Pascha.doc

(363 KB) Pobierz
Pascha

Pascha

Składniki:

·         1 kg tłustego białego sera (trzykrotnie mielonego)

·         250g masła

·         2 szklanki cukru pudru

·         6 żółtek

·         250 ml gęstej śmietany

·         ok. 100g bakalii (rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów)

·         aromat waniliowy

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce ser i śmietanę. Dolać kilka kropel aromatu waniliowego. Na koniec dodać sparzone wrzątkiem i osuszone bakalie (większe dobrze jest posiekać). Miseczkę lub specjalne naczynie do paschy wyłożyć gazą. Zapełnić pojemnik masą serową, przykryć wystającymi kawałkami gazy, obciążyć np. garnkiem z wodą lub inną, większą miską. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Aby wyjąć paschę należy naczynie odwrócić dnem do góry, ostrożnie wyjąć paschę i zdjąć gazę. Deser można udekorować kandyzowanymi owocami, posypką lub cukrowymi kwiatkami. Na talerzyku można podać ją przyozdobioną bukszpanem i barwinkiem.

                                        

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin