Pasztet drobiowy 2.pdf
(
423 KB
)
Pobierz
Pasztet drobiowy
Delikatny
pasztet drobiowy
to u nas obowiązkowa pozycja na
świątecznym stole Pasztet z mięsa wyłącznie drobiowego jest
delikatniejszy i chudszy niż klasyczny z
mięs mieszanych.
Taki
pasztet z
kurczaka
możecie przygotować w klasycznej podłużnej formie albo w
małych foremkach
Przed podaniem proponuję całość udekorować małymi pomidorkami
lub innymi warzywami również ugotowane na twardo jajka sprawdzą
się wyśmienicie jako dekoracja
pasztetu drobiowego
.
Czas:
ok. 45 minut
Ilość porcji:
ok 10
Składniki
ok 700 g mięsa drobiowego
włoszczyzna
1 cebula
łyżka masła lub oliwy
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
2 kulki jałowca
2 kulki ziela angielskiego
sól
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1/2 łyżeczka imbiru
2-3 jajka
Przygotowanie – wersja ilustrowana
Krok 1.
Na maśle lub oliwie podsmażam
cebulę pokrojoną w kostkę
Krok 2.
Dodaję mięso włoszczyznę i
zalewam wodą Doprawiam
listkami laurowymi, pieprzem w
kulkach jałowcem i zielem
angielskim Całość duszę na
średnim ogniu aż większość płynu
odparuje.
Krok 3.
Mielę mięso i warzywa dwa razy.
Krok 4.
Dodaję jajka (jak małe to 3)
przyprawy (imbir gałkę
muszkatołową mielony pieprz sól)
i wszystko mieszam.
Krok 5.
Foremkę smaruję masłem i
wysypuję tartą bułką a potem
dokładnie uklepuję mięso Warto
uklepać by nie było potem
szczelinek w pasztecie.
Wstawiam do nagrzanego do 180°C
piekarnika i piekę ok godziny
Kroje po wystudzeniu. Smacznego.
Plik z chomika:
martunia.n
Inne pliki z tego folderu:
Paszteciki z nadzieniem rybnym.pdf
(159 KB)
PASZTET Z CUKINII.pdf
(271 KB)
Pasztet drobiowy 2.pdf
(423 KB)
Mocno czosnkowa wiejska konserwa (kiełbasa) słoikowa z Aleksandrowa z dwoma rodzajami czerwonej papryki.pdf
(384 KB)
Pasztet.pdf
(160 KB)
Inne foldery tego chomika:
ciasta
Ciasta - OWOCOWE
Ciasta - Z KREMEM I MASAMI - MIX
ciastka
Ciekawe
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin