masy kremy torty.doc

(142 KB) Pobierz

Tort z pysznym kremem chałwowym

2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1 szklanki kefiru lub kwaśnego mleka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao

Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180-230C. Dla pewności, że wszystko idzie po waszej myśli zaglądajcie do piekarnika co jakiś czas(tylko go nie otwierajcie, bo zrobi się zakalec!!!!!)

krem chałwowy:

250g chałwy
100ml mleka
o,5 kostki masła
1-2 łyżki cukru

Mleko wlać do rondla, dodać pokruszona chałwę i zagotować cały czas mieszając - żeby się nie przypaliło, przestudzić. Masło utrzeć z łyżka cukru i stopniowo, cały czas ucierając dodawać chałwę.

krem czekoladowy:

2 jajka,
1/2-3/4 szklanki cukru,
gorzka czekolada - najlepiej z Wedla,
2 łyżeczki kakao Decomorreno,
0,5 masła.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą, gęstą masę. Ubitą masę zestawić z naczynia z wodą, wsypać startą czekoladę wymieszać, wsypać kakao - mieszać aż się rozpuści i masa będzie jednolita. Przykryć i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, do masła dodawać po łyżce masę czekoladową. Ciasto przekroić na 3 części wyłożyć krem chałwowy na to położyłam wiśnie z kompotu, następnie ciasto-krem czekoladowy-ciasto...i dowolnie udekorować...

Ciasto z galaretkami

 Biszkopt 
3 różnokolorowe galaretki

2 kubki kremówki

Upieczony biszkopt przeciąć na pół. Galaretki rozpuścić w wodzie, jak w instrukcji, tylko dodać do nich ciut mniej wody. Śmietankę ubić, dodać cukier puder i galaretki pocięte na kawałki. wszystko wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem i polać jeszcze ciepłą polewą. Na wierzch udekorować owocami. Aby biszkopt nie był za suchy nakropiłam go alkoholem zmieszanym z sokiem.

 Polewa czekoladowa:

 - 1/3 kostki margaryny

 - 1 łyżka wody

 - 1 czubata łyżka kakao

 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystko razem rozpuścić w garnuszku, chwilkę gotować na małym ogniu stale mieszając.

Tort bananowy

 

Składniki:

5 jajek
200g cukru
150 g Kasi
125g mąki
2 łyżki kakao
1 torebka proszku do pieczenia
Kasia do wysmarowania blachy
5 bananów
500g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
150g płatków czekoladowych
2,5 łyżeczki żelatyny

Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier, miękkie masło i ucierać na pienistą masę. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Ostrożnie wymieszać. Okrągłą blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 40 minut. Ciasto pozostawić aby ostygło. Ciasto przekroić na pół. Banany obrać i przekroić na pół. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę ( rozpuszczoną w wodzie). Dodać płatki czekoladowe i dokładnie wymieszać. Na dolny spód ciasta układamy banany i smarujemy warstwę śmietany. Nakładamy górną część. Znów dajemy banany i z reszty ciasta robimy kopułę i smarujemy brzegi.

 

Początek formularza

Owocowy Raj

 

Biszkopt:

6 jajek,

niepełna szklanka cukru,

1,5 maki tortowej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Kasia do posmarowania ,bułka tarta  

Bita śmietana:

6 buteleczek śmietany kremówki 30-proc.,

7 żel-fiksów, cukier waniliowy,

oprócz tego:

4-5 łyżek dżemu z owoców leśnych lub czarnej porzeczki, poncz do nasączania, owoce do dekoracji

Jajka z cukrem ubijamy 10- 15 minut na puszysta masę. Dodajemy przesiana make z proszkiem i delikatnie mieszamy. Wlewamy do dużej tortownicy, pieczemy w temp.200 stopni. Studzimy i przekrawamy na 3 krążki. spód i środkowy krążek nasączamy naparem z herbaty lub alkoholem. Śmietanę z cukrem i żel- fiksami miksujemy. Spód tortu smarujemy dżemem , wykładamy część bitej śmietany, przykrywamy drugim krążkiem .Nakładamy warstwę bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem. Wierzch i boki smarujemy bita śmietana .Dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki.

 

 

 

Tort z kremem jogurtowym i jagodami

 Biszkopt:

3 jajka
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka rumu - opcjonalnie
2/3 szklanki przesianej mąki tortowej
3 białka
szczypta soli
Krem jogurtowy:

500 ml kremówki min 30%, a najlepiej jeszcze więcej procent
400 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
450 g jagód (u mnie borówka amerykańska)
2 łyżki żelatyny
(jak już wspomniałam wcześniej masy zrobiłam mniej a mianowicie dałam 300 ml kremówki i 250 ml jogurtu i 1 łyżka żelatyny, reszta bez zmian.)

Formę do pieczenia ( ja użyłam tortownicy) wyłożyć na spodzie papierem, a boki wysmarować masłem i obsypać mąką.

W misce ubijać jaja z żółtkami i cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i niemal biała. Delikatnie wmieszać rum i mąkę. Ubić białka na sztywno i również delikatnie połączyć z powstałą masą.

Całość przełożyć do formy i wyrównać.

Piec w nagrzanym do 220 stopni C. piekarniku do momentu, aż ciasto będzie złote i będzie ładnie sprężynowało pod dotykiem (Ok 25-30min). Studzić w formie.

Przekroić na 3 równe blaty.

Wykonanie masy:

Żelatynę namoczyć i rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (nie gotować!). Jagody zasypać cukrem. Ubić śmietanę, dodawać powoli jogurt i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki i gdy zacznie tężeć delikatnie wmieszać w krem jagody. Mają być całe, więc bardzo delikatnie!

Na 1 blat rozsmarować 1/3 kremu i czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Dekoracja dowolna. Zjadać najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.

Dodatkowo nasączyłam biszkopt ponczem tortowym.

Tort "Miami Dream"

 

1/2 kostki margaryny(12.5 dag)
40 dag cukru
2 cukry waniliowe
szczypta soli
5 jajek
skórka otarta z cytryny
15 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
puszka mango
5 łyżeczek żelatyny
1/2 l kwaśnego mleka
50 ml mleka kokosowego
4 łyżki soku z limetki
szklanka śmietany kremówki

Margarynę utrzeć z 1/2 szk. cukru , jednym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać jedno całe jajko, 4 żółtka i skórkę cytrynową, ucierać aż ciasto będzie  jednolite. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko.
Połowę ciasta rozsmarować w natłuszczonej tortownicy. Ubić białka z 20 dag cukru i połowę tej bezy rozsmarować na ciasto. piec 20 min. w temp.175 st.
Tak samo upiec drugi placek.
Mango osączyć (syrop pozostawić)zmiksować z kwaśnym mlekiem, drugim cukrem waniliowym, 5 łyżkami cukru, mlekiem kokosowym, sokiem z limetki i 2 łyżkami syropu z mango. Dodać rozpuszczoną żelatynę a gdy krem zacznie gęstnieć – ubitą na sztywno śmietanę. Masą przełożyć placki i odstawić na kilka godzin do lodówki. Boki można posypać kokosem.
 

TORCIK RAFAELLO

 

Biszkopt:

- 4 jajka

- szklanka cukru

- szklanka maki pszennej

- 1/4 mąki ziemniaczanej

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- łyżka octu

Białka ubić na sztywna pianę, odstawić. Żółtka ubić z cukrem do białości, delikatnie wmieszać ubite białka, tak by piana nie opadła. Obie przesiane mąki i proszek wmieszać do masy, na koniec dolać łyżkę octu i wymieszać. Piec w 175 stopniach ok 15 min. (na zloty kolor, sprawdzając środek drewnianym patyczkiem)

Masa:

- 500 ml śmietany kremówki

- 100 do 200 g białej czekolady (w zależności od tego jak słodki torcik chcecie uzyskać)

- 100 g wiórków kokosowych

- paczka płatków migdałowych

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jeśli tak jak ja boicie się, że zrobią się grudy można dolać trochę kremówki, która ułatwi tą czynność), przestudzić. Kremówkę ubić, dodawać do niej rozpuszczona czekoladę i wiórki kokosowe. Płatki migdałowe przyrumienić na patelni. Przestudzony biszkopt przekroić na pół, można go nasączyć białym rumem, adwokatem lub sokiem pomarańczowym. Przełożyć połową masy, resztą masy pokryć górę i boki biszkoptu. Posypać płatkami migdałowymi.Jeśli tort przygotowujecie dzień wcześniej, bezpiecznie jest do śmietany dodać śmietan fixy, ta odrobina chemii sprawi, że śmietana się nie rozpłynie :)

Ja dałam mniej kremówki niż w przepisie ( ze szkodą dla tortu), dlatego na zdjęciu nr.2 wygląda jakby nie było w środku kremu, krem był tylko częściowo wpił się w biszkopt (no i jest tego koloru co biszkopt, więc go nie widać).

Czarny las

 

4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 łyżka Kasi stopionej w 3 łyżkach gorącej wody
3 łyżki soku wiśniowego
1 łyżka likieru wiśniowego
Masa
2 szklanki wiśni ze słoika
1 łyżka cukru pudru
2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka likieru wiśniowego
2 1/4 szklanki tłustej śmietany
1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji

1. Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.
3. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao.
Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką.
Szybko wmieszać stopioną Kasię i wodę.
4. Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem).
Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy.
Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak.
Zdjąć papier.
5. Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.
Masa:
Osaczyć i wydrylować wiśnie.
Zostawić kilka sztuk do dekoracji.
Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą.
Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.
Ubić śmietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier.
Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.
Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.
Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany.
Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.
Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.

 

 

 

Tort Cappuccino

 Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklana mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa:
1 duże opakowanie kawy cappuccino: brandy lub rumowej,
2 szklanki mleka
2 śnieżki
5 łyżeczek żelatyny

 Przygotować biszkopt i upiec go w temp. 170 st przez około 35 min.
Masa:
W gorącym, przegotowanym mleku(1/2szk) rozpuścić kawę i żelatynę - zostawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować dwie śnieżki zgodnie z przepisem na opakowaniu( z pozostałym mlekiem). Dodać kawę i masa przekładać przekrojony biszkopt.
Dodatkowo nasączam biszkopt. Zaparzam herbatę , dodaje sok z cytryny , łyżkę cukru, kieliszek wódki i aromat rumowy. Takim schłodzonym płynem polewam krążki biszkoptowe przed nałożeniem masy .
Ciasto dowolnie udekorować i dobrze schłodzić przed podaniem w lodowce! Smacznego!

 

Tort kajmakowy

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
¾ szklanki mocnej herbaty
2 łyżki wódki
Krem:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
½ litra mleka
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin