BIMBER DLA KOBIET.doc

(28 KB) Pobierz
BIMBER DLA KOBIET

BIMBER DLA KOBIET

              Chociaż mamy równouprawnienie, zwykle kobiety wolą słabsze trun­ki, słodsze i delikatniejsze niż klasyczny bimber. Dla nich też mam kilka przepisów.

 

# POZIOMKOWA

              Poziomki (truskawki) przetrzeć z cukrem, dodać wódkę.

# POZIOMKOWY FIKOŁEK

              Nasypać pół butelki wysokogatunkowych poziomek. Zagotować cu­kier jak na karmel lub utrzeć na puder. Zasypać po wierzchu poziomki. Zalać wódką do pełna. Wystawić na słońce na dwa miesiące, stale wstrzą­sać. Zlać, przecedzić. Można spożywać, można też rozcieńczyć wódką.

 

# MALINÓWKA

              Do gąsiora nasypać dojrzałych malin do 3/4 pojemności. zalać wódką I postawić w cieniu na dwie doby. Zlać alkohol, wyrzucić maliny, nasypać pół gąsiora świeżych malin i znów zalać tym samym alkoholem na dwie doby. Zlać, przecedzić. Rozpuścić cukier na syrop, dodać do malinówki według smaku.

 

# AJERKONIAK

              4 żółtka i szklanka cukru pudru dodać puszkę skondensowanego mleka, miksoawac ok. 10 min. dodać 0,25l. bimbru (ok. 75%) zmiksowac, rozlać do butelek, na kilka dni odstawić do lodówki.

 

 

LIKIERY

 

# MLECZNY

              500 g tłustego mleka lub śmietany zagotować, ostudzić mieszając. 1 szklankę cukru, 6 - 7 żółtek, na końcu noża wanilii - utrzeć na kogel­-mogel. Mieszając, wlać do mleka 300 g wódki (jeśli jest bardzo mocna, rozcieńczyć wodą do 45 - 50%. Potem mleko z wódką powoli wlewać do kogla-mogla, mieszać. Powinno postawić na pół godziny. Zebrać pianę.

 

 

# DRUGI SPOSÓB

              Zagotować 1 szklankę mleka, rozpuścić w nim 1 szklankę cukru, ostudzić i dodać 6 żółtek. Potem powoli wlewać 1 szklankę wódki. Dobrze wymieszać, wylać ciecz do trzylitrowego słoja. Ubić i dodać wanilii. Pozostawić na 10 dni.

 

# WINOGRONOWY

              Na litr wódki dodajemy litr soku winogronowego, 1 kg cukru,1 łyżkę stołową herbaty, 5 listków laurowych, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki od herbaty wanilii. Pozostawić na 5 - 6 dni, regularnie mieszać. Przecedzić. Doskonale tłumi zapach bimbru.

 

# KAWOWY

              Zaparzyć 100 g bardzo mocnej (znacznie mocniejszej, niż do picia czarnej kawy. Wlać (bez fusów) do 200 g cukru, rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Zalać litrem wody. Przefiltrować.

 

# RÓŻANY

              Napełnić gąsior płatkami róż. Zalać wódką, wystawić na słońce na 3 dni. Wódkę zlać, płatki zastąpić świeżymi. Zalać tą samą wódką, Powtórzyć jeszcze raz. Potem rozcieńczyć otrzymaną wódkę syropem z cukru do smaku.

 

# CHABROWY

              Przepis tak jak wyżej z tym że zamiast płatków róż dajemy płatki chabrów.

 

# MALINOWY

              Ze świeżych dojrzałych malin wycisnąć sok. Połączyć z cukrem  Proporcje 1:1. Zagotować trzy razy. Za każdym razem zdjąć szumowiny. Dodać wódki według gustu. Przecedzić, rozlać do butelek, zakorkować.

 

# CYTRYNOWY

              10 cytryn gotować przez 5 min. wycisnąć z nich sok wlać do 1 litra wody, dodać 1 łyżkę rodzynek, 2,5 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wymieszać tak, żeby cukier się rozpuścił. Wlać 1 litr mocnego bimbru, wstawić do lodówki na noc, można pić.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin