Kaczka faszerowana pieczarkami.doc

(84 KB) Pobierz
Kaczka faszerowana pieczarkami

Kaczka faszerowana pieczarkami

W naszym domu w drugi dzień świąt na stole gości dobra pieczeń lub pieczona kaczka. Dzięki pieczeniu w rękawie (może być również w brytfance) jest soczysta i rozpływa się w ustach. Na pyszny rodzinny obiad jest idealna!

SKŁADNIKI:

  • kaczka świeża, oczyszczona o wadze ok. 2,5 kg
  • 80 dag małych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 białe cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • listki tymianku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Kaczkę dokładnie opłukać, osuszyć i natrzeć dokładnie solą, 3 roztartymi z solą w moździerzu ząbkami czosnku, pieprzem oraz dużą ilością listków tymianku - także w środku. Tak doprawioną kaczkę najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Tył kaczki zaszyć grubą nitką, a nóżki związać. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, podsmażyć 3 minuty na maśle, dodać pieczarki pokrojone na pół lub ćwiartki i dusić mieszając ok 20 minut. Doprawić  solą i pieprzem. Lekko przestudzony farsz wymieszać z posiekaną natką, resztą czosnku i umieścić wewnątrz kaczki. Można zaszyć lub spiąć dwoma wykałaczkami na krzyżyk. Kaczkę umieścić w rękawie do pieczenia piersią do góry, chowając skrzydełka pod spód. Spiąć końce i nakłuć folię w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 2 godz. Rozciąć rękaw i zapiec skórkę jeszcze przez 30 minut (można zwiększyć temperaturę do 210 stopni).
Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kaczki - 1 kg = 1 godz. 
Podawać z kaszą, kuskusem lub kluskami i surówką z czerwonej kapusty.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin