· 100 g czekolady
· 140 g masła, szczypta soli
· 150 g cukru pudru
· 6 jajek
· 50 g bułki tartej
· 50 g startych migdałów
· 50 g mąki pszennej
· 100 g czekolady do polewy
· 50 g migdałów
1.
Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
2.
Masło i 50 g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i łyżkę roztopionej czekolady.
3.
Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca.
4.
Do piany dodać bułkę tartą wymieszaną z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, lekko wymieszać, wlać do formy i upiec.
5.
Ciasto po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. Ciasto przybrać migdałami pokrojonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.
allusial