31.10.docx

(15 KB) Pobierz

Bydło: pochodzi od tura i zostało udomowione od  4 do 10 tys. lat temu.

1.       typ mleczny: ciało wpisane w trójkąt, pojemny zad, dobrze wykształcone wymię, wydłużona głowa osadzona na wąskiej szyi, klatka piersiowa umiarkowanie wysklepiona, głębsza w części tylnej, żebra ułożone skośnie względem kręgosłupa, znaczne odstępy między żebrami, łopatki dobrze przylegające płasko umięśnione, szeroki płaski zad lekko nachylony ku tyłowi, profile mięśni zwłaszcza udowych lekko wklęsłe, niska nasada ogona, wymię wysoko zawieszone o kształcie skrzynkowo miskowym, harmonijna budowa, żywy temperament i intensywna przemiana materii

rasy: holsztyńsko fryzyjska, jersey, ayrshire

 

2.       typ mięsny: ciało wpisane w prostokąt, umięśniony tułów, profil mięśniowy wypukły, szeroki kłąb, szyja krótka i dobrze umięśniona, mocno związana z tułowiem, żebra zbliżone do kąta prostego względem kręgosłupa, mniejsze odstępy międzyżebrowe, zwierzęta są ociężałe, mają wolniejszą przemianę materii, skłonność do odkładania białka, słabo wykształcone wymię, które służy tylko do karmienia potomstwa

rasy: hereford, charolaise, limousine, piemontese

 

3.       typ kombinowany: cechy pośrednie między typem mięsnym a mlecznym, może być hodowane bardziej w kierunku mięsnym lub mlecznym bądź mięsno – mlecznym

rasy: simentale, bydło czerwono – białe, bydło czarno białe

 

Rasy mleczne:

holsztyńsko- fryzyjska: wyhodowana w stanach, umaszczenie czarno – białe, doskonale zbudowane wymię, wysokość w kłębie 140 cm, masa krów 650 kg a buhaje 750 kg,

wydajność mleka w ciągu 305 dni 7 - 9 tys. kg, zawartość tłuszczu 4 %, zawartość białka 3,2 %

jersey: krowa małego wzrostu, wysokość w kłębie ok. 120 cm, waga do 400 kg, umaszczenie jednolite, myszate, brązowe bądź beżowe, z jasną obwódką wokół pyska, zwierze słabo umięśnione, dobrze wykształcone wymię, wydajność dzienna 4 - 5 kg, zawartość tłuszczu 6%, białka 4%

ayshire: wyhodowana w Anglii, masa ciała krowy ok. 500 kg, wysokość 130 cm, buhaje masa 800 kg, wysokość 140 cm, umaszczenie czerwono – białe, to rasa odporna na niekorzystne warunki środowiskowe, w Polsce raczej nie występuje, posiadają duże rogi, wydajność mleczna laktacji 300 dniowa to 6 tys. kg mleka o zawartości 4% tłuszczu, białko 3,3%

 

Rasy mięsne:

hereford: rasa najliczniejsza na świecie, masa krowy 600 kg a buhaje 900 kg, umaszczenie: tułów jednolite ciemnoczerwone, głowa dolna część szyi, mostek, podbrzusze oraz dolna część kończyn umaszczenia białego, krowy charakteryzują się dobrą płodnością, łatwym ocielaniem, rasa odporna na trudne warunki środowiskowe, przystosowana do utrzymywania pastwiskowego

aberdeeen angus: druga rasa pod względem liczebności, masa krowy 600 kg buhaj 900 kg, umaszczenie jednolite czarne, bydło bezrogie, mięso dosyć dobre, soczyste, marmurkowate

charolaise: rasa francuska, niegdyś wykorzystywana jako rasa robocza, masa krowy 800 kg wys. 140 cm, buhaje 1200 kg wys. 145 cm, umaszczenie jednolite białe lub biało kremowe, rogi, racice i śluzawica są jasne, wadą są trudne porody

limousine: rasa francuska, umaszczenie jednolite czerwone, masa krowy 650 kg, buhaj 1000 kg, wysokość w granicach 140 cm, cienkie kości, doskonałe umięśnienie, mięso słabo otłuszczone, dobrej jakości, wysoki przerost dzienny, łatwe ocielenia,

piemontese: jedyna włoska rasa występująca w Polsce, umaszczenie siwobiałe lub jasnobeżowe, doskonałe umięśnienie, rasa wytrzymała na trudne warunki utrzymania, częsta obecność genów hipertrofii mięśniowej (przerost mięśni głównie zadu), masa krowy 600 kg wys. 140 cm, buhaje 900 kg, wys. 145 cm, mięso chude, z mleka rasy tej krowy robi się ser parmezan

salers: umaszczenie jednolite czerwone, kędzierzawy włos, potężne poziome rogi, waga krowy 700 kg, buhaje 1100 kg, rasa odporna na trudne warunki środowiskowe, płodna, łatwe ocielenia, krowy są opiekuńcze wobec cieląt

 

Rasy kombinowane:

czarnobiała: krowy dobrze zbudowane, użytkowanie mięsno – mleczne, masa 600 kg, wys. 130 - 135 cm, wydajność dzienna mleka 5-6 kg, zