Kokosowo-orzechowe kule.doc

(394 KB) Pobierz
Kokosowo-orzechowe kule

Kokosowo-orzechowe kule

 

Składniki:

·         80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)

·         pół szklanki mleka

·         pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)

·         pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)

·         1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g

·         pół kostki masła (125 g)

·         olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku

(można dodać odrobinę alkoholu)

·         4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)

·         3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)

Do obtoczenia:

·         posiekane orzechy lub wiórki kokosowe

·         polewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia (ja przepuściłam ciasta przez maszynkę do tarcia warzyw). Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.

Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin