Zupa cebulowa j.docx

(104 KB) Pobierz

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki

dla 2-4 osób

wywar mięsny lub warzywny, 1,5 - 2 litry
cebula, 1 kg
masło, 2 łyżki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
białe wytrawne wino, 1lampka
grzanki z francuskiej bagietki, 1 na osobę
majeranek, sól, pieprz, wegeta, do smaku
ser żółty /najlepiej o jakimś zdecydowanym smaku/, ilość wedle uznania

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przesmażamy aż cebula się ładnie zezłoci. Następnie podlewamy białym winem, a gdy odparuje wlewamy na patelnię szklankę bulionu, przykrywamy i dusimy jakieś 15 minut. Następnie wrzucamy wszystko do gorącego wywaru, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 2 min.
Do malutkich żaroodpornych miseczek wlewamy porcję zupy, na każdej z nich kładziemy bagietkę, posypujemy startym serem i wkładamy na minutę do piekarnika /z opcją grillowania/ , żeby ser ładnie się zapiekł.
I możemy jeść :-)))

·         2009-08-18 17:08
najwazniejsze zeby cebule smazyc dlugo i na malym ogniu, zeby sie skarmelizowala. To wlasnie jest podstawowy smak tej zupy :)


Zupę cebulową robię "prawie" tak samo, ale inaczej przyprawiam. Dodaję czosnek, tymianek, odrobinę startej gałki muszkatołowej, a obok wina ,ale tuż pod sam koniec gotowania wlewam kieliszek dobrego brandy. Do zapiekania używam sera gruyere ,ma fajny orzechowy smak.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin