasmarować sosem pomidorowym, posypać serem i zapiekać w uprzednio rozgrzanym piekarniku przy temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Danie bardzo dobrze komponuje się ze świeżą bagietką z masłem ziołowym.
Drukuj przepis
atr_recipe
ystyna1