Pasztet jajeczny.doc

(21 KB) Pobierz
Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

- 7 gotowanych na twardo jajek


- 1 pęczek posiekanej zielonej pietruszki
- 1 opakowanie żelatyny
- 20 dkg. Chudej szynki w plastrach
- 1 mała główka cebuli (pokrojona w drobną kostkę)
- 1 mała czerwona papryka
- ½ lub cała puszka kukurydzy
Przygotowanie majonezu:
Łyżka oleju, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli, 4 łyżeczki cukru pudru, 4łyżeczki soku z cytryny, 400-500 ml śmietany (18%), 2 łyżeczki musztardy (ostra), pieprz do smaku wg uznania.

Lilianę włożyć bez przykrywki na ½ godziny do zamrażarki. W międzyczasie przygotować pasztet. Ugotowane jajka drobno pokroić (na za pomocą szefa kuchni) dodać główkę pokrojonej cebulki, posiekanej drobno pietruszki, pokrojona paprykę w drobna kostkę
i przygotowany wcześniej majonez. Szynkę pokroić na kawałki pasujące do rowków formy. Po wyjęciu formy z zamrażarki w każdy rowek – wgłębienie włożyć plasterek szynki i odstawić na chwilę. W 100ml zimnej wody rozpuścić żelatynę. Po rozpuszczeniu podgrzać ja na wolnym ogniu, a następnie dodać do masy jajecznej. Do wyłożonej szynka formy włożyć masę i przykryć pokrywą, po czym przełożyć Lilianę na kolejne ½ godziny do zamrażarki. Można podawać jako sam pasztet lub jako dodatek do mięs czy pieczywa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin