cassis polski..txt

(0 KB) Pobierz
 cassis polski. 

3/4 kg dojrzalych owocow czarnej porzeczki przebrac, umyc i osuszyc. Wlozyc do
gasiorka. Dodac 1/2 laski wanilii pokrojonej na male kawalki. Wlac 3/4l
spirytusu. Dobrze zamknac. Postawic w cieplym miejscu na tydzien. Codziennie
wstrzasnac gasiorkiem. Po tym czasie zlac nalewke. Postawic w chlodnym miejscu.
owoce czarnej porzeczki lekko rozgniesc. zasypac 3/4kg cukru. Dobrze wymieszac
wstrzasajac gasiorkiem. Gasiorek zamknac kilkoma warstwami gazy. postawic w
slonecznym miejscu na 3 tygodnie, czekkajac, az cukier sie rozpusci. Codziennie
gasiorkiem wstrzasac. Sok z owocow przefitrowac przez bibule i wlac do niego
3/4l spirytusu. owoce czarnej porzeczki przelac 1/2szklanki przegotowanej
cieplej wody. Przefiltrowac przez bibule i polaczyc z nalewka. Wsztstko razem
wlac do gasiorka.Dobrze zamknac. Postawic na 3 tygodnie. Po tym czasie
przefiltrowac przez bibule. Rozlac do butelek. Dobrze zakorkowac. odstawic w
ciemne i chlodne miejsce na miesiac.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin