Makowiec z jabłkami.docx

(67 KB) Pobierz

Makowiec z jabłkami

C:\Users\Przemek\Desktop\4af1e75b8a90d_440.jpg

 

Kategoria: Ciasta i Desery

 

·         puszka maku z bakaliami, 1

·         jabłka, 30 dkg

·         jajka, 4 sztuki

·         cukier, 3/4 szklanki

·         MARGARYNA LUB MASŁO, 25 dkg

·         kasza manna, 1 szklanka

·         proszek do pieczenia, 2 łyżeczki

·         kakao, 3 łyżeczki

·         czekolada gorzka, 5 dkg

·         masło, 3 łyżki

·         cukier do polewy, 3 łyżki

·         śmietanka 30%, 1 łyżka

·         kokos, orzechy włoskie, do dekoracji

 

1. Margarynę lub masło (może być pół na pół) utrzeć z 3/4 szklanki cukru i żołtkami. Ucierając dodać po łyżce maku, kaszy mannej połączonej z proszkiem do pieczenia, starte na tarce o grubych oczkach jakbłka. Białka ubić, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

 

2. Sporządzenie polewy:

Kakao, połamaną czekoladę, masło 3 łyżki, cukier 3 łyżki, śmietanę dać do rondla i podgrzewać do całkowitego połączenia składników. Ciepła polewą polać ciasto. Udekorować tworząc skośne pasy wykorzystując kokos i orzechy włoskie. Ciasto można przekroić i posmarować kremem czekoladowym lub innym wg uznania.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin