dla 2-4 osób
schab, 70 dagcebula, 2koncentrat pomidorowy, połowa słoiczkaśmietana 18%, 2 łyżkimąka, 1 duża łyżkasłodka mielona papryka, 2 łyżkipapryka świeża, 1pieczarki, 10sól, pieprz, majeranek, cukier, do smakuziele ang., kilka ziaren
1. schab umyć i pokroić w dość grube plastry, lekko rozbić i uformować okrągłe medaliony2. mięso posolić, posypać majerankiem i pieprzem, otoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor, przełożyć do rondla3. na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać sproszkowana słodką paprykę, chwile podsmażyć4. wlać szklankę wody i gotować, dodać pieczarki ( grubo pokrojone) i świeżą paprykę również pokrojoną, chwilę podusić i przełożyć do mięsa5. dusić 20-25 minut6. resztę mąki rozmieszać z wodą, koncentratem i śmietaną, walc do mięsa, do sosu dodać szczyptę cukru i jeszcze chwile podusić ( 2 minuty ) mieszając7. sos musi mieć intensywny smak papryki i pomidorów8. podawać z ziemniakami z wody i ugotowana fasolka szparagową
Demoni