Meksykański gulasz.pdf

(41 KB) Pobierz
70612835 UNPDF
Meksykański gulasz
Składniki
Po 30 dag chudej wołowiny i wieprzowiny, 10 dag bekonu lub
wędzonej szynki, 3-4 ząbki czosnku, 3 cebule, 30 dag
pomidorów, 2 strąki zielonej papryki, po pół szklanki białej i
czerwonej fasoli, szklanka bulionu, łyżka suszonego oregano, pół
łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki smalcu, 2-3 ostre papryczki chili, sól, pieprz cayenne
Sposób przyrządzania
Umytą fasolę zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą
wodą, krótko obgotować i osączyć. Mięso pokrojone w kostkę przesmażyć na łyżce
smalcu, dodać kminek, pokrojone chili, drobniutko posiekany czosnek. Skropić wodą i
dusić pod przykryciem około 10 min. Włożyć fasolę, oregano i wlać bulion. Dusić około
40 min. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w
paski i obrane pomidory, pokrojone na ćwiartki. Smażyć chwilę na dość silnym ogniu, po
czym przełożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojony w paseczki bekon, wymieszać i
dusić razem jeszcze około 10 min. Podawać z bułką lub ryżem. (100 g - 150 kcal).
 
70612835.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin