Pasztet domowy.pdf

(372 KB) Pobierz
Pasztet domowy
Składniki:
1 kg wieprzowiny
1 kg woowiny
1/2 kg boczku lub podgardla
3 średnie cebule obrane i pokrojone w grube plastry
1/2 buki tzw parówki pokrojonej w plastry
5 dkg wątróbki ( niekoniecznie )
4 - 5 jajek
sól pieprz
gaka muszkatoowa
sonina pokrojona w cienkie plasterki
buka tarta
802876445.003.png
oraz przyprawy do zagotowania: 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela
angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Przyprawy gotować przez 7 minut w maej ilości wody Powinno
pozostać 1/2 szklanki wywaru
Mięso pokroić na mae kawaki okoo 3 x 3 cm i wożyć do dużego
garnka Boczek uożyć na spód następnie mięso (wieprzowinę
woowinę) dalej cebule Posolić i dodać przecedzony zimny
wywar z przypraw Zagotować na dużym ogniu następnie
wymieszać i dusić na maym ogniu aż do miękkości mięsa przez
okoo 15 godziny Pod koniec gotowania dodać bukę parówkę
Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez okoo 3 minuty
Po wystudzeniu mięsa najlepiej na następny dzie trzykrotnie
zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa Następnie
dodać żótka wymieszać dodać sól pieprz oraz gakę
muszkatoową Na koniec delikatnie poączyć z ubitymi biakami
Dwie wąskie i podużne formy o dugości 30 cm wysmarować
smalcem boki i dno wyożyć plasterkami soniny Posypać buką
tartą Wyożyć masę mięsną dobrze docisnąć aby nie pozostay
wewnątrz pęcherze powietrza Wstawić do nagrzanego do 200
stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
802876445.004.png 802876445.005.png 802876445.006.png 802876445.001.png
Jaki rodzaj mięsa na pasztet?
Może być to opatka karczek szynka lub biodrówka Może być jedno z
tych mięs lub mogą być mieszane w dowolnej proporcji Schabu nie
polecam, jest zbyt "suchy".
802876445.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin