Roladki schabowe ze śliwką w sosie chrzanowo-cebulowym
Składniki
4 kawałki schabu bez kości jak na kotlety rozklepać na cienkie płaty, 1łyżka musztardy + 1 łyżka ketchupu pikantnego, 1 średni ogórek kiszony pokrojony wzdłuż na 4 części, 20 dag dowolnego mięsa mielonego, mała pokrojona w kostkę cebula do mielonego, 2 przeciśnięte ząbki czosnku do mielonego, 4 miękkie suszone śliwki, 4 plastry chudego boczku wędzonego, 4 plasterki serka topionego ( jak do tostów), do sosu :, 2 cebule pokrojone w krążki i przesmażone, 1 łyżka mąki na zasmażkę + 1 łyżka masła, 1 łyżka dobrego chrzanu ze słoiczka, 2 łyżki jogurtu naturalnego,
czas przygotowania: do 45 min
1. płaty schabowe posolić, popieprzyć, posmarować musztardą i ketchupem, na położyć plasterek serka, plaster boczku, teraz przyprawione mięso mielone, na koniec ćwiartka ogórka i śliwka suszona.2. roladkę zawinąć spiąć szpikulcami lub okręcić nitką tak aby przy gotowaniu nie rozpadła się. Włożyć na gorący olej i ładnie przyrumienić z 2-ch stron. Przełożyć do płaskiego garnka.Na tym samym oleju przesmażyć pokrojone 2 cebule - dodać do roladek, wlać 1/2 litra wody, posolić ,popieprzyć i dusić pod przykryciem ok.30 minut. Sprawdzić widelcem, mięsko musi być miękkie, ale nie może się rozpadać.3. na patelni rozpuścić masło, dodać płaską łyżkę mąki i sporządzić zasmażkę (mieszamy mąkę ok. 1 min- nie przypalić) wlać 1/2 sosu z roladek i zamaszyście wymieszać, jeżeli będzie za gęste dodać sosu.Teraz doprawić chrzanem i jogurtem. Na talerzu polać nim gorące roladki.4. podałam z ziemniakami puree i gotowaną marchewką, ale pasują do wszystkiego.Uwaga : proszę nie zrażać się zdjęciem, bo nie wyszło jak trzeba (do przekrojenia na pół użyłam złego noża i brzegi są trochę poszarpane
Demoni