ciasto na kulki z kaszy manny.doc

(29 KB) Pobierz

Ciasto na kulki z kaszy manny

 

·        Zalewamy w naczyniu niewielką ilość kaszy wodą i mieszamy dodając kaszy albo wody do momentu aż nie będzie widać suchej kaszy.

·        Przekładamy dokładnie wymieszaną kaszę na sitko i pozostawiamy w chłodzie (ok. 10`C) na min 15min max 20min. A w tym czasie rozgrzewamy naczynie do smażenia(najlepiej garnek) i roztapiamy na nim niewielką ilość masła lub czegoś innego ( ważne żeby było tłuste.)

·        Na rozgrzany tłuszcz dajemy naszą masę, ustawiamy niewielko ogień pod garnkiem (jeżeli będzie zbyt duży to się kasza przypali) i mieszamy cały czas.

·        Gdy zacznie nasza kasza zmieni kolor na żółty a konsystencja pozwala na ulepienie kulki przerywamy gotowanie i przekładamy na np: stolnicę i ugniatamy przez kilka min.

·        W Momocie ugniatania można dodać atraktor, ale to już pozostawiam wykonawcy do zadecydowania jaki zastosować.

             

Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby :

wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;

karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;

miód – karp, karaś, lin;

cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;

kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;

tutti-frutti – karp, lin,

kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;

nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;

kminek – płoć, krąp;

anyż – płoć, karaś, krąp;

kolendra – płoć, leszcz;

koper włoski – krąp, płoć.

 

Życzę obfitych połowów i połamania kija

 

 

 

 

 

 

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin