ŻURAWINAŻURAWINA BŁOTNA - POLSKA CYTRYNA:Ta popularna u nas krzewinka rośnie na torfowiskach. Z jej czerwonych i kwaśnych owoców robi się galaretki, kisiele i konfitury. Jednak najwięcej własności leczniczych ma sok. Żurawina zawiera kwasy organiczne, cukry, pektyny, witaminy /przede wszystkim C/, sole mineralne, garbniki i goryczki. To naturalny antybiotyk. Sok jest niezastąpionym domowym lekiem na anginę, grypę, zapalenie oskrzeli. Obniża gorączkę, łagodzi chroniczny kaszel, nieżyty gardła i jamy ustnej. Usprawnia trawienie, poprawia apetyt. Przynosi ulgę w stanach zapalnych dróg moczowych, schorzeniach wątroby i lekko obniża ciśnienie. Zielarze polecają picie soku z żurawin rekonwalescentom i osobom cierpiącym na anemię. Aby ten naturalny antybiotyk działał, musimy wypić dziennie dwie szklanki. Zapobiegawczo wystarczy pół szklanki. ŻURAWINAW Polsce spotykana jest dziko rosnąca żurawina błotna (Vacciniumoxycoccus) głównie w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej, lasachbiłgorajskich i na Pomorzu Zachodnim. Gatunkiem uprawnym, występującymrdzennie na północy kontynentu amerykańskiego jest żurawinawielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon). Oba te gatunki mają czerwoneowoce o charakterystycznym kwaśnym smaku.Żurawiny od dawna stosowane były przez zielarzy do leczenia zapaleń drógmoczowych, kamicy nerkowej i jako środek wzmacniający odpornośćorganizmu. Potwierdziły to badania przeprowadzone w ostatnimdziesięcioleciu w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Izraelu. Udowodniłyone korzystny efekt leczenia żurawiną w zapaleniach dróg moczowych imiażdżycy. O zainteresowaniu Amerykanów tą krzewinką świadczy nie tylkofakt, że w wielu uznanych ośrodkach akademickich i szpitalachklinicznych prowadzone są badania jej leczniczych właściwości, ale i to,że powstały nawet muzea poświęcone żurawinom. Jedno z nich, CranberryWorld Visitors' Center, znajduje się w Plymouth, w stanie Massachusetts.Zakażenia dróg moczowych są powszechną dolegliwością kobiet, zwłaszczastarszych. Z tego powodu rokrocznie leczy się około 30% populacji pań.Skutkiem ubocznym stosowanej wówczas powszechnie przeciwbakteryjnejterapii jest zniszczenie naturalnej flory jelit. Badania naukowe,doświadczalne i kliniczne dowiodły, że sok z żurawin może stanowić w tymschorzeniu skuteczną alternatywę dla leków przeciwbakteryjnych. Związkiroślinne zawarte w żurawinie zmniejszają przyczepność bakterii E. Colido nabłonka dróg moczowych i ograniczają namnażanie się tych bakterii,nie czyniąc przy tym spustoszenia wśród zamieszkujących jelitapożytecznych drobnoustrojów. Skraca to okres choroby i zapobiegakolejnym infekcjom. Żurawina znajduje, więc coraz szersze zastosowanie wleczeniu zapaleń pęcherza i łagodnych zakażeń układu moczowego. Wartonadmienić, że owoc ten nie powoduje zakwaszania moczu, lecz goalkalizuje i może być bezpiecznie stosowany przez chorych na kamicęmoczową, a nawet powinien być przez nich zażywany przewlekle, celemzapobiegania nawrotowi kamicy. Obfite pojenie sokiem żurawinowymrozpuszcza kamienie zawierające moczany i przerywa napad kolki nerkowej.Wyniki badań wykazują bowiem, że większość złogów tworzy się w wtedy,kiedy mocz jest kwaśny, bo tylko w takim środowisku wytrącają siękryształy kwasu moczowego, stanowiące jądro najczęstszych złogówszczawianowo-wapniowych. Odkwaszanie moczu stanowi więc podstawowysposób profilaktyki i leczenia, szczególnie istotny w tych przypadkach,kiedy dieta obfituje w białko pochodzenia zwierzęcego. Picie dużejilości soku żurawinowego alkalizuje mocz i rozpuszcza kamieniezawierające moczany. Innymi słowy, jeśli lubimy mięso i mamy skłonnośćdo kamicy nerkowej, powinniśmy alkalizować mocz, a żurawina, ze względuna dodatkowe właściwości ograniczające wzrost bakterii chorobotwórczych,nadaje się do tego celu najlepiej. Żurawina - moc naturyAgnieszka Leciejewska/ "Vita"Tagi: zdrowe odżywianie profilaktyka jadłospis dieta zdrowotnaChoć żurawina rośnie w naszym kraju, nie cieszy się dużą popularnością.A szkoda! Żurawina kryje w sobie prawdziwe skarby. Może skuteczniewalczyć z wieloma chorobami od zapalenia nerek po nowotwory.Szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ileduże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, solemineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwascytrynowy i jabłkowy. To one nadają owocom charakterystycznycierpko-słodki smak. Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo pozerwaniu owoców. W lodówce przechowasz ją sześć tygodni, a wzamrażalniku nawet rok.Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin owłaściwościach prozdrowotnych. Od dawna stosowano żurawinę w medycynienaturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Cierpkiejagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczaćpowstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne piciedużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieninerkowych, ale także je rozpuszczać. Co więcej, żurawina ma działanieantybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Żurawina hamujeprzyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych,ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie. Podobnie żurawina działana bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodóworaz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia.Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie działają na zęby jak teflon.Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa iinfekowanie dziąseł. Ale to nie wszystko. Żurawina przyniesie ulgę takżekobietom w okresie menopauzy.Na zdrowe serce i mocne tętniceNajwiększe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwościprzeciwutleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działaniaczerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie sokużurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A todzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów irozszerzają naczynia krwionośne. Mają pozytywny wpływ na poziom dobregocholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniaczezawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymidziałaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np.okrężnicy lub płuc. Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, którejcharakterystyczny, cierpko-słodki smak zna chyba każdy z nas. Występujew północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin oudowodnionych korzyściach prozdrowotnych.Wiecznie zielona krzewinka o drobnych, czerwonych owocach, bogatych wwitaminy i kwasy organiczne, już od najdawniejszych czasówwykorzystywana była przez nasze babki przy produkcji domowych konfitur,dżemów, soków i innych przetworów.W połowie XX wieku odkryto, że sok z żurawiny jest także niezastąpiony wprofilaktyce i walce ze stanami zapalnymi układu moczowego. Dzięki jegoczynnym składnikom powstają warunki, w których chorobotwórcze bakterienie są w stanie osiedlić się w ściankach układu moczowego, a ichwydalenie z organizmu jest o wiele łatwiejsze. Odkryto także, że pewnagrupa tanin, stanowiących składnik żurawiny, potrafi zwalczać bakterieE. Coli, odpowiedzialne za wiele trapiących ludzi przypadłości.Zawarte w żurawinie związki antyoksydacyjne mają bardzo silnie działaniezapobiegające powstawaniu nowotworów. Powinna się też stać się ważnymskładnikiem diety wszystkich dbających o serce jej działanie porównujesię do właściwości czerwonego wina, idealnego w przeciwdziałaniuchorobom układu krążenia. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku zżurawin zmniejsza zapadalność na choroby wieńcowe poprzez zapobieganiepowstawaniu zakrzepów krwi i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Ma onzarazem pozytywny wpływ na poziom "dobrego" cholesterolu, co z koleizmniejsza ryzyko zawałów serca. Właściwości żurawiny mają zbawiennedziałanie dla naszych komórek mózgowych, wpływa na spowolnienie procesustarzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniżaryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona.Obecność witaminy P przyniesie z kolei ulgę kobietom w okresiemenopauzy, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienieniaskórne. Odkryto także, że regularne picie soku żurawinowego działa nazęby jak teflon, tworząc na nich powłokę uniemożliwiającą bakteriomprzyleganie do ich powierzchni oraz infekowanie tkanki dziąseł. Pomagazapobiegać nie tylko próchnicy, lecz także chorobom jamy ustnej,przyzębia i dziąseł. Share Przeciwzapalna żurawinaWłaściwości lecznicze żurawiny wykorzystywane były przez medycynę ludową od dawna. Jej owoce stosowano jako środek leczniczy przy reumatyzmie oraz zapaleniach śluzówki jamy ustnej.Słynna zielarka średniowieczna Hildegarda z Bingen zalecała je przy skąpych i bolesnych miesiączkach. Indianie używali soku z żurawiny do przemywania ran i wyciągania toksyn po zatrutych strzałach.Wartości odżywcze żurawiny Owoce żurawiny nie są specjalnie odżywcze. Zawierają trochę cukrów, kwasów organicznych, witaminy C (ok. 15 mg w 100 g), jod i inne mikroelementy. A ponadto glikozydy, garbniki, pektyny i barwniki antocyjanowe. Dzięki zawartości kwasu benzoesowego i chinowego owoce i przetwory z żurawiny nie psują się; mrożone można przechowywać nawet 2 lata.Właściwości lecznicze Sok z owoców żurawiny ma działanie przeciwzapalne i ściągające, co jest szczególnie ważne przy gojeniu ran. Ma ponadto właściwości przeciwutleniające. Dzięki wzmacniającym i osłaniającym właściwościom korzystnie wpływa na błony śluzowe, naczynia krwionośne i serce. W lecznictwie ludowym sok z żurawiny zalecany jest, wspólnie z miodem, przy przeziębieniach, anginie, gośćcu i bólu głowy spowodowanym zaczadzeniem. Leczy się nim także odmiedniczkowe zapalenie nerek. Herbatę z liści pije się w chorobach dróg moczowych i żółciowych, w chorobach reumatycznych, stanach depresji i rozwolnienia.Chociaż medycyna ludowa wykorzystywała żurawinę jako lek od dawna, dopiero kilkadziesiąt lat temu żurawina, podobnie jak borówka, znalazły się w kręgu zainteresowania oficjalnej medycyny. Uczeni amerykańscy i fińscy dowiedli, że żurawina wykazuje działanie antybakteryjne i jest niezwykle skuteczna w zapobieganiu nawracającym infekcjom dróg moczowych.Żurawina w kuchni Owoce żurawiny mają kwaśnocierpki smak, nieco łagodniejszy po przemrożeniu. Owoce dojrzewają we wrześniu, ale zbiera się je po pierwszych przymrozkach, a najlepiej na wiosnę.Sporządza się z nich wyciągi, konfitury, soki, syropy, napoje, kwas, sosy, kisiel i galaretkę. Dodaje się je do kwaszonej kapusty oraz używa jako przyprawę do ryb i mięs. Spożywane są również na surowo. Z liści można przyrządzać herbatę.oprac. barbźródła: Sekcja Zdrowie, poz. 36 i 52, Sekcja Kuchnia, poz. 21ŻURAWINY- pomagają w zapobieganiu kamicy moczowej- zapobiegają zapaleniom układu moczowego- działają bakteriobójczo i wirusobójczo- stosuje się przy przeziębieniach i anginie- wzmaga funkcje żołądka i jelit- ma działanie wzmacniające i orzeźwiające ŻURAWINY- pomagają w zapobieganiu kamicy moczowej- zapobiegają zapaleniom układu moczowego- działają bakteriobójczo i wirusobójczo- stosuje się przy przeziębieniach i anginie- wzmaga funkcje żołądka i jelit- ma działanie wzmacniające i orzeźwiająceŻurawina jest także cennym źródłem naturalnych witamin i solimineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i z tego powoduzalecano sok z żurawin na przeziębienia. Jest również ona bogatymźródłem naturalnych antyoksydantów o sile działania porównywalnej zczerwonym winem, co powoduje, że wskazania do stosowania żurawin sąszerokie. Szczególnie jednak zaleca się je we wszystkich zakażeniachukładu moczowego, zwłaszcza tych nawracających, kiedy lekiprzeciwbakteryjne stosujemy często i przewlekłe. Dotyczy to główniedzieci z wadami układu moczowego i chorych na kamicę nerkową. Witaminy i składniki odżywcze zawarte w żurawinie:KALORIE:TŁUSZCZ:WĘGLOWODANY:BIAŁKO:BŁONNIK:FOSFOR:WITAMINA B1WITAMINA B250 kcal (200 kJ)0.0g10.0g0.4g4.1g<2% RDA<2% RDA<2% RDAWITAMINA C 13 mg 19% RDAWITAMINA E 0.9 mg 9% RDAMANGAN 0.2 mg 7% RDAWITAMINA A 0.04 mg 4% RDAPOTAS 85 mg 4% RDAWITAMINA K 8 ľg 3% RDAWAPŃ 14 mg 2% RDAMAGNEZ 7 mg 2% RDARDA (%RDA) - (ang. Recommended Daily Allowance) zalecana dawka dzienna dla witamin i minerałów, stosowana w dietetyce.ZDS (%ZDS) - Zalecane Dzienne Spożycie, polski odpowiednik RDA, zalecane dzienne spożycie witamin, minerałów oraz często innych substancji odżywczych.GDA (%GDA) - (ang. Guideline Daily Amount) wskazane dzienne spożycie kalorii, białka, węglowodanów, tłuszczy, soli i cukrów. UrinatinWspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych30 kapsułek miękkich1 kapsułka zawiera: 200 mg wyciągu z owoców żurawinydawkowanie: przyjmować od 1 do 6 kapsułek dziennie, popijając dużą ilością płynu, najlepiej w trakcie posiłków. Suplement diety.Dowiedz się więcejJaki jest skład preparatu Urinatin?Urinatin jest preparatem, który przyjmowany systematycznie, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych oraz wspiera naturalne mechanizmy obronne układu moczowego.Jak działają składniki preparatu Urinatin?Wyciąg z owoców żurawiny - jest bogatym źródłem proantocyjanidyn i fruktozy, które utrudniają przyleganie bakterii do nabłonka dróg moczowych, dzięki czemu są one naturalnie wypłukiwane strumieniem moczu na zewnątrz. Zawarte w żurawinie kwasy organiczne (benzoesowy, cytrynowy, jabłkowy) obniżają pH moczu (zakwaszają go) stwarzając niekorzystne warunki dla rozwoju bakterii.Jakie jest dawkowanie?Przyjmować od 1 do 6 kapsułek dziennie, popijając dużą ilością płynu, najlepiej w trakcie posiłków. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.Urinatin zawiera skoncentrowany wyciąg z owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton.) standaryzowany na zawartość:A) proantocyjanidyn (PAC), biologicznie aktywnych cząsteczek utrudniających przyleganie bakterii do ścian nabłonka dróg moczowych, orazB) kwasów organicznych (takich jak kwas jabłkowy, cytrynowy i chinowy) obniżających pH moczu co ogranicza rozwój mikroflory chorobotwórczej (zawartość kwasów organicznych w ekstrakcie wynosi minimum 35%, co oznacza, że w 1 kapsułce znajduje się co najmniej 70 mg tych związków).Urinatin, podobnie jak pozostałe produkty Megafyt biotherapy, posiada nowoczesną i atrakcyjną postać starannie dobrane substancje aktywne zamknięte są w kapsułce miękkiej zapewniającej odpowiednią stabilność i wysoką jakość produktu. VITABUTINSuplement DietyProdukt do długotrwałego stosowania - skuteczny ale bezpieczny!Produkt wzmacniający odporność dróg moczowych. Sok z Żurawin Amerykańskich ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie dróg moczowych. Zawarte w żurawinie proantocyjanidyny PAC wspomagają usuwanie bakterii E.Coli z dróg moczowych. Sok z żurawin ma pozytywny wpływ na neutralizowanie nieprzyjemnego zapachu amoniaku w moczu.STOSOWANIE:1-2 kapsułki dziennie, do 6 kapsułek dziennie.Kapsułki można łykać lub otwierać pociągając za końce, a zawartość rozpuszczać w wodzie i pić.Może być stosowany przez kobiety w ciąży.Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.Opakowanie przechowywać szczelnie zamknięte, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.SKŁAD: 1 kapsułka 2 kapsułki 6 kapsułek 100 gSuszony sok z Żurawin Amerykańskich405 mg 810 mg 2430 mg 75 gzawierającyPAC 6 mg 12 mg 36 mg 1,1 gszczawiany 0,11 mg 0,22 mg 0,66 mg 20 mgoraz: wodorotlenek magnezowy (subst. wypełniająca), fosforan trójwapniowy (subst. przeciwzbrylająca), stearynian magnezu (subst. poślizgowa), żelatyna (składnik kapsułki).WARTOŚCI ODŻYWCZE:białko 80 mg 160 mg 480 mg 14,8 gwęglowodany 0 mg 0 mg 0 mg 0 mgtłuszcze 0 mg 0 mg 0 mg 0 mgenergia 1,29 kJ 2,58 kJ 7,74 kJ 238,8kJVitabutin suplement diety to:jedna kapsułka Vitabutin zawiera tylko 0,11mg szczawianów. Dla porównania, odpowiadająca ilość soku zawiera ich aż 30 razy więcej,łatwy przelicznik dawkowania dzięki standaryzacji ekstraktu: dwie kapsułki odpowiadają szklance soku otrzymanej z wyciśnięcia 0,38 kg świeżych owoców - 1 kapsułka zawiera 6mg PAC, 6 kapsułek to 36mg PACścisła kontrola produkcji zgodna z GMP,Vitabutin od lat cieszy się zaufaniem lekarzy i pacjentów, na rynku od 2000 rokułatwe i wygodne w użyciu kapsułki można łykać lub rozpuszczać w wodzie,w przeciwieństwie do tabletek, kapsułki z sokiem mają neutralny smak oraz nie zawierają substancji dodatkowych mogących blokować aktywność wyciągu, łatwo to sprawdzić rozpuszczając zawartość kapsułki w szklance wody,produkt całkowicie naturalny, nie zawiera dodatków w postaci barwników i cukruzastosowanie transparentnych kapsułek, pozwala konsumentowi lepiej ocenić produkt,korzystna cena w porównaniu do innych produktów z żurawin,nie obserwowane działania uboczne ani interakcje z innymi produktami, może być używany równolegle z lekami stosowanymi w zakażeniach dróg moczowych. ŻURAWINA + SKRZYP POLNY - Naturalna ochrona układu moczowegoFirma GAL wprowadziła na rynek nowy suplement diety o nazwie ŻURAWINA + SKRZYP POLNY, który wspomaga działanie układu moczowego i eliminuje zakażenia w jego obrębie. Po konsultacji z lekarzem, może być również stosowany przez kobiety ciężarne i karmiące. Cena (48 kapsułek) - ok. 11 złJak działa preparat:wspomaga funkcjonowanie układu moczowego;eliminuje zakażenia w obrębie układu moczowego (składniki zawarte w preparacie utrudniają bakteriom E. coli przyleganie do ścian układu moczowego i wspomagają ich wydalanie razem z moczem);jest źródłem krzemionki, która zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych;działa przeciwbakteryjnie i regenerująco;dostarcza organizmowi naturalnych witamin (A, C, witaminy z grupy B) i minerałów(magnez, wapń, fosfor, żelazo, sód, potas).Jakie są właściwości poszczególnych składników:Żurawina jest niezwykle bogatym źródłem dobroczynnych substancji, dzięki którym przynosi ulgę i leczy wiele dolegliwości. Zawiera m.in. witaminy (A, C, witaminy z grupy B) i minerały (magnez, wapń, fosfor, żelazo, sód, potas). Składniki zawarte w żurawinie skutecznie eliminują zakażenia w obrębie układu moczowego. Utrudniają bowiem bakteriom E.coli przyleganie do ścian układu moczowego, dzięki czemu bakterie te są wydalane razem z moczem. Regularne spożywanie żurawiny powoduje, iż mocz zyskuje odczyn lekko kwaśny, co w konsekwencji utrudnia powstawanie kamieni nerkowych.Owoce żurawiny posiadają jeszcze szereg dodatkowych właściwości zdrowotnych: dobroczynnie działają na układ pokarmowy szczególnie przy problemach wywołanych przez bakterie H. pyroli, jak choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, obniżają stężenie złego cholesterolu (LDL) a podwyższają stężenie dobrego (HDL) zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, posiadają właściwości silnie antyoksydacyjne wspomagające walkę z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy nowotworowe i procesy starzenia, wspomagają pracę układu immunologicznego - zwiększając odporność organizmu na choroby.Skrzyp polny to źródło łatwo przyswajalnej krzemionki, która zapobiega powstawaniu miażdżycy naczyń oraz tworzeniu się kamieni w układzie moczowym. Odgrywa rolę w przemianie materii, wpływa na stan błon śluzowych. Wewnętrznie stosowany przy schorzeniach dróg moczowych, zewnętrznie przy stanach zapalnych. Działa przeciwbakteryjnie i regenerująco. 100% SOK Z ŻURAWINpasteryzowanyObjętość netto: 490 ml / 980 mlNaturalny 100% sok z żurawiny otrzymywany jest poprzez bezpośrednie wyciskanie owoców. Charakteryzuje się kwaśnym, lekko cierpkim smakiem. Sok z żurawin jest doskonałym składnikiem codziennej diety. Wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego i trawiennego. Sok można rozcieńczyć wodą lub innym sokiem i osłodzić miodem.Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.Skład: 100% sok z owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon).Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad.Przechowywanie: przechowywać w temp. pokojowej w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 7 dni. Uromaxin 100 tabletekOpis działania:Zawiera on esencję naturalnych składników w formie tabletek, zapewniających precyzyjne dawkowanie i nieograniczony dostęp przez okres całego roku. Stosowany systematycznie Uromaxin zabezpiecza nas przed nawrotami infekcji, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne i e...
lulas115