Polędwica wieprzowa z wiśniami
Wspaniale danie na przyjecie czy uroczysty obiad
· polędwica wieprzowa, 1 sztuka
· cynamon, 1 laska
· szalotka posiekana, 2 sztuki
· wino wytrawne czerwone, 1 1/3 szklanki
· bulion, 1/2 szklanki
· ocet balsamiczny, 3 łyżki
· cukier, 3 łyżki
· wiśnie wydrylowane, około 2 szklanki
· skrobia kukurydziana, 2 łyżki
· sol, pierz,
1. Ocet zagotować wraz z cukrem tak, aby powstał syrop. Następnie dodać szalotkę, cynamon i wino. Gotować az odparuje polowe. Dodać bulion i wiśnie gotować około 5 min. Wlać make wymieszana z odrobina wody, gotować az zgęstnieje. Doprawić sola i pieprzem. Polędwicę posolić, popieprzyc i usmażyć na grillu. Gotowa polędwicę polać sosem wiśniowym.
Demoni