Medaliony wieprzowe w papryce (1).doc

(149 KB) Pobierz
Medaliony wieprzowe w papryce
Medaliony wieprzowe w papryce

Medaliony wieprzowe w papryce

Składniki

dla 2-4 osób

schab, 70 dag
cebula, 2
koncentrat pomidorowy, połowa słoiczka
śmietana 18%, 2 łyżki
mąka, 1 duża łyżka
słodka mielona papryka, 2 łyżki
papryka świeża, 1
pieczarki, 10
sól, pieprz, majeranek, cukier, do smaku
ziele ang., kilka ziaren

1. schab umyć i pokroić w dość grube plastry, lekko rozbić i uformować okrągłe medaliony

2. mięso posolić, posypać majerankiem i pieprzem, otoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor, przełożyć do rondla

3. na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać sproszkowana słodką paprykę, chwile podsmażyć

4. wlać szklankę wody i gotować, dodać pieczarki ( grubo pokrojone) i świeżą paprykę również pokrojoną, chwilę podusić i przełożyć do mięsa

5. dusić 20-25 minut

6. resztę mąki rozmieszać z wodą, koncentratem i śmietaną, walc do mięsa, do sosu dodać szczyptę cukru i jeszcze chwile podusić ( 2 minuty ) mieszając

7. sos musi mieć intensywny smak papryki i pomidorów

8. podawać z ziemniakami z wody i ugotowana fasolka szparagową

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin