Składniki na frytki:
· 4 ziemniaki do pieczenia
· 3 łyżki oliwy z oliwek
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
· 1/2 łyżeczki suszonego oregano
· 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
· 1/2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku
· 1/4 łyżeczki kolendry
Składniki do keczupu:
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 3/4 szklanki posiekanej cebuli
· 1 i 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
· 1/2 szklanki octu winnego z czerwonego wina
· 1/2 szklanki octu z cydru jabłkowego (wina jabłkowego)
· 1 szklanka brązowego cukru
· 1 łyżeczka musztardy
· szczypta mielonego ziela angielskiego
· 1 puszka pomidorów w kawałkach (np. San Marzano lub Roma)
Sposób przygotowania ketchupu:
Sposób przygotowania frytek
Kiedy frytki są gotowe, podawaj je natychmiast z domowym ketchupem.
Składniki do skrzydełek:
· ok. 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
· 1 łyżka koszernej soli
· 1 osełka masła
· 1 szklanka pikantnego sosu, np. Frank, Crystal lub Louisiana
· ostre papryczki chilli (opcjonalnie)
· olej rzepakowy lub z orzeszków ziemnych do smażenia
Składniki do dipu (sosu):
· 1/2 szklanki majonezu
· 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
· 1/4 szklanki maślanki
· 1/3 szklanki pokruszonego sera Gorgonzola (lub sera bleu)
· 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
· 1/2 łyżeczki soli
· 2 łyżki posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania dipu serowego:
Składniki:
· 1/4 szklanki cukru pudru
· 1/4 szklanki brązowego cukru
· 2 łyżki soli
· 1 łyżka czarnego pieprzu
· 1 łyżka papryki
· 2 łyżeczki suszonego oregano
· ok. 1 kg żeberek
· 1/2 szklanki octu z białego wina
Składniki do orzechowej posypki:
· 1/4 szklanki wody
· 1 szklanka cukru
· sok z 1/2 cytryny
· 1/2 szklanki syropu kukurydzianego
· 1 łyżka niesolonego masła
· 1 i 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych, lekko posiekanych
· 1 łyżeczka sody do pieczenia
· 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
Składniki do sosu czekoladowego:
· 3/4 szklanki czekolady z orzechami
· 1/3 szklanki mleka
· 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki do lodów:
· 2 litry lodów waniliowych
· 2 litry lodów kawowych
· 2 litry lodów czekoladowych
· bita śmietana do przybrania
· wiśnie w syropie do przybrania
· termometr cukierniczy
Sposób podania:Wyłóż kulki lodów do miski lub pucharka na lody. Skrop lody sosem z czekolady orzechowej, połóż na wierzch bitą śmietanę. Polej jeszcze raz sosem i posyp kruszonką z orzechów.
amirezon