Roladki schabowe ze śliwką w sosie chrzanowo.docx

(19 KB) Pobierz

Roladki schabowe ze śliwką w sosie chrzanowo-cebulowym

Roladki schabowe ze śliwką w sosie chrzanowo-cebulowym

Składniki

4 kawałki schabu bez kości jak na kotlety rozklepać na cienkie płaty,
1łyżka musztardy + 1 łyżka ketchupu pikantnego,
1 średni ogórek kiszony pokrojony wzdłuż na 4 części,
20 dag dowolnego mięsa mielonego,
mała pokrojona w kostkę cebula do mielonego,
2 przeciśnięte ząbki czosnku do mielonego,
4 miękkie suszone śliwki,
4 plastry chudego boczku wędzonego,
4 plasterki serka topionego ( jak do tostów),
do sosu :,
2 cebule pokrojone w krążki i przesmażone,
1 łyżka mąki na zasmażkę + 1 łyżka masła,
1 łyżka dobrego chrzanu ze słoiczka,
2 łyżki jogurtu naturalnego,

czas przygotowania: do 45 min

1. płaty schabowe posolić, popieprzyć, posmarować musztardą i ketchupem, na położyć plasterek serka, plaster boczku, teraz przyprawione mięso mielone, na koniec ćwiartka ogórka i śliwka suszona.
2. roladkę zawinąć spiąć szpikulcami lub okręcić nitką tak aby przy gotowaniu nie rozpadła się. Włożyć na gorący olej i ładnie przyrumienić z 2-ch stron. Przełożyć do płaskiego garnka.
Na tym samym oleju przesmażyć pokrojone 2 cebule - dodać do roladek, wlać 1/2 litra wody, posolić ,popieprzyć i dusić pod przykryciem ok.30 minut. Sprawdzić widelcem, mięsko musi być miękkie, ale nie może się rozpadać.
3. na patelni rozpuścić masło, dodać płaską łyżkę mąki i sporządzić zasmażkę (mieszamy mąkę ok. 1 min- nie przypalić) wlać 1/2 sosu z roladek i zamaszyście wymieszać, jeżeli będzie za gęste dodać sosu.
Teraz doprawić chrzanem i jogurtem. Na talerzu polać nim gorące roladki.
4. podałam z ziemniakami puree i gotowaną marchewką, ale pasują do wszystkiego.



Uwaga : proszę nie zrażać się zdjęciem, bo nie wyszło jak trzeba (do przekrojenia na pół użyłam złego noża i brzegi są trochę poszarpane  

Zgłoś jeśli naruszono regulamin