Temat: Wpływ witamin na skórę, witaminy rozpuszczalne w wodzie.
WITAMINA C:
· (kwas askorbinowy), nie ejst syntetyzowana przez ludzki organizm
· ma właściwości antyoksydacyjne (przeciw wolnym rodnikom)
· działanie ochronne przed promieniowaniem UV
· współdziała w biosyntezie kolagenu, hormonów kory nadnerczy
· wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
· poprawia mikrokrążenie w naczyniach włosowatych
· przyspiesza gojenie ran
· bierze udział w syntezie limfocytów – działanie obronne
· występuje w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczki, cytrusowych, papryce, brukselce, brokułach, kalafiorze, pomidorach, ziemniakach, natce pietruszki
· ulega zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury
· objawami awitaminozy są: zanik włókien kolagenowych, pogorszenie wyglądu skóry, ogólna ospałość, krwotoczność, przedwczesne starzenie się skóry, szkorbut (obrzęki i krwawienie z dziąseł oraz wypadanie zębów)
· bioflawonoidy stabilizują kwas askorbinowy
· stosowana w kosmetykach usuwających zmarszczki płytkie, stymulujących syntezę kolagenu, chroniących przed UV, w mieszaninie z Wit.E jako przeciwutleniacz
· podawana jest w liposomach
WITAMINY Z GRUPY B
grupa witamin B obejmuje witaminy: B1 (tiamina) ,B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B12 (kobalamina), witamina PP (niacyna, Wit. B3), kwas foliowy (wit. B9), witamina H (biotyna, Wit. B7), cholina.
WITAMINA B1
· występuj w drożdżach, kiełkach pszenicy, brązowym ryżu
· potrzebna jest do zamiany cukrów w energię
· potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
· w kosmetykach występuje w postaci witaminowego B-kompleksu lub ekstraktów z kiełków zbóż, w maseczkach, kremach, tonikach, do pielęgnacji skóry i włosów
WITAMINA B2
· awitaminoza objawią się : pękaniem ust, zmiany w rogówce oczu, wypadaniem włosów, zawrotami głowy, powstawaniem prosaków, łzawienie, łatwe meczenie się
· źródłem są: drożdże, wątroba, sery, jaja, kiełki pszenicy, jogurty, warzywa liściaste
· zastosowanie: w preparatach do pielęgnacji cery trądzikowej, jamy ustnej i włosów
WITAMINA B5
· odgrywa ważną role w podziałach komórek w mieszku włosowym
· przyczynia się do utrzymania jędrnej i elastycznej skóry
· pomaga w leczeniu stanów zapalnych
· występuje w : drożdżach, chleb razowy, mleko, jaja, rośliny strączkowe
· awitaminoza objawia się: rogowaceniem lub nadmiernym złuszczaniem naskórka, zaburzeniami pigmentacji, wypadaniem włosów
· witamina B5 jest słabo wchłaniana przez skórę, natomiast jej naturalny prekursor pantenol – znakomicie.
· pantenol po wniknięciu do tkanki jest przekształcany w kwas pantotenowy (Wit. B5)
· pantenol doskonale wchłania się przez naskórek, skórę właściwa, paznokcie, korzenie i trzony włosów
· przyczynia się do wzrostu i odnowy komórek naskórka i skóry właściwej
· pantenol wykazuje silne działanie gojące przy uszkodzeniach skóry i błon śluzowych, łagodzi podrażnienia i objawy alergii
· pantenol doskonale wnika w płytkę paznokcia, wiąże się z jej keratyną, nawilża je, wzmacnia, uelastycznia
· pantenol ma zastosowanie w kremach, mleczkach, żelach regenerujących skórę zniszczoną, suchą, pomarszczoną, po długiej ekspozycji na słońce; w szamponach, tonikach, odżywkach, lakierach do włosów – nadaje włosom zdrowy wygląd, zapobiega rozdwajaniu końcówek, nawilża włosy, poprawia rozczesywalność, ułatwia modelowanie
WITAMINA B6
· objawami awitaminozy są: tłusta, łuszcząca się skóra, łupież, wysypka, skurcze mięśni, obrzęk brzucha prze miesiączką
· występuje w : kiełkach pszenicy, drożdżach piwnych, orzechach, tłustych rybach, warzywach
· przyczynia się do zlikwidowania mdłości i zatrzymywania wody
· odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i zdrowy wygląd skóry
· zastosowanie w kremach odżywczych, regenerujących i przeciwzmarszczkowych, w leczeniu trądziku
WITAMINA B12
· pełni ważną rolę w syntezie DNA, regeneracji erytrocytów, wspomaga prace mózgu, zwalcza uczucie zmęczenia
· występuje w: spirulina (wodorost), wieprzowina, wołowina, kurczaki, sery, jaja, tłuste ryby
WITAMINA PP
· odgrywa ważną role w przemianie materii, uczestniczy w metabolizmie aminokwasów, cukrów i tłuszczy
· współuczestniczy w tworzeniu kolagenu i barwnika
· przyczynia się do regulacji wilgotności i złuszczania się skóry
· zapobiega szorstkości i zaczerwienieniu skóry
· stosowana w preparatach kosmetycznych przeciw wypadaniu włosów i do pielęgnacji skóry, ze skłonnościami do dermatoz
KWAS FOLIOWY
· jest niezbędny do syntezy DNA, wytwarzania nowych komórek, właściwej pracy układu nerwowego
· oznakami niedoboru są: szarobrązowe przebarwienia na skórze, zanokcica, drażliwość, duszności
· występuje w : nasionach strączkowych, drożdżach, warzywach liściastych, płatkach owsianych
· kosmetyki z kwasem foliowym przeznaczone są dla kobiet po 30 r.ż.
· zastosowanie: kremy i maseczki regenerujące, przeciwzmarszczkowe, poprawiające elastyczność skóry
· w kosmetykach serii Lirene kwas foliowy aplikowany jest w ochronnej otoczce, która działa w systemie wydłużającym czas działania substancji aktywnych o kilka godzin w porównaniu ze zwykła aplikacją
WITAMINA H
· potocznie nazywana witaminą skóry lub antyłojotokową
· przyczynia się do wytwarzania keratyny oraz naturalnych substancji, które spajają komórki rogowe
· występuje w: soi, nerkach, twarogu, bananach, grzybach, orzechach, jajach
· jest ona syntetyzowana przez bakterie jelitowe w organizmie
· objawy niedobory to: wypadanie włosów, stany zapalne skóry, łamliwość paznokci, zaburzenia nerwowe
· biotyna stała się podstawowym środkiem w leczeniu łamliwych, rozdwajających się paznokci oraz zaburzeń ich wzrostu, jak tez przy grzybicy
· w małych dawkach może minimalizować łojotok i tworzenie łupieżu
· w kosmetykach stosowana wraz z witaminami A i E, uważana jest za najskuteczniejszy specyfik do zwalczania zmarszczek, poprawiający kontur warzy, usuwający worki pod oczami, rozszerzone pory
· zalecana dla cery suchej, zwiotczałej, atroficznej, przedwcześnie starzejącej się
1
m.wisniowska1