W naszym domu w drugi dzień świąt na stole gości dobra pieczeń lub pieczona kaczka. Dzięki pieczeniu w rękawie (może być również w brytfance) jest soczysta i rozpływa się w ustach. Na pyszny rodzinny obiad jest idealna!
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:Kaczkę dokładnie opłukać, osuszyć i natrzeć dokładnie solą, 3 roztartymi z solą w moździerzu ząbkami czosnku, pieprzem oraz dużą ilością listków tymianku - także w środku. Tak doprawioną kaczkę najlepiej wstawić na noc do lodówki.Tył kaczki zaszyć grubą nitką, a nóżki związać. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, podsmażyć 3 minuty na maśle, dodać pieczarki pokrojone na pół lub ćwiartki i dusić mieszając ok 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzony farsz wymieszać z posiekaną natką, resztą czosnku i umieścić wewnątrz kaczki. Można zaszyć lub spiąć dwoma wykałaczkami na krzyżyk. Kaczkę umieścić w rękawie do pieczenia piersią do góry, chowając skrzydełka pod spód. Spiąć końce i nakłuć folię w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 2 godz. Rozciąć rękaw i zapiec skórkę jeszcze przez 30 minut (można zwiększyć temperaturę do 210 stopni).Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kaczki - 1 kg = 1 godz. Podawać z kaszą, kuskusem lub kluskami i surówką z czerwonej kapusty.
Milka02