Kluseczki.doc

(21 KB) Pobierz
Kluseczki(szpecle)-przepis podstawowy

Kluseczki(szpecle)-przepis podstawowy

3-4 l gotującej ,posolonej wody (lub gotujący rosołek
500 g mąki przennej
1 łyżeczka soli
5 jaj
220 ml letniej wody
sól,biały pieprz

Składniki wymieszac w misce,tak długo aż utworzą się pęcherzyki powietrza.
Dostawić na 10 min.

Powtórzyć mieszanie (ciasto musi się ciągnąć nie rwać!)

Położyć kluseczkomanię na garnku

z gotującą ,osoloną wodą.Nabierać porcje ciasta za pomocą szpatułki będącej wyposażeniem Kluseczkomanii i powoli pocierać o otwory Kluseczkomani.

Zagotować,następnie odcedzić na sicie .Doprawić według uznania masłem,solą lub podawać z rosołem nie odcedzając tylko bezpośrednio do rosołu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin