Zupa cebulowa
Składniki
dla 2-4 osób
wywar mięsny lub warzywny, 1,5 - 2 litrycebula, 1 kgmasło, 2 łyżkioliwa z oliwek, 2 łyżkibiałe wytrawne wino, 1lampkagrzanki z francuskiej bagietki, 1 na osobęmajeranek, sól, pieprz, wegeta, do smakuser żółty /najlepiej o jakimś zdecydowanym smaku/, ilość wedle uznania
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przesmażamy aż cebula się ładnie zezłoci. Następnie podlewamy białym winem, a gdy odparuje wlewamy na patelnię szklankę bulionu, przykrywamy i dusimy jakieś 15 minut. Następnie wrzucamy wszystko do gorącego wywaru, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 2 min. Do malutkich żaroodpornych miseczek wlewamy porcję zupy, na każdej z nich kładziemy bagietkę, posypujemy startym serem i wkładamy na minutę do piekarnika /z opcją grillowania/ , żeby ser ładnie się zapiekł.I możemy jeść :-)))
· 2009-08-18 17:08najwazniejsze zeby cebule smazyc dlugo i na malym ogniu, zeby sie skarmelizowala. To wlasnie jest podstawowy smak tej zupy :)
Zupę cebulową robię "prawie" tak samo, ale inaczej przyprawiam. Dodaję czosnek, tymianek, odrobinę startej gałki muszkatołowej, a obok wina ,ale tuż pod sam koniec gotowania wlewam kieliszek dobrego brandy. Do zapiekania używam sera gruyere ,ma fajny orzechowy smak.
Demoni