Halibut w roladce z granatem i orzechami.doc

(137 KB) Pobierz
Halibut w roladce z granatem i orzechami

Halibut w roladce z granatem i orzechami
w delikatnym sosie szafranowym

 

Składniki, 2 porcje:

450 g filetów z halibuta
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
10 nitek szafranu, namoczonych w 3 łyżkach ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 mała cebulka, pokrojona w drobną kosteczkę
1/4 szklanki białego wina
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu
5 łyżek wyciśniętego soku z granatu
2 łyżki soku z cytryny
dekoracja: świeży tymianek do dekoracji
dodatki: biały ryż

Przygotowanie:

·         Piekarnik nagrzać do 195 stopni. Filety rozdzielić na 2 porcje, oprószyć solą. Szafran zalać ciepłą wodą i odstawić.

·         Na patelnię włożyć oliwę z masłem i zeszklić cebulkę, wlać wino i odparować. Dodać czosnek oraz orzechy, chwilę podsmażyć razem, dodać ziarenka granatu. Doprawić solą oraz pieprzem.

·         2/3 ilości nadzienia nałożyć na obydwa filety i zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki polać sokiem z granatu, sokiem z cytryny oraz szafranem wraz z wodą. Dodać resztę nadzienia i świeżo zmielony czarny pieprz. Piec przez około 20 minut. Podawać z dekoracją ze świeżego tymianku i np. z dodatkiem białego ryżu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin