Crespelle.doc

(18950 KB) Pobierz
Krokieciki nadziewane pieczarkami i pomidorami

                        Crespelle

nadziewane jarzynami w sosie pomidorowym



                                          Przepis dla 4 osób:

  5 ---------------- jajek ( małych)                                       3/8 litra ----- mleka

20 dag ----------- mąki                                                 375 gram ------ pieczarek (białych)

  1 ---------------- cebula                                                   1 ząbek ----- czosnku

  5 łyżek --------- oleju                                                 375 gram ------ pora ( szczypior)

2 łyżki --------- koncentratu pomidorowego           375 gram ------ pomidorów

1-2 łyżeczki ---- czerwonej papryki                                  

  2 szklanki ----- creme fraiche 150gram (ewentualnie kwaśna śmietana

sól, pieprz, listki bazylii do przybrania, kolorowy pieprz do posypania, tłuszcz do foremki

 

4 jajka, mleko, mąkę i szczyptę soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Upiec naleśniki.

Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek, posiekać.

Oczyścić i umyć por i pokroić w prążki. Pieczarki przysmażyć w 1 łyżce gorącego oleju,

przyprawić solą i pieprzem, wyjąć.

Cebulę i czosnek podsmażyć na reszcie oleju, dodać pory i również podsmażyć.

Pomidory przepołowić oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Do porów dodać grzyby i pomidory.

Przyprawić mieszankę grzybowo-pomidorową.

2/3 nadzienia i pozostałe jajko wymieszać i rozłożyć na naleśniki.

Zrolować naleśniki i włożyć do natłuszczonego, ognioodpornego naczynia.

Creme fraiche, koncentrat pomidorowy i paprykę wymieszać i przyprawić do smaku, posmarować naleśniki.

Udekorować pozostałym nadzieniem i piec w piekarniku 1750  C przez około 15 minut.

                                  Serwować posypane bazylią i pieprzem

 

                     

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin