Makowiec z jabłkami
Kategoria: Ciasta i Desery
· puszka maku z bakaliami, 1
· jabłka, 30 dkg
· jajka, 4 sztuki
· cukier, 3/4 szklanki
· MARGARYNA LUB MASŁO, 25 dkg
· kasza manna, 1 szklanka
· proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
· kakao, 3 łyżeczki
· czekolada gorzka, 5 dkg
· masło, 3 łyżki
· cukier do polewy, 3 łyżki
· śmietanka 30%, 1 łyżka
· kokos, orzechy włoskie, do dekoracji
1. Margarynę lub masło (może być pół na pół) utrzeć z 3/4 szklanki cukru i żołtkami. Ucierając dodać po łyżce maku, kaszy mannej połączonej z proszkiem do pieczenia, starte na tarce o grubych oczkach jakbłka. Białka ubić, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Sporządzenie polewy:
Kakao, połamaną czekoladę, masło 3 łyżki, cukier 3 łyżki, śmietanę dać do rondla i podgrzewać do całkowitego połączenia składników. Ciepła polewą polać ciasto. Udekorować tworząc skośne pasy wykorzystując kokos i orzechy włoskie. Ciasto można przekroić i posmarować kremem czekoladowym lub innym wg uznania.
Demoni