kaczka pieczona.doc

(92 KB) Pobierz
Składniki

KACZKA PIECZONA

 

Składniki

·         1 kaczka barbie

·         2 duże pęczki natki

·         10 dkg wątróbki drobiowej

·         50 dkg zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej

·         30 dkg pieczarek

·         sól

·         pieprz

·         czosnek suszony

·         majeranek

·         1 jajko

·         3 łyżki bułki tartej

·         1 łyżeczka czubata musztardy

 

Kaczkę rozmrozić, wymoczyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem. 
Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Mięso zmielić razem z natką i pieczarkami, oraz wątróbką.
Dodać jajko, sól, pieprz, musztardę i bułkę tartą, wyrobić farsz.
Napchać kaczkę nadzieniem, jak zostanie farszu uformować kule.
Kaczkę spiąć wykałaczkami, następnie opleść nitką, łapiąc za wykałaczki.
Włożyć do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi kulami z farszu, rękaw dobrze związać z każdej strony


Piec około 60 min w 190-200st C w zależności od piekarnika.
Najlepiej sprawdzić długą wykałaczką do szaszłyków, wbijając w rękaw z góry i wsadzić w kaczkę.
Pod koniec pieczenia można z góry rozciąć worek, odwinąć na boki i lepiej kaczusię zrumienić.

Smacznego!!!!!

                         

Zgłoś jeśli naruszono regulamin