Z notatnika piwoznawcy cz. 2 - europejski pilsner.pdf

(371 KB) Pobierz
22       lipiec 2011 R YNKI A LKOHOLOWE
PIWO
Z notatnika piwoznawcy
europejski pilsner
część 2
Maciej Chołdrych , www.piwoznawcy.pl
MORAVIA PILS
Miejsce pochodzenia: Niemcy, Dolna Sak­
sonia
Zawartość alkoholu: 4,8%
Idealna temperatura serwowania: 9°C
Wygląd: Barwa słomkowa do jasnozłotej.
Wysoka klarowność. Obecna charakterystycz­
na złota iskra.
Zapach: Wyraźnie słodowy z  delikatną
nutą biszkoptów. W  tle surowe ziarno, młoda
trawa. Aromat chmielowy z nutą mięty, ulotna
nuta suszonych ziół. Ogólnie piwo jednowy­
miarowe. Surowy zapach bez głębi. Bukiet
prosty, bardzo orzeźwiający. W  tle delikatne
nuty bananów, gruszek i moreli. Ogólny cha­
rakter zapachu bardzo wytrawny.
Smak: Delikatna nuta słodyczy pochodzą­
ca ze słodu szybko przemija. Pozostają po­
smaki: karmelowy, palonego ziarna, tytoniu,
ziół prowansalskich. W  tle mleko z miodem.
Kwasowość umiarkowana ze znaczącą cierp­
ką nutą. Długi finisz garbnikowy, posmak
mocnej herbaty. Goryczka bardzo wyraźna do
silnej, dość szybko przemijająca, nie pozosta­
wia posmaku.
Ocena ogólna: Solidny niemiecki pilzner.
Do picia raczej w celu zaspokojenia pragnienia
niż dla pełni bukietu. Smak zdecydowanie
orzeźwiający. Bardzo przyjemna chmielowa
goryczka. Idealne piwo na upalne popołudnie.
Pasuje do potraw z udziałem ziół (drób, lekkie
sosy) oraz do kremowych zup o  wyraźnym
smaku (grzybowa, krem z porów).
Smak: Wyraźnie kłujący na języku. Dosko­
nale oczyszcza kubki smakowe. Goryczka bar­
dzo silna, długa w posmaku. Delikatny cierpki
posmak przykryty wyraźnym odczuciem garb­
nikowym. Taniny długo pozostające. Słodycz
prawie nieobecna.
Ocena ogólna: Piwo dla miłośników praw­
dziwej chmielowej goryczy. Bardzo orto­
doksyjny pilzner. Idealny jako aperitif, ale pa­
suje też do potraw o zdecydowanym smaku,
np. pochodzących z  kuchni niemieckiej czy
czeskiej.
Wygląd: Barwa ciemnozłota z  akcentami
bursztynu. Piana gęsta zostawia ślady na
szklance.
Zapach: Gorzki, chmielowy. Wyraźne nuty
ziół, tabaki, tytoniu. Pomimo bardzo zdecydo­
wanego gorzkiego aromatu daje się zauważyć
wiele cech słodkich. Aromat biszkoptowy, mio­
dowy, karmelowy i mleczny. Wybija się zapach
masła i maślanki. Wytrawnego charakteru do­
daje nuta palonego słodu i  zapach mocnej,
gorzkiej herbaty. Bukiet owocowy to przede
wszystkim banany, ale także anyż i truskawki.
Obecne bardzo ulotne nuty gruszek i melona.
Smak: Wiodąca nuta to goryczka z  palo­
nym podbiciem. Silny słodowy posmak. Na­
gazowanie umiarkowane. Cierpkość i kwaso­
wość występują jako cechy poboczne. Piwo
raczej słodko­gorzkie. Zdecydowane.
Ocena ogólna: Klasyka gatunku. Piwo zło­
żone w zapachu. Bukiet i smak wielowymiaro­
wy jednak dający się podzielić na część słodką
i goryczkową. Wiele odmian podobnych zapa­
chów sprawia, że piwo długo się odkrywa. Bar­
dzo bogata ewolucja smaku. Piwo do picia dla
samego piwa, dobre także jako aperitif. Dzięki
połączeniu słodkich i gorzkich cech pasuje do
większości potraw. Idealne do dań złożonych
z wielu smaków i potraw ostrych (kuchnia taj­
ska, węgierska).
CON DOMUS
Miejsce pochodzenia: Belgia, Flemish
Brabant
Zawartość alkoholu: 5,0%
Idealna temperatura serwowania: 9°C
Wygląd: Barwa jasnozłota. Gęsta, drobna
pienistość.
Zapach: Oleisty, chmielowy. Wyraźnie
wyczuwalne noty leśne, żywiczne. Aromat
chmielu ciężki i  zdecydowany. Duża zawar­
tość chmielu aromatycznego. Pod jego zapa­
chem obecne wyraźne akcenty słodowe
z miodową nutą i delikatnym zapachem palo­
nego słodu. Bukiet kwiatowy, bardzo aroma­
tyczny, chwilami duszący, z nutą mięty.
Smak: Goryczka średnia do mocnej. Wy­
raźne, drobne nagazowanie. Finisz raczej sło­
dowy ze słodkim miodowym posmakiem.
Długi z  wyraźnym aromatem przypraw. Wy­
raźny posmak garbnikowy. Zakończenie
cierpkie.
Ocena ogólna: Nie do końca klasyczny pil­
zner – wyczuwalne belgijskie pochodzenie.
Goryczka zdecydowanie lżejsza niż w pilzne­
rach czeskich i niemieckich. Od klasyków od­
różnia je wyraźnie przyprawowy aromat i siła
aromatu. Do serwowania z  lekką przekąską
w  stylu śródziemnomorskim (melon, szynka
parmeńska, owoce morza). Dobre piwo dla za­
czynających naukę pilznerów.
JEVER PILZNER
Miejsce pochodzenia: północne Niemcy
Zawartość alkoholu: 4,9%
Idealna temperatura serwowania: 9°C
Wygląd: Barwa ciemnozłota. Bardzo wyso­
ka pienistość. Grube, kłujące nagazowanie.
Zapach: Zdecydowany chmielowy. Aro­
mat cytrusowy, bardzo wytrawny, ziołowy, ty­
toniowy. Zapach czysty, przejrzysty. Wyraźne
nuty słodowe, palone i  gorzkie. Piwo silnie
chmielone. Owocowy bukiet przykryty wy­
trawnymi cechami. Wyczuwalne bardzo deli­
katne nuty żółtych owoców (gruszka, morela,
brzoskwinia).
PILZNER URQUELL
Miejsce pochodzenia: Czechy
Zawartość alkoholu: 4,7%
Idealna temperatura serwowania: 8°C
903962219.001.png 903962219.002.png 903962219.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin