Pasztet drobiowy 2.pdf

(423 KB) Pobierz
Pasztet drobiowy
Delikatny pasztet drobiowy to u nas obowiązkowa pozycja na
świątecznym stole Pasztet z mięsa wyłącznie drobiowego jest
delikatniejszy i chudszy niż klasyczny z mięs mieszanych. Taki pasztet z
kurczaka możecie przygotować w klasycznej podłużnej formie albo w
małych foremkach
Przed podaniem proponuję całość udekorować małymi pomidorkami
lub innymi warzywami również ugotowane na twardo jajka sprawdzą
się wyśmienicie jako dekoracja pasztetu drobiowego .
Czas: ok. 45 minut
Ilość porcji: ok 10
Składniki
ok 700 g mięsa drobiowego
włoszczyzna
1 cebula
802938228.018.png 802938228.019.png 802938228.020.png 802938228.021.png 802938228.001.png 802938228.002.png
łyżka masła lub oliwy
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
2 kulki jałowca
2 kulki ziela angielskiego
sól
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1/2 łyżeczka imbiru
2-3 jajka
Przygotowanie – wersja ilustrowana
Krok 1.
Na maśle lub oliwie podsmażam
cebulę pokrojoną w kostkę
Krok 2.
Dodaję mięso włoszczyznę i
zalewam wodą Doprawiam
listkami laurowymi, pieprzem w
kulkach jałowcem i zielem
angielskim Całość duszę na
średnim ogniu aż większość płynu
odparuje.
802938228.003.png 802938228.004.png 802938228.005.png 802938228.006.png 802938228.007.png 802938228.008.png 802938228.009.png 802938228.010.png 802938228.011.png 802938228.012.png 802938228.013.png 802938228.014.png
Krok 3.
Mielę mięso i warzywa dwa razy.
Krok 4.
Dodaję jajka (jak małe to 3)
przyprawy (imbir gałkę
muszkatołową mielony pieprz sól)
i wszystko mieszam.
Krok 5.
Foremkę smaruję masłem i
wysypuję tartą bułką a potem
dokładnie uklepuję mięso Warto
uklepać by nie było potem
szczelinek w pasztecie.
Wstawiam do nagrzanego do 180°C
piekarnika i piekę ok godziny
Kroje po wystudzeniu. Smacznego.
802938228.015.png 802938228.016.png 802938228.017.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin