TĘCZOWA FANTAZJA
SKŁADNIKI:
NA SPÓD
* 10 dag biszkoptów
* 5 łyżek czekolady w proszku (ja użyłam 2 jaj niespodzianek)
MASA
* 3galaretki owocowe (ja użyłam cytrynę, wiśnie i agrest)
* puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
* 6 dag cukru pudru
* 4 łyżeczki cukru waniliowego
Czekoladę (u mnie jaja niespodzianki) rozpuścić w odrobinie gorącej wody żeby
uzyskać konsystencje śmietany namoczyć każdy biszkopcik w powstałej masie i wyłożyć
na spod blachy wstawić do lodówki - w przepisie pisali o 24 cm. blaszce ja użyłam 18 cm
gdyż zależało mi żeby z pozostałych składników zrobić piankę w foremce serduszkowej :)
Do foremki serduszkowej wlałam tylko galaretkę agatową do wewnątrz a wiśniową na wierzch co
spowodowało, że zewnątrz jest słodka a wewnątrz mocno kwaskowa :)))
Galaretki powysypywać do trzech głębszych misek i zalać każda niepełną szklanką gorącej wody.
Mleko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż podwoi swoją objętość
(ale nie wcześniej niż zalane galaretki będą lekko ostygnięte gdyż masa z mleka szybko traci sztywność),
i na powierzchni pozostanie widoczny ślad po trzepaczce.
Do każdej z trzech galaretek dodać po 1/3 masy z mleka i cukru i dokładnie wymieszać najlepiej
zrobić to w miarę szybko i w jednym czasie bo potem jedna masa stężeje a inna będzie jeszcze zbyt luźna.
Blaszki trzeba posmarować odrobiną masła aby masa nie przywarła do ścianek ja o tym zapomniałam :(
Na przygotowana blachę wylewamy 1/3 masy na środek następnie 1/3 kolejnej masy na środek masa
powinna sama się rozlać i kolejnej i tak do skończenie się masy galaretowej i odstawić gotowy
deser do lodówki aby stężała.
Ja niestety czekałam zbyt długo i galaretki troszeczkę za bardzo mi stężały wiec wylewanie
nie jest wtedy takie łatwe gdyż nie wychodzi taka tęcza jaka powinna ale w smaku pyszne :)
karolinkaaaa91