Bigosdo Kamis.doc

(190 KB) Pobierz
Bigos

Bigos

Składniki:
- 40 dkg kapusty kiszonej,
- 40 dkg kapusty słokiej,
- 20 dkg wieprzzowiny bez kości,
- 20 dkg cielęciny,
- 15 dkg kiełbasy,
- 10 dkg boczku wędzonego,
- 3 dkg tłuszczu,
- 5 dkg słoniny,
- 5 dkg cebuli,
- 1/2 dkg grzybów suszonych,
- 5 dkg koncentratu pomidorowego (12%),
- 2 dkg mąki,
- sól,
- pieprz,
- cukier.

Jak przyrządzić?
Kapustę kiszoną pokrajac drobno, zalac małą ilością wody wrzącej i gotowac 1 godzinę do miękkości. Kapustę swieżą obrać z zepsutych liści, opłukać , poszatkować, zalać ma łą ilościa wrzącej wody, ugotowac razem z rozdrobniaonymi grzybami. Mięso wieprzowe i cielecine opłukac ,odcisnąć z wody, osolic, zrumienic na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Włożyc razem z boczkiem do kapusty kiszonej, dusić do miękkosci. Słoninę pokrajac w kostke, stopic. Skwaki dodac do bigosu. Na tłuszczu sporządzic zasmażkę z cenula ( bigos mozna sporządzic bez zasmażki). Mięso wieprzowe i boczek wyjąć z kapusty. Kapustę świeżą połączyć z kiszona i zageścić zasmażką. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajaćna plastwerki. Wieprzowinę i boczek pokrajaćw kostkę i razem z kiełbasą włożyc do kapusty, dodać pomidory, do smak sola, pieprzemi , jeśli potrzeba cyukrem, zagotować.

Uwagi:
Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Można dawac rózne pieczenie jak cielęcą wieprzową, z dziczyzny, dr ób pieczony, różnego trodzajun wędliny itd. Dodatek wina czerwonego ogromnie podnosi smak bigosu. Bigos można przyrządzać z samyj kapusty kiszonej.

 

 

 

 

Wasze komentarze...

 

Od: egre, 2004-01-23 11:55:50

tez tak robie jest extra

 

Od: perełka, 2004-01-25 23:26:26

wszystko fajnie...ale ja dodałabym jeszcze wędzone śliwki.Dobry bigos to przecież jeszcze przyprawy: odrobina majeranku' listek laurowy ziele angielskie, kminek i ziarna czarnego pieprzu.I jeszcze jedna sprawa najlepszy bigos to taki który "posiedział" conajmniej dzień w lodówce.Heh...ja tam lubię bigos!

 

 

Sledzie

Składniki:
- śledzie ala matias /najlepiej paczkowane/,
- rodzynki słodkie,
- cebula,
- majonez,
- carry.

Jak przyrządzić?
Śledzie kroimy na średnie kawałki, wkładamy do pojemnika, rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie zanim całkowicie zmiękną kroimy cebulę na bardzo drobne kawałeczki. Cebulę i odsączone miękkie rodzynki dodajemy do śledzi. Mieszamy. Następnie dodajemy majonez i 2 łyżeczki carry. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Smacznego!
PS. Po wyjęciu z lodówki może i to nie wygląda apetycznie ale gwarantuję rozkosze podniebienia gdy je jednocześnie zaatakuje pięć różnych smaków.

Potrzebne przybory:
Deseczka do krojenia, nóż do krojenia, sitko do odsączania rodzynek, łyżka do mieszania.

Jak podawać?
Na małych tależykach z białym pieczywem /może być posmarowane masełkiem co wzbogaci doznania smakowe/ i obowiązkowo napój /potrawa raczej pikantna/ najlepsze piwo dobrze schłodzone. Smacznego.

 

Składniki:
- buraki,
- woda,
- masło,
- czosnek,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- sok z cytryny.

Jak przyrządzić?
Surowe buraki zetrzeć na tarce.
Zalać wodą, zagotować i ostudzić.
Płyn odcedzić i odstawić.
Buraki ponownie zalać wodą, zagotować, ostudzić, odcedzić.
Połączyć oba płyny.
Doprawić resztą składników.

 

Porcje: 12  Koszt: 5-7 zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min. Kalorie: mało

 

 

 

 

Składniki:
- 1-1,2 kg buraków,
- warzywa tzw. włoszczyzna - wszystko drobno pokrojone,
- ziele ang.,
- pieprz laur.,
- sok z jednej cytryny,
- 25 ml. oliwy,
- 1 łyżka soli,
- 4 łyżki cukru,
- 4 naciete ząbki czosnku i 2 łyżki majeranku.

Jak przyrządzić?
Wszystkie sładniki albo starte na grubej tarce, albo w mikserze jakimś, w każdym razie muszą być drobne nie w całości. Wszystko wkładamy do 4-ro litrowego naczynia Tupperware - to jest misa z sitem zamykana hermetycznie. Wszystko jest w sicie, a sito w misie. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczonymi 3 kostkami rosołowymi i przykrywamy hermetyczna pokrywą. Barszcz stoi i się robi przez 30 min. bez tzw. żródla ciepła, a my w tym czasie odpoczywamy lub coś innego pilnego robimy. Po upływie tego czasu otwieramy pokrywę, unosimy sito, żeby odcedzić barszcz, sito potem można postawić na pokrywie, a barszcz nalewamy do filiżanek.

Potrzebne przybory:
Nie mówiąc o tarce, czy siekalnicy, to naczynie Tupperware.

Jak podawać?
W filiżankach do... pasztecików, lub do dania głównego.

Uwagi:
Jedyna trudność to naczynie, bo w żadnej innej kombinacji nie da sie osiągnąć celu. Ale takie naczynia są do nabycia w sprzedaży bezpośredniej.

Czas przygotowania:
W zasadzie 30 min., ale jeśli się zapomni, to się nie przypali, nie wykipi, nie zblednie, ani nie zbrązowieje.

 

 

Świąteczny. Koniecznie postny. Prosty, ale wymagający przygotowania w dwóch etapach. Dlatego jeśli macie ambicje zrobienia barszczu własnoręcznie od początku do końca - musicie pomyśleć o tym wcześniej. Że taki będzie najsmaczniejszy, nie muszę nikogo przekonywać.

 

Porcje: 6  Koszt: 6 zł  Trudność: prosty  Czas: 60 min. Kalorie: niedużo

 

 

 

Składniki:
1) Kwas buraczany: - 1/2 kg buraków ćwikłowych,
- 1 litr wody, przegotowanej i ostudzonej,
- skórka razowego chleba,
- szczypta soli.

Barszcz:
- 1 i 1/ 2 litra wody,
- 1/2 kg buraków,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1/4 selera,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- cukier.

Jak przyrządzić?
Kwas buraczany:
1) Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Układamy w kamiennym garnku lub szklanym słoju.

2) Zalewamy je ostudzoną i osoloną szczyptą soli wodą. Na wierzch kładziemy skórkę razowego chleba.

3) Pojemnik przykrywamy kawałkiem szmatki (gazą). Odstawiamy w ciepłe i spokojne miejsce na 3-4 dni. Jeśli na powierzchni płynu zobaczymy zbierającą się pianę - usuwamy ją starannie.

4) Po tym czasie zlewamy płyn do czystych butelek lub słoików, które starannie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu do czasu użycia.

Barszcz:
1) Obrane jarzyny wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotujemy w garnku z wodą.

2) W tym czasie trzemy buraki na dużych oczkach. Dodajemy do jarzynowego wywaru po ok. 20 min. Nie przykrywamy garnka pokrywką. Dzięki temu nie stracimy klarownego, czerwonego koloru. Zajmie nam to następne 20 min. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny w ilościach najlepszych dla własnego smaku. Raz krótko zagotowujemy.

3) Zupę zostawiamy "w spokoju" na około pół godziny. Teraz wszystkie smaki się wyklarują. Po tym czasie przecedzamy barszcz do innego garnka. Dolewamy ok 1/2 litra kwasu z buraków. Doprawiamy do smaku ponownie.

Jak podawać?
Barszcz mocno grzejemy przed podaniem, uważając by się nie zagotował. Wszystko to dla zachowania klarownego, czystego koloru, tak charakterystycznego dla tej zupy.

W Wigilię najczęściej podajemy z uszkami z grzybów, które pięknie dopełniają jego smak. Na co dzień bardzo smaczny z fasolą typu "jaś".

 

Składniki:
- jeden płat łososia,
- marchew,
- por,
- seler,
- pietruszka,
- masło,
- koper,
- śmietana 30%,
- likier anyżkowy,
- koper włoski,
- sól,
- cukier puder,
- koncentrat pomidorowy,
- pomidory w puszce bez skórki.

