Toksykologia zywnosci(2)(1).doc

(28 KB) Pobierz
Toksykologia żywności

Toksykologia żywności

 

 

Toksykologia żywności zajmuje się badaniem zależności między budową chemiczną i działaniem biologicznym:

·         Substancji naturalnych występujących w żywności

·         Substancji powstających w żywności pod wpływem czynników biologicznych, chemicznych i fizycznych

·         Substancji chemicznych stanowiących dodatki lub/i zanieczyszczenia żywności

 

Trucizna: Substancja chemiczna która z zależności od dawki i cech organizmu na który działa może wykazywać różnorodne działanie szkodliwe dla zdrowia lub śmierć.

 

Toksyczność związku chemicznego można stwierdzić na podstawie obserwowanego i dobrze zdefiniowanego efektu końcowego. Jest niepożądanym skutkiem biologicznym wynikającym z zaburzeń stanu zdrowia.

 

Działanie szkodliwe substancji chemicznych zależy od:

·         Dawki

·         Właściwości fizykochemicznych substancji toksycznej

·         Cech biologicznych organizmu na który działa substancja toksyczna

 

Dawka:

·         Ilość substancji chemicznej podana, pobrana i wchłonięta do organizmu w różny sposób, który powoduje brak lub wystąpienie objawów biologicznych w organizmach narażonych.

·         Dawka toksyczna: ilość substancji, która po wchłonięciu do organizmu powoduje efekt toksyczny

·         Dawka śmiertelna: ilość substancji powodująca śmierć po jednorazowym podaniu

 

Wielkość dawki wyraża się:

·         Jako masę substancji wprowadzonej (g, mg, μg)

·         Jako masę substancji przypadającą na j.m.c. (g/kg m.c.; mg/kg m.c.)

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin