Snikers.doc

(52 KB) Pobierz
Snikers

Snikers

Składniki na ciasto:

·         60 dag mąki

·         3/4 szklanki cukru

·         2 jajka

·         2 żółtka

·         20 dag margaryny

·         3 łyżki mleka

·         3 łyżki miodu

·         2 łyżeczki sody oczyszczonej

·         1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

·         0,5 kostki margaryny

·         4 łyżki cukru

·         2 łyżki miodu

·         20 dag posiekanych orzechów włoskich (dodałam orzeszków solonych z puszki - były mało słone)

Krem 1:
2 opakowania budyniu śmietankowego

Krem 2:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części.Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze

180 stopni przez około 10 minut (płat z orzechami piekłam dłużej).

Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie. Gorące wylać na płat ciasta.

Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny.

Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć goracy budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Smacznego :)

snikers

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin