· Ciasto:
· 4 jajka
· 10 dag cukru
· 1 cukier waniliowy
· 8 dag maki pszennej
· 2 dag kakao
· 2 dag maki ziemniaczanej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· Masa serowa:
· 2 śmietan fixy
· 1 kg twarogu z wiaderka
· 1 łyżeczka cukru pudru do śmietany
· otarta skórka z cytryny i sok z 1 cytryny
· 500 ml śmietany kremówki
· owoce (borówki maliny brzoskwinie...)
Białka ubić na sztywna pianę z 10 dag cukru i 1 waniliowym. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek wymieszać , wsypać do jajek i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na pergamin i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 min 175 stopni - termoobieg. Upieczone ciasto ostudzić. Masa serowa: Twaróg wymieszać z pozostałym cukrem, sokiem i otartą skórką. Dodać ubita śmietanę , posypać 2 śmietan fixami i delikatnie wymieszać. Całość rozsmarować na biszkopcie kakaowym i udekorować owocami. Wstawić do lodówki na ok. 8 godzin. Bezpośrednio przed podaniem polać kawałek gotową polewą z tuby .
gorczak1