· 1 litr esencjonalnego wywaru z kurczaka lub włoszczyzny
· kawałek (5 cm) świeżego imbiru
· 1 ząbek czosnku
· 5 łyżek sosu sojowego
· 30 dag schabu bez kości
· 2 łyżki płynnego miodu
· 2 główki kapusty pak choi (lub pekińskiej)
· 30 dag chińskiego makaronu
· 15 dag pieczarek
· 4 dymki
Wywar wlej do rondla, dodaj drobno starty imbir, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i schab (bez tłuszczu) pokrojony w cienkie plastry. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Schab przełóż do gorącego woka lub na patelnię, dodaj do niego pozostały sos sojowy, miód i trochę wywaru z rondla. Smaż przez 3-5 minut, aż mięso zbrązowieje, często je obracając i dolewając więcej wywaru, jeśli to konieczne. Do rondla z wywarem włóż połówki główek kapusty, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki. Gotuj 3 minuty na wolnym ogniu.
jot_em18