Czekoladowa kolczatka.doc

(216 KB) Pobierz
Czekoladowa kolczatka

             Czekoladowa kolczatka

Składniki

·         100 g czekolady

·         140 g masła, szczypta soli

·         150 g cukru pudru

·         6 jajek

·         50 g bułki tartej

·         50 g startych migdałów

·         50 g mąki pszennej

·         100 g czekolady do polewy

·         50 g migdałów

                           

 

 

 

Sposób przygotowania

1.      

Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

 

2.      

Masło i 50 g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i łyżkę roztopionej czekola­dy.

3.      

Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca.

4.      

Do piany dodać bułkę tartą wymie­szaną z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, lekko wy­mieszać, wlać do formy i upiec.

5.      

Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. Ciasto przybrać migdałami pokro­jonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czeko­ladową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin