Pasztet.pdf

(160 KB) Pobierz
Pasztet
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do
przepisu:
Cebula - 2 sztuki
Jaja kurze - 2 sztuki
Kajzerka - 2 sztuki
Ziele angielskie - 3 ziarenka
Liść laurowy - 1 listek
Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
Sól - 1 łyżka stołowa
Pieprz mielony - 1 łyżeczka do herbaty
Woda - 2 szklanki
Pasztet
1. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy.
802876467.001.png
2. Płuczemy mięso.
3. Cebule obieramy z łupin, płuczemy i kroimy w kostkę.
4. Do wrzącej wody wkładamy mięso (podgardle wieprzowe, szponder
wołowy), cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i dusimy do miękkości.
5. Pod koniec gotowania dodajemy wątrobę i gotujemy jeszcze przez 15
minut.
6. Wszystkie składniki wyjmujemy z wywaru i dwukrotnie mielimy.
7. Kajzerki przecinamy na pół i moczymy w wywarze.
8. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy surowe jaja i
doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.
9. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
10. Pasztet przekładamy do wąskich foremek wyłożonych papierem do
pieczenia.
11. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze około 200°C. Po
upieczeniu pasztet powinien mieć ciemnobrązową, chrupiącą skórkę.
802876467.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin