Imbirowy kurczak w czarnym sosie po chińsku.doc

(26 KB) Pobierz
Imbirowy kurczak w czarnym sosie po chińsku

Imbirowy kurczak w czarnym sosie po chińsku

Czas: do 60 minut

Poziom trudności: średnie

Koszty: drogie

Dla ilu osób: od 3 do 4

Imbirowy kurczak w czarnym sosie po chińsku - składniki

·         Na 4 osoby:450g piersi z kurczaka1-2 korzenie imbirusos z czarnej fasoli (np. Black Bean sauce firmy Lee-Kum-Kee)sos sojowy3 opakowania mrożonek chińskich warzywgłówka czosnkupapryka chilifistaszki świeże lub soloneoliwa lub olej słonecznikowyolej sezamowy (1-2 łyżki) lub arachidowypuszka kasztanów w zalewiepuszka kiełków bambusa (bamboo shots)kiełki fasoli mung

Imbirowy kurczak w czarnym sosie po chińsku - sposób przygotowania

1. Pokroić kurczaka w kostkę, pokroić czosnek i obrany imbir w plasterki. Zamarynować kurczaka min. 30 minut z oliwą, olejem sezamowym (opcjonalnie), sosem sojowym, czosnkiem i imbirem.2. W Woku lub dużym garnku usmażyć na odrobinie oliwy/oleju kurczaka razem z czosnkiem i imbirem. Dodać posiekane chili i kiełki bambusa (opcjonalnie)3. Do garnka wrzucić mrożone warzywa i mieszać4. Dodać ok. pół słoika Black Bean Sauce, wymieszać5. Dodać kasztany z zalewy (opcjonalnie)6. Na suchej patelni uprażyć trochę świeżych fistaszków i dodać do garnka (solone nie wymagają prażenia)7. Wymieszać i smażyć jeszcze ok 10 min.8. Podać z ryżem lub chinskim makaronem. W razie gdyby było za mało słone, doprawić na talerzu sosem sojowym (ostrygowy też moze być)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin