Halibut w roladce z granatem i orzechamiw delikatnym sosie szafranowym
Składniki, 2 porcje:• 450 g filetów z halibuta• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz• 10 nitek szafranu, namoczonych w 3 łyżkach ciepłej wody• 1 łyżka oliwy z oliwek• 1 łyżka masła• 1 mała cebulka, pokrojona w drobną kosteczkę• 1/4 szklanki białego wina• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane• 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich• 4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu• 5 łyżek wyciśniętego soku z granatu• 2 łyżki soku z cytrynydekoracja: świeży tymianek do dekoracjidodatki: biały ryżPrzygotowanie:
· Piekarnik nagrzać do 195 stopni. Filety rozdzielić na 2 porcje, oprószyć solą. Szafran zalać ciepłą wodą i odstawić.
· Na patelnię włożyć oliwę z masłem i zeszklić cebulkę, wlać wino i odparować. Dodać czosnek oraz orzechy, chwilę podsmażyć razem, dodać ziarenka granatu. Doprawić solą oraz pieprzem.
· 2/3 ilości nadzienia nałożyć na obydwa filety i zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki polać sokiem z granatu, sokiem z cytryny oraz szafranem wraz z wodą. Dodać resztę nadzienia i świeżo zmielony czarny pieprz. Piec przez około 20 minut. Podawać z dekoracją ze świeżego tymianku i np. z dodatkiem białego ryżu.
CatrinB