Karolcia
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki miodu
150g masła
1 łyżeczka sody
3 łyżki mleka
Masa waniliowa:
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
100g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
Polewa:
1 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
4 łyżki śmietany 18%
1 szklanka rodzynek (sparzonych wrzątkiem)
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki odmierzyć i przesypać do miski. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 różne części. Upiec trzy oddzielne placki na złoty kolor
(blaszka 22x27cm). Piekłam około 15 minut w 180oC.
***Uważać aby się zbytnio nie spiekły bo będą twarde i gorzkie.
Wykonanie masy:
*** Moja ciocia robiąc to ciasto masę przygotowywała w następujący sposób: Do garnka wkładała 2 szklanki mleka oraz masło. W 1 szklance mleka rozrabiała cukry, proszek budyniowy. Gdy mieszanina mleka się zaczynała gotować
- wlewała zawartość szklanki. I powstawał budyń wzbogacony o masełko. Niestety mi ta metoda, nie wiedzieć dlaczego, nie wychodziła bo zawsze trochę masła pływało nad ugotowanym budyniem...
Mój sposób na masę waniliową:
Do garnka wlać 2 szklanki mleka i zagotować. W 1 szklance mleka rozpuścić cukry, proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować wlać zawartość szklanki. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z budyniem.
Placki przełożyć masą budyniową.
Wykonanie polewy:
W rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietaną.
Na wierzch ciasta rozrzucić rodzynki i polać je polewą.
allusial