PSZCZELARZ_zal_6(1).pdf

(55 KB) Pobierz
Microsoft Word - PSZCZELARZ.doc
ZałĢcznik nr 6
PODSTAWA PROGRAMOWA KSZTAŁCENIA
W ZAWODZIE PSZCZELARZ
SYMBOL CYFROWY 612[01]
I. OPIS ZAWODU
1. W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent powinien umieę:
1) okreĻlaę przyrodnicze i gospodarcze znaczenie chowu i hodowli pszczół;
2) oceniaę warunki przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne produkcji rolniczej
ze szczególnym uwzglħdnieniem produkcji pszczelarskiej;
3) organizowaę i prowadzię pasiekħ stosujĢc odpowiednie technologie
w zaleŇnoĻci od bazy poŇytkowej, prowadzonej gospodarki pasiecznej,
wielkoĻci produkcji i potrzeb konsumentów;
4) wyposaŇaę pasiekħ oraz obsługiwaę podstawowe maszyny i urzĢdzenia
stosowane w produkcji pszczelarskiej;
5) pozyskiwaę, konserwowaę i przechowywaę produkty pszczele;
6) przygotowywaę produkty pszczele do sprzedaŇy zgodnie z obowiĢzujĢcymi
normami i prowadzię ich sprzedaŇ;
7) planowaę, organizowaę i wykonywaę zabiegi składajĢce siħ na wychów matek
pszczelich i tworzenie odkładów;
8) rozpoznawaę, zapobiegaę i zwalczaę stany anormalne w rodzinie pszczelej,
choroby pszczół i szkodniki produktów pszczelich;
9) planowaę, organizowaę i wykonywaę zabiegi składajĢce siħ na technologie
produkcji roĻlinnej;
1
10) planowaę, organizowaę i wykonywaę zabiegi składajĢce siħ na technologie
produkcji zwierzħcej;
11) stosowaę rachunek ekonomiczny w działalnoĻci gospodarczej;
12) prowadzię i obsługiwaę ciĢgnik rolniczy w zakresie niezbħdnym do uzyskania
prawa jazdy kategorii T;
13) przestrzegaę przepisów bezpieczeıstwa ŇywnoĻci, bezpieczeıstwa i higieny
pracy, ochrony przeciwpoŇarowej oraz ochrony Ļrodowiska;
14) organizowaę stanowisko pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii;
15) komunikowaę siħ z uczestnikami procesu pracy;
16) stosowaę przepisy Kodeksu pracy dotyczĢce praw i obowiĢzków pracownika
i pracodawcy oraz warunków pracy;
17) stosowaę przepisy prawa w zakresie wykonywanych zadaı zawodowych;
18) korzystaę z róŇnych Ņródeł informacji oraz z doradztwa rolniczego;
19) udzielaę pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy;
20) prowadzię działalnoĻę gospodarczĢ.
Kształtowanie postaw przedsiħbiorczych oraz przygotowanie do wejĻcia na rynek
pracy powinno przebiegaę zarówno w trakcie kształcenia zawodowego, jak
i podczas realizacji zajħę edukacyjnych „Podstawy przedsiħbiorczoĻci”.
2. Absolwent szkoły kształcĢcej w zawodzie pszczelarz powinien byę przygotowany
do wykonywania nastħpujĢcych zadaı zawodowych:
1) chowu i hodowli pszczół;
2) produkcji miodu i innych produktów pszczelich;
3) marketingu i sprzedaŇy produktów i usług.
II. BLOKI PROGRAMOWE
Zakres umiejħtnoĻci i treĻci kształcenia, wynikajĢcy z opisu kwalifikacji
absolwenta, zawierajĢ nastħpujĢce bloki programowe:
1) produkcja pszczelarska;
2) techniczno-rolniczy;
3) podstawy działalnoĻci zawodowej.
2
BLOK: PRODUKCJA PSZCZELARSKA
1. Cele kształcenia
Uczeı (słuchacz) w wyniku kształcenia powinien umieę:
1) okreĻlaę znaczenie pszczół w zapylaniu roĻlin owadopylnych;
2) rozróŇniaę i charakteryzowaę rasy pszczół;
3) okreĻlaę budowħ morfologicznĢ i anatomicznĢ oraz procesy fizjologiczne pszczół;
4) oceniaę wartoĻę uŇytkowĢ i hodowlanĢ pszczół oraz prowadzię ich dobór
i selekcjħ;
5) oceniaę zachowanie pszczół i rozwój rodziny pszczelej;
6) charakteryzowaę surowce zbierane przez pszczoły;
7) rozpoznawaę podstawowe roĻliny miododajne;
8) szacowaę zasoby bazy poŇytkowej danej okolicy;
9) okreĻlaę i zaspokajaę potrzeby pokarmowe rodzin pszczelich;
10) planowaę i urzĢdzaę pasieczysko i pracowniħ pszczelarskĢ;
11) kierowaę rozwojem rodzin pszczelich w sezonie pasiecznym;
12) przeprowadzaę miodobranie;
13) kontrolowaę i zapobiegaę nastrojowi rojowemu;
14) przeprowadzaę rozmnaŇanie rodzin pszczelich;
15) prowadzię gospodarkħ wħdrownĢ pszczół;
16) organizowaę i prowadzię wychów matek pszczelich;
17) przeprowadzaę wymianħ matek pszczelich;
18) organizowaę i prowadzię pozyskiwanie miodu, pyłku, wosku, mleczka,
propolisu i pierzgi oraz jadu pszczelego;
19) rozpoznawaę, zapobiegaę i zwalczaę choroby pszczół i szkodniki produktów
pszczelich;
20) rozróŇniaę i charakteryzowaę produkty pszczele;
21) oceniaę produkty pszczele i okreĻlaę ich zafałszowania;
22) przechowywaę i przygotowywaę produkty pszczele do sprzedaŇy zgodnie
z obowiĢzujĢcymi normami oraz prowadzię ich sprzedaŇ;
23) przestrzegaę przepisów Inspekcji Weterynaryjnej dotyczĢcych ochrony
zwierzĢt oraz zwalczania chorób zakaŅnych zwierzĢt;
24) przestrzegaę przepisów bezpieczeıstwa ŇywnoĻci, bezpieczeıstwa i higieny
pracy, ochrony przeciwpoŇarowej oraz ochrony Ļrodowiska w gospodarce
pszczelarskiej.
3
2. Tre Ļ ci kształcenia (działy programowe)
TreĻci kształcenia sĢ ujħte w nastħpujĢcych działach programowych:
1) gospodarcze znaczenie chowu i hodowli pszczół;
2) systematyka pszczół;
3) anatomia, morfologia i fizjologia pszczół;
4) ocena wartoĻci uŇytkowej i hodowlanej pszczół;
5) biologia rodziny pszczelej;
6) surowce zbierane przez pszczoły;
7) roĻliny miododajne;
8) poŇytki pszczele;
9) Ňywienie pszczół;
10) zakładanie pasieki;
11) prace pasieczne w sezonie;
12) miodobranie;
13) nastrój rojowy w gospodarce pasiecznej;
14) rozmnaŇanie rodzin pszczelich;
15) gospodarka wħdrowna pszczół;
16) wychów matek pszczelich;
17) wymiana matek pszczelich;
18) intensyfikacja produkcji pasiecznej;
19) choroby pszczół i szkodniki produktów pszczelich;
20) produkty pszczele;
21) ocena jakoĻci produktów pszczelich;
22) konfekcja i sprzedaŇ produktów pszczelich;
23) przepisy prawa dotyczĢce produkcji pszczelarskiej;
24) bezpieczeıstwo i higiena pracy w gospodarstwie pasiecznym.
4
BLOK: TECHNICZNO – ROLNICZY
1. Cele kształcenia
Uczeı (słuchacz) w wyniku kształcenia powinien umieę:
1) charakteryzowaę surowce i materiały stosowane do budowy narzħdzi, sprzħtu
i urzĢdzeı rolniczych, w tym pasiecznych;
2) przygotowywaę do pracy, obsługiwaę i konserwowaę podstawowe maszyny
i urzĢdzenia stosowane w produkcji rolniczej;
3) czytaę rysunki techniczne;
4) wyjaĻniaę zasady działania silników spalinowych, urzĢdzeı elektrycznych
i niekonwencjonalnych Ņródeł energii stosowanych w rolnictwie;
5) identyfikowaę czħĻci maszyn i urzĢdzeı stosowanych w produkcji pasiecznej;
6) przygotowywaę do pracy i obsługiwaę maszyny i urzĢdzenia do produkcji
pasiecznej;
7) posługiwaę siħ narzħdziami i sprzħtem do produkcji pasiecznej;
8) konserwowaę i naprawiaę maszyny, urzĢdzenia, narzħdzia i sprzħt do
produkcji pasiecznej;
9) wykonywaę, konserwowaę i naprawiaę ule;
10) organizowaę i wykonywaę zabiegi w wybranych technologiach produkcji
roĻlinnej;
11) organizowaę i wykonywaę zabiegi w wybranych technologiach produkcji
zwierzħcej;
12) planowaę, organizowaę i stosowaę ekologiczne metody produkcji rolniczej;
13) wykonywaę podstawowe prace z wykorzystaniem maszyn rolniczych;
14) charakteryzowaę czynniki siedliska i okreĻlaę ich wpływ na wegetacjħ roĻlin;
15) opracowywaę zmianowanie roĻlin dla róŇnych warunków siedliskowych;
16) zbieraę, przechowywaę i przygotowywaę do sprzedaŇy produkty rolnicze
zgodnie z obowiĢzujĢcymi normami;
17) prowadzię sprzedaŇ produktów rolniczych;
18) zapobiegaę zagroŇeniom wynikajĢcym z niewłaĻciwej gospodarki wodno-
Ļciekowej;
19) okreĻlaę znaczenie higieny w produkcji rolniczej;
20) przestrzegaę obowiĢzujĢcych przepisów dotyczĢcych produkcji roĻlinnej
i zwierzħcej;
21) przestrzegaę obowiĢzujĢcych przepisów ruchu drogowego;
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin