wykład 11-12.pdf

(358 KB) Pobierz
Kwasy karboksylowe
Kwasy karboksylowe
RCOOH
ArCOOH
R = podstawnik alkilowy
cykloalkilowy
alkenylowy
Ar = pierścień benzenowy lub
pierścienie aromatyczne
sp 2
O
sp 2
grupa funkcyjna
grupa karboksylowa
C
OH
sp 3
Nazewnictwo
Powszechne jest stosowanie nazw zwyczajowych (nazwy te podano w
nawiasach)
1. Kwasy, które są pochodnymi alkanów o łańcuchach otwartych są nazywane
systematycznie przez dodanie słowa kwas przed nazwą alkanu zakończoną
końcówką –owy. Grupa –COOH przyjmuje lokant 1.
HCOOH
CH 3 COOH
CH 3 CH 2 COOH
kwas metanowy
kwas etanowy
kwas propanowy
(kwas mrówkowy)
(kwas octowy)
(kwas propionowy)
CH 3 CH 2 CH 2 COOH
CH 3 CHCH 2 CH 2 COOH
CH 3
4
3
2
1
kwas butanowy
kwas 4 - metylobutanowy
(kwas masłowy)
2. Kwasy posiadające w łańcuchu wiązanie nienasycone uzyskują nazwy od
odpowiednich alkenów
H 2 CCH 2 COOH
H 2 CCCOOH
CH 3
kwas propenowy kwas 2 - metylopropenowy kwas 2-butenowy
(kwas akrylowy) (kwas metaktylowy) kwas but-2-enowy
3. Kwasy posiadające grupę karboksylową przy pierścieniu aromatycznym
przyjmują końcówkę –esowy
COOH
CH 3 CH CHCOOH
COOH
COOH
kwas benzoesowy
kwas 1 - naftoesowy
kwas 2 - naftoesowy
5
303481897.008.png 303481897.009.png
4. Można też tworzyć nazwy kwasów od łańcucha lub pierścienia wyłączając
grupę karboksylową z numeracji powstanie wówczas nazwa kwas
alkanokarboksylowy:
COOH kwas cykloheksanokarbokslowy
CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 COOH kwas pentanowy = kwas butanokarboksylowy
COOH
kwas benzoesowy = kwas benzenokarboksylowy
Szczególnie ważne kwasy:
wyższe kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone- składniki tłuszczów –
będą omawiane odrębnie
Przykładowe wyższe kwasy tłuszczowe (kwasy od długich łańcuchach węglowych
nasyconych lub nienasyconych)
Kwasy nasycone
CH 3 (CH 2 ) 10 COOH kwas dodekanowy (laurynowy)
CH 3 (CH 2 ) 14 COOH = C 15 H 31 COOH kwas heksadekanowy (palmitynowy)
CH 3 (CH 2 ) 16 COOH = C 17 H 35 COOH kwas oktadekanowy (stearynowy)
Kwasy nienasycone
CH 3 (CH 2 ) 7 CH CH(CH 2 ) 7 COOH
kwas oktadec - 9-enowy
kwas 9 - oktadecenowy (oleinowy)
= C 17 H 33 COOH
CH 3 (CH 2 ) 4 CH CH(CH 2 ) 7 COOH
kwas oktadeka - 9,12 - dienowy
kwas - 9,12 - oktadekadienowy (linolowy)
= C 17 H 31 COOH
CH 3 CH 2 CH CHCH 2 CH CHCH 2 CH CH(CH 2 ) 7 COOH
= C 17 HH 29 COOH
kwas oktadeka - 9,12,15 - trienowy
kwas - 9,12,15 - oktadekatrienowy (linolenowy)
Kwasy dikarboksylowe
COOH
CH 2
COOH
COOH
(CH 2 ) 2
COOH
COOH
COOH
kwas propanodiowy kwas budtanodiowy kwas benzeno-1,2-dikarboksylowy
(malonowy)
(bursztynowy)
(ftalowy)
HOOC
COOH
HOOC
H
kwas E butenodiowy
CC
CC
kwas Z butenodiowy
H
H
H
COOH
303481897.010.png
aminokwasy-(będą omawiane odrębnie)
Przykłady aminokwasów
NH 2
NH 2
NH 2
HOCH 2 CHCOOH
HCCOOH
CH 3 CHCOOH
kwas 2-aminopropanowy
(alanina)
kwas 2-amino-3-hydroksypropanowy
(seryna)
H
kwas 2-aminoetanowy
(glicyna, kwas 2-aminooctowy)
NH 2
CH 2 CHCOOH
kwas 2-amino-3-fenylopropanowy (fenyloalanina)
Hydroksykwasy
Przykłady hydroksy kwasów
OH
COOH
OH
H
C
COOH
CH 3 CHCOOH
OH
kwas orto hydroksy
benzoesowy
(salicylowy)
kwas 2-fenylo-2-hydroksy-
oetanowy (migdałowy)
kwas 2-hydroksy-
propanowy (mlekowy)
L-mięśnie, D,L-fermantacja
CH 2 COOH
OH
HOOCCHCH 2 COOH
OH
COOH
CHOH
CHOH
COOH
kwas
2,3-dihydroksy-
butanodiowy
(winowy)
kwas 2-hydroksyetanowy
(glikolowy)
kwas 2-hydroksybutanodiowy
(jabłkowy)
OH
HOOCCH 2 CCH 2 COOH
kwas 3-hydroksy-3-karboksy-
pentanodiowy
COOH
(cytrynowy)
Ketokwasy
O
O
O
CH 3 CCOOH
CH 3 CCH 2 COOH
HOOCCCH 2 CH 2 COOH
kwas 3-oksobutanowy
kwas-2-oksopropanowy
kwas 2-oksopentanodiowy
(acetylooctowy)
(pirogronowy)
( α - ketoglutarowy)
303481897.011.png 303481897.001.png 303481897.002.png 303481897.003.png 303481897.004.png
 
Otrzymywanie kwasów karboksylowych
1. Utlenianie alkoholi I rzędowych lub aldehydów
RCH 2 OH
CrO 3
H 2 SO 4
RCOOH
CH 3 CH 2 OH
CrO 3
H 2 SO 4
CH 3 COOH
RCHO
AgNO 3
NH 4 OH
RCOOH
CH 3 CHO
AgNO 3
NH 4 OH
CH 3 COOH
2. Utlenianie alkilobenzenów
CH 3
KMnO 4
COOH
KMnO 4
CH 3
H 3 O
H 3 O
CH 3 CH
KMnO 4
KMnO 4
CH 2 CH 3
H 3 O
H 3 O
CH 3 CH 2 CH 2
R'
KMnO 4
CR
reakcja nie zachodzi
H 3 O
R"
brak atomów H przy węglu związanym z pierścieniem
3. Hydroliza nitryli (reakcję można prowadzić w środowisku kwaśnym lub
zasadowym)
RCOO
NH 3
H 2 O / OH
RCN
H 3 O
RCOOH
NH 4
H 3 O
RCOOH
CN
H 3 O
COOH
CH 3 CN
1)
H 2 O / OH
CH 3 COOH
2) H 3 O
303481897.005.png
4. Reakcja związków Grignarda z CO 2 (addycja)
RMgX
1) CO 2
2) H 3 O
RCOOH
C 2 H 5 MgBr
1) CO 2
2) H 3 O
C 2 H 5 COOH
W reakcji tej powstaje kwas o łańcuchu dłuższym o jeden atom węgla od
użytego do syntezy odczynnika Grignarda
5. Hydroliza pochodnych kwasów karboksylowych
RCOOR'
H 2 O / H
RCOOH
1) H 2 O/ OH
RCOOR'
2) H
H 2 O / H
RCONH 2
RCOOH
1) H 2 O/ OH
2) H
RCONH 2
RCOCl
H 2 O
RCOOH
(RCO) 2 O
H 2 O
2
RCOOH
Właściwości fizyczne kwasów karboksylowych
Grupa karboksylowa jest silnie polarna i zdolna do tworzenia wiązań
wodorowych pomiędzy cząsteczkami kwasów- kwasy nawet w stanie pary
występują w postaci dimerów, stąd temperatury wrzenia tej kasy związków są
wyższe niż alkoholi od zbliżonej masie molowej lub tej samej liczbie atomów
węgla (patrz wykład oddziaływania międzycząsteczkowe i ich wpływa na
temperaturę wrzenia związków organicznych)
Kwasy mogą również tworzyć wiązania wodorowe z cząsteczkami wody-
dlatego tez kwasy niskocząsteczkowe (do 4 atomów C) są rozpuszczalne w
wodzie. Kwasy wielokarboksylowe, hydroksykwasy i aminokwasy rozpuszczają
się w wodzie lepiej niż kwasy monokarboksylowe.
RC
O
HO
CR
OH
O
wiązania wodorowe między cząsteczkami
kwasu - tworzą się dimery
O
H
O
H
RC
OH
H
O
H
wiązania wodorowe pomiędzy cząsteczkami
kwasu i wody
303481897.006.png 303481897.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin