2 szklanki maki3/4 szklanki cukru1 szklanki kefiru lub kwaśnego mleka3/4 szklanki oleju1 łyżeczki sody oczyszczonej3 łyżki kakao
Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180-230C. Dla pewności, że wszystko idzie po waszej myśli zaglądajcie do piekarnika co jakiś czas(tylko go nie otwierajcie, bo zrobi się zakalec!!!!!)
krem chałwowy:
250g chałwy100ml mlekao,5 kostki masła1-2 łyżki cukru
Mleko wlać do rondla, dodać pokruszona chałwę i zagotować cały czas mieszając - żeby się nie przypaliło, przestudzić. Masło utrzeć z łyżka cukru i stopniowo, cały czas ucierając dodawać chałwę.
krem czekoladowy:
2 jajka,1/2-3/4 szklanki cukru,gorzka czekolada - najlepiej z Wedla,2 łyżeczki kakao Decomorreno,0,5 masła.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą, gęstą masę. Ubitą masę zestawić z naczynia z wodą, wsypać startą czekoladę wymieszać, wsypać kakao - mieszać aż się rozpuści i masa będzie jednolita. Przykryć i odstawić do wystudzenia.Masło utrzeć, do masła dodawać po łyżce masę czekoladową. Ciasto przekroić na 3 części wyłożyć krem chałwowy na to położyłam wiśnie z kompotu, następnie ciasto-krem czekoladowy-ciasto...i dowolnie udekorować...
Ciasto z galaretkami
Biszkopt 3 różnokolorowe galaretki
2 kubki kremówki
Upieczony biszkopt przeciąć na pół. Galaretki rozpuścić w wodzie, jak w instrukcji, tylko dodać do nich ciut mniej wody. Śmietankę ubić, dodać cukier puder i galaretki pocięte na kawałki. wszystko wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem i polać jeszcze ciepłą polewą. Na wierzch udekorować owocami. Aby biszkopt nie był za suchy nakropiłam go alkoholem zmieszanym z sokiem.
Polewa czekoladowa:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru pudru. Wszystko razem rozpuścić w garnuszku, chwilkę gotować na małym ogniu stale mieszając.
Tort bananowy
Składniki:
5 jajek200g cukru150 g Kasi125g mąki2 łyżki kakao1 torebka proszku do pieczeniaKasia do wysmarowania blachy5 bananów500g śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru150g płatków czekoladowych2,5 łyżeczki żelatyny
Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier, miękkie masło i ucierać na pienistą masę. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Ostrożnie wymieszać. Okrągłą blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 40 minut. Ciasto pozostawić aby ostygło. Ciasto przekroić na pół. Banany obrać i przekroić na pół. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę ( rozpuszczoną w wodzie). Dodać płatki czekoladowe i dokładnie wymieszać. Na dolny spód ciasta układamy banany i smarujemy warstwę śmietany. Nakładamy górną część. Znów dajemy banany i z reszty ciasta robimy kopułę i smarujemy brzegi.
Początek formularza
Owocowy Raj
Biszkopt:
6 jajek,
niepełna szklanka cukru,
1,5 maki tortowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Kasia do posmarowania ,bułka tarta
Bita śmietana:
6 buteleczek śmietany kremówki 30-proc.,
7 żel-fiksów, cukier waniliowy,
oprócz tego:
4-5 łyżek dżemu z owoców leśnych lub czarnej porzeczki, poncz do nasączania, owoce do dekoracji
Jajka z cukrem ubijamy 10- 15 minut na puszysta masę. Dodajemy przesiana make z proszkiem i delikatnie mieszamy. Wlewamy do dużej tortownicy, pieczemy w temp.200 stopni. Studzimy i przekrawamy na 3 krążki. spód i środkowy krążek nasączamy naparem z herbaty lub alkoholem. Śmietanę z cukrem i żel- fiksami miksujemy. Spód tortu smarujemy dżemem , wykładamy część bitej śmietany, przykrywamy drugim krążkiem .Nakładamy warstwę bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem. Wierzch i boki smarujemy bita śmietana .Dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki.
Tort z kremem jogurtowym i jagodami
3 jajka3 żółtka3/4 szklanki cukru1 łyżeczka rumu - opcjonalnie2/3 szklanki przesianej mąki tortowej3 białkaszczypta soliKrem jogurtowy:
500 ml kremówki min 30%, a najlepiej jeszcze więcej procent400 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru450 g jagód (u mnie borówka amerykańska)2 łyżki żelatyny (jak już wspomniałam wcześniej masy zrobiłam mniej a mianowicie dałam 300 ml kremówki i 250 ml jogurtu i 1 łyżka żelatyny, reszta bez zmian.)
Formę do pieczenia ( ja użyłam tortownicy) wyłożyć na spodzie papierem, a boki wysmarować masłem i obsypać mąką.
W misce ubijać jaja z żółtkami i cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i niemal biała. Delikatnie wmieszać rum i mąkę. Ubić białka na sztywno i również delikatnie połączyć z powstałą masą.
Całość przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym do 220 stopni C. piekarniku do momentu, aż ciasto będzie złote i będzie ładnie sprężynowało pod dotykiem (Ok 25-30min). Studzić w formie.
Przekroić na 3 równe blaty.
Wykonanie masy:
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (nie gotować!). Jagody zasypać cukrem. Ubić śmietanę, dodawać powoli jogurt i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki i gdy zacznie tężeć delikatnie wmieszać w krem jagody. Mają być całe, więc bardzo delikatnie!
Na 1 blat rozsmarować 1/3 kremu i czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Dekoracja dowolna. Zjadać najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Dodatkowo nasączyłam biszkopt ponczem tortowym.
Tort "Miami Dream"
1/2 kostki margaryny(12.5 dag)40 dag cukru2 cukry wanilioweszczypta soli5 jajekskórka otarta z cytryny15 dag mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki mlekapuszka mango 5 łyżeczek żelatyny1/2 l kwaśnego mleka50 ml mleka kokosowego 4 łyżki soku z limetkiszklanka śmietany kremówki
Margarynę utrzeć z 1/2 szk. cukru , jednym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać jedno całe jajko, 4 żółtka i skórkę cytrynową, ucierać aż ciasto będzie jednolite. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko.Połowę ciasta rozsmarować w natłuszczonej tortownicy. Ubić białka z 20 dag cukru i połowę tej bezy rozsmarować na ciasto. piec 20 min. w temp.175 st.Tak samo upiec drugi placek.Mango osączyć (syrop pozostawić)zmiksować z kwaśnym mlekiem, drugim cukrem waniliowym, 5 łyżkami cukru, mlekiem kokosowym, sokiem z limetki i 2 łyżkami syropu z mango. Dodać rozpuszczoną żelatynę a gdy krem zacznie gęstnieć – ubitą na sztywno śmietanę. Masą przełożyć placki i odstawić na kilka godzin do lodówki. Boki można posypać kokosem.
TORCIK RAFAELLO
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka maki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu
Białka ubić na sztywna pianę, odstawić. Żółtka ubić z cukrem do białości, delikatnie wmieszać ubite białka, tak by piana nie opadła. Obie przesiane mąki i proszek wmieszać do masy, na koniec dolać łyżkę octu i wymieszać. Piec w 175 stopniach ok 15 min. (na zloty kolor, sprawdzając środek drewnianym patyczkiem)
Masa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 do 200 g białej czekolady (w zależności od tego jak słodki torcik chcecie uzyskać)
- 100 g wiórków kokosowych
- paczka płatków migdałowych
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jeśli tak jak ja boicie się, że zrobią się grudy można dolać trochę kremówki, która ułatwi tą czynność), przestudzić. Kremówkę ubić, dodawać do niej rozpuszczona czekoladę i wiórki kokosowe. Płatki migdałowe przyrumienić na patelni. Przestudzony biszkopt przekroić na pół, można go nasączyć białym rumem, adwokatem lub sokiem pomarańczowym. Przełożyć połową masy, resztą masy pokryć górę i boki biszkoptu. Posypać płatkami migdałowymi.Jeśli tort przygotowujecie dzień wcześniej, bezpiecznie jest do śmietany dodać śmietan fixy, ta odrobina chemii sprawi, że śmietana się nie rozpłynie :)
Ja dałam mniej kremówki niż w przepisie ( ze szkodą dla tortu), dlatego na zdjęciu nr.2 wygląda jakby nie było w środku kremu, krem był tylko częściowo wpił się w biszkopt (no i jest tego koloru co biszkopt, więc go nie widać).
Czarny las
4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka Kasi stopionej w 3 łyżkach gorącej wody 3 łyżki soku wiśniowego 1 łyżka likieru wiśniowego Masa2 szklanki wiśni ze słoika 1 łyżka cukru pudru 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka likieru wiśniowego 2 1/4 szklanki tłustej śmietany 1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji
1. Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar. 2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy. 3. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką. Szybko wmieszać stopioną Kasię i wodę. 4. Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem). Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy. Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak. Zdjąć papier. 5. Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie. Masa:Osaczyć i wydrylować wiśnie. Zostawić kilka sztuk do dekoracji. Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą. Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch. Ubić śmietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier. Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym. Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd. Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany. Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady. Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.
Tort Cappuccino
Biszkopt:5 jajek1 szklanka cukru1 szklana mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowyMasa:1 duże opakowanie kawy cappuccino: brandy lub rumowej,2 szklanki mleka2 śnieżki5 łyżeczek żelatyny
Przygotować biszkopt i upiec go w temp. 170 st przez około 35 min.Masa:W gorącym, przegotowanym mleku(1/2szk) rozpuścić kawę i żelatynę - zostawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować dwie śnieżki zgodnie z przepisem na opakowaniu( z pozostałym mlekiem). Dodać kawę i masa przekładać przekrojony biszkopt.Dodatkowo nasączam biszkopt. Zaparzam herbatę , dodaje sok z cytryny , łyżkę cukru, kieliszek wódki i aromat rumowy. Takim schłodzonym płynem polewam krążki biszkoptowe przed nałożeniem masy .Ciasto dowolnie udekorować i dobrze schłodzić przed podaniem w lodowce! Smacznego!
Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ¾ szklanki mocnej herbaty 2 łyżki wódki Krem: 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego ½ litra mleka ...
karolinkaaaa91