Jak przyrządzić?
Oczyszczony płat łososia (ze skórą) dzielimy na porcje, solimy i odstawiamy. Ścieramy warzywa na tarce w drobne słupki. Na roztopionym maśle podduszamy starte warzywa i delikatnie solimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Folię aluminiową smarujemy masłem o układamy na niej łososia. Obkładamy duszonymi warzywami, koprem i zawijamy szczelnie folią. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180*C. SOS - w małym rondelku odparowujemy śmietanę i dodajemy uprzednio przetarte przez sito pomidory. Wtrakcie gotowania dodajemy koncentrat, koper, likier anyżkowy i cukier, sól do smaku. Gotowy sos wylewamy na dno talerza i za pomocą szpachelki przekładamy na talerz.Podawać najlepiej z ryzem.

Uwagi:
O ozdobieniu podawanej potrawy nie muszę przypominać.

Śledź na słodko
    Autor: Hirek (hirek1946@02.pl)  Data: 2004-07-17 10:01:32

 

Porcje: 6  Koszt: 15 zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min. Kalorie: mało

 

 

 

 

Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych,
- 1 szklanka oleju (dobrego) - wg uznania,
- 1/2 kg cebuli (część czerwonej),
- 10 dkg rodzynek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 cytryny,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić?
Płaty kroimy w kostkę (ok. 2/2 cm), w dużym rondlu dusimy drobno pokrojoną cebulę (nie smażymy), kolejno dodajemy wszystkie pozostałe składniki, (rodzynki wcześniej zalewamy mała ilością wody, do zmiękczenia). Na koniec dodajemy koncentrat. Dobrze mieszać, dusimy do miękkości cebuli około pół godziny. Natępnie odstawiamy do ostudzenia, po czym dodajemy pokrojone płaty śedziowe, mięszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?
Podawać najlepiej z dobrym pieczywem.

Uwagi:
Zwracać uwagę przy zakupie na jakość płatów śledziowych (żeby nie były bardzo miękkie).

 

 

 

 

Wasze komentarze...

 

Od: Eweczka, 2004-07-20 14:26:39

Dodaję jeszcze mielony czarny pieprz i sóldo smaku , według mnie jest bardziej ostry i smaczniejszy

 

Od: Anmir, 2004-07-21 13:35:21

Jakie to mają być płaty: surowe, sole czy marynowane?

Dorsz, niegdyś tania ryba, stał się tak samo kosztowny jak inne morskie gatunki. Najlepiej kupować świeżego. Nie muszę dodawać, że wszystko co zrobimy ze świeżego produktu będzie o niebo smaczniejsze, niż to co zrobimy z zamrożonego. W przypadku ryb to istotna różnica smaku.

 

Porcje: 3  Koszt: 30 zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min. Kalorie: sporo (śmietana)

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
- 1 dorodny filet z dorsza, najlepiej świeży, ok. 30-40 dkg,
- 1 spora cebula (najlepiej szalotka),
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 g),
- gałązka rozmarynu,
- masło, sól, cytryna,
- 1/2 opak. śmietany 18% (ok. 100 g, choć w zasadzie ilość śmietany regulujemy w zależności od własnego uznania).

Jak przyrządzić?
1) Filety myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki o szerokości ok. 6 cm. Oprószamy solą i lekko pieprzymy. Skrapiamy cytryną. Kładziemy w chłodnym miejscu.

2) Kroimy dość drobno cebulę. Smażymy ja na 2 łyżkach masła tak długo, aż stanie się miękka i szklista (ok 10 min.). Odsuwamy ją do brzegów patelni, zwiększamy ogień i kładziemy rybę. Obsmażamy ją z obu stron, delikatnie przekładając.

3) Kawałki ryby zdejmujemy z patelni. Najlepiej szeroką łopatką, żeby ryba się nie rozpadała. Na patelnię wlewamy białe wino. Dodajemy drobno pokrojoną gałązkę rozmarynu. Rozmaryn ma intensywny, nieco żywiczny zapach. Toteż należy dodawać go z umiarem. Powstały sos mieszamy i odparowujemy - w granicach połowy objętości. Wlewamy małymi (na początku) porcjami śmietanę, mieszając dokładnie. Teraz sos gotujemy na dużym ogniu, czekając na moment, aż zgęstnieje. Trwa to kilka minut.

4) Gdy sos osiągnie gęstość właściwą z naszego punktu widzenia, zmniejszamy ogień i wkładamy do niego ostrożnie rybę. Obracamy w nim rybę przynajmniej raz. Gotujemy wszystko razem jeszcze kilka minut.

Jak podawać?
Z ryżem, białym winem i lekką sałatą. Jeśli macie czas i chcecie wydać to danie w bardziej wykwintnym stylu - zamiast ryżu podajcie placuszki ryżowe.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin