Dieta dla osób z grupą krwi AB Większość produktów, która jest niewskazana dla osób z grupą A bądź B, jest na ogół nieodpowiednia także dla grupy AB, chociaż występuje kilka wyjątków. Osoby z grupą krwi AB są często silniejsze i bardziej aktywne niż z grupą krwi A.
Czynniki utraty wagiOsoby z grupą krwi AB mogą mieć negatywne skłonności charakterystyczne dla grupy krwi A: niski poziom kwasu żołądkowego, a jednocześnie typową dla grupy B łatwość trawienia mięsa. Połączenie to stwarza czasami problemy. Osoba z grupą krwi AB jest genetycznie zaprogramowana do konsumpcji mięsa, przy czym do skutecznego jego metabolizmu ma niedostateczny poziom kwasu żołądkowego. W efekcie zjedzone mięso magazynowane jest w organizmie w postaci tłuszczu. Jeśli masz grupę krwi AB i chcesz stracić na wadze, powinieneś ograniczyć konsumpcję mięsa i uzupełniać dietę warzywami i tofu. Osoby z grupą krwi AB lepiej reagują na gluten pszenicy, niż ci, którzy mają grupy 0 i B.Pamiętaj przy tym, że powinieneś unikać pszenicy, która powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej kwaśna, co z kolei utrudnia spalenie kalorii.
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi: Czerwone mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa jelita.Fasolka, kukurydza, kasza gryczana - zakłóca produkcję insuliny, spowalnia tempo metabolizmu, powoduje hipoglikemię.Nasiona i pestki - powodują hipoglikemię. Pszenica - spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca produkcję insuliny, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.Żywność, która sprzyja spadkowi wagi: Tofu - pomaga w efektywnym metabolizmie. Produkty mleczne - regulują produkcję insuliny. Ryby i owoce morza - pomagają w efektywnym metabolizmie. Ananas - pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit. Zielone warzywa - pomagają w efektywnym metabolizmie. Wodorosty - regulują produkcję insuliny.
Mięsa i drób. Wskazane: baranina, indyk, jagnię, królik. Unikać: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, przepiórek, podrobów, szynki, wieprzowiny, wołowiny.
Owoce morza. Wskazane: tuńczyk, dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk. Unikać: bieługi, flądry, halibuta, homara, krabów, krewetek, łososia wędzonego, małży, okoni, ostryg, ośmiornicy, raków, sardeli, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żab.
Jaja i nabiał. Wskazane:jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski. Unikać: lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera typu blue, sera brie, sera camembert, sera parmezan.
Oleje i tłuszcze. Wskazane: olej z oliwek. Unikać: oleju z kukurydzy, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego.
Orzechy i pestki. Wskazane: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych. Unikać: masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika.
Fasole i inne rośliny. strączkowe Wskazane:fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona. Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku.
Zboża. Wskazane: otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany. Unikać: kaszy gryczanej, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.
Chleb i grzanki. Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb z kiełkami pszenicy, chleb z mąki sojowej, chleb żytni, pieczywo chrupkie typu wasa, pieczywo chrupkie żytnie, wafle ryżowe. Unikać: bułek kukurydzianych.
Ziarna i makarony. Wskazane: dziki ryż, makarony z mąki: owsianej, ryżowej, żytniej; ryż biały, ryż brązowy. Unikać: karczocha, kaszy gryczanej.
Warzywa. Wskazane: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kiełki lucerny, karczochy, kiełki lucerny, mniszek lekarski, bakłażan, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, ziemniaki, tofu. Unikać: awokado, fasoli, grzybów shiitake, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej i żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, rzodkiewki.
Owoce. Wskazane: ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, śliwki czerwone, wiśnie, winogrona: czarne, zielone, czerwone; żurawina. Unikać: bananów, mango, gruszek, granatów, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
Soki i napoje. Wskazane:sok z wiśni, sok z marchwi, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny.Unikać: soku pomarańczowego.
Przyprawy. Wskazane: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.Unikać: anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamicznego, białego, z jabłek i winnego czerwonego; pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.
Herbaty ziołowe. Wskazane:echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń. Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy.
Używki. Wskazane: kawa (również bezkofeinowa), herbata zielona. Unikać: coca-coli, czarnej herbaty (również bezkofeinowej), likierów destylowanych, napojów gazowanych.
Inne przyprawy. Wskazane: Z powodu podatności osób z grupą krwi AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych. Unikać: keczupu, marynat: z koprem, kwaśnych i słodkich; sosu worcester.
elamacho