Przysmak z piekarnika.doc

(40 KB) Pobierz
Przysmak z piekarnika

Przysmak z piekarnika

Składniki:

80 g starego sera gouda
200 g średnio dojrzałego sera gouda
1 duża puszka pomidorów bez skórki
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek bazylii
sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
3 czerwone cebule
1 żółta i 1 czerwona papryka
1 duża cukinia
2 filety wieprzowe bez kości
40 g masła

Przygotowanie:

Zetrzeć i wymieszać ser. Odcedzić pomidory i pokroić na duże kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić na niej czosnek. Dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu do uzyskania zawiesiny. Posiekać liście bazylii, zmieszać z sosem, a następnie przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Przekroić cebulę na pół, następnie pokroić na cienkie plastry, usunąć gniazda nasienne z papryki i pokroić na cienkie paseczki; podobnie cukinię. Zeszklić cebulę na pozostałym oleju, dodać warzywa i dusić, aż odparuje cała ciecz. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokroić filety wieprzowe na medaliony o grubości około 1 cm. Rozgrzać masło na patelni, krótko obsmażyć medaliony z obu stron na brązowo, wyjąć i przyprawić solą i pieprzem. Umieścić warzywa w naczyniu UltraPlus 5l, rozłożyć na nich medaliony, nasmarować sosem pomidorowym, posypać serem i zapiekać w uprzednio rozgrzanym piekarniku przy temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Danie bardzo dobrze komponuje się ze świeżą bagietką z masłem ziołowym.

Drukuj przepis

atr_recipe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin