cassis polski. 3/4 kg dojrzalych owocow czarnej porzeczki przebrac, umyc i osuszyc. Wlozyc do gasiorka. Dodac 1/2 laski wanilii pokrojonej na male kawalki. Wlac 3/4l spirytusu. Dobrze zamknac. Postawic w cieplym miejscu na tydzien. Codziennie wstrzasnac gasiorkiem. Po tym czasie zlac nalewke. Postawic w chlodnym miejscu. owoce czarnej porzeczki lekko rozgniesc. zasypac 3/4kg cukru. Dobrze wymieszac wstrzasajac gasiorkiem. Gasiorek zamknac kilkoma warstwami gazy. postawic w slonecznym miejscu na 3 tygodnie, czekkajac, az cukier sie rozpusci. Codziennie gasiorkiem wstrzasac. Sok z owocow przefitrowac przez bibule i wlac do niego 3/4l spirytusu. owoce czarnej porzeczki przelac 1/2szklanki przegotowanej cieplej wody. Przefiltrowac przez bibule i polaczyc z nalewka. Wsztstko razem wlac do gasiorka.Dobrze zamknac. Postawic na 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrowac przez bibule. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. odstawic w ciemne i chlodne miejsce na miesiac.
dmird