Pasztet drobiowy(1).pdf

(348 KB) Pobierz
Pasztet drobiowy
Składniki:
ok. 1,5 kg kurczak
300g wątróbki cielęcej lub drobiowej
1/2kg surowego boczku
1 cebula
1 kajzerka
6 jajek
5 ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
3 listki laurowe
przyprawa warzywko (ok1 łyżeczki)
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
W niewielkiej ilości wody (tyle by zakryła składniki) gotujemy
poporcjowanego na mniejsze części kurczaka pokrojony na kawałki
boczek cebulę ziele angielskie pieprz listki laurowe Przyprawiamy
warzywkiem Gdy mięso zacznie odchodzić od kości dodajemy
wątróbki i gotujemy kolejne 10-15 min Odcedzamy wywar zostawiając
w szklance tyle by móc namoczyć w nim kajzerkę Mięso kurczaka
obrać z kości razem z boczkiem wątróbką cebulą i odciśniętą bułką
zmielić w maszynce do mięsa Do masy mięsnej dać jajka dokładnie
802876336.009.png 802876336.010.png 802876336.011.png 802876336.012.png 802876336.001.png 802876336.002.png 802876336.003.png 802876336.004.png 802876336.005.png 802876336.006.png 802876336.007.png
wszystko razem wyrobić (Doprawić ewentualnie do smaku solą
pieprzem gałką muszkatołową) Podłużna formę o wymiarach 25-30 cm
(są gotowe aluminiowe foremki do pieczenia pasztetu) wysmarować
olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia Przykryć folią
aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Piec
ok.50 min.
Podawać do pieczywa z pomidorami ogórkiem świeżym lub
konserwowym, tzatziki .
Smacznego!
802876336.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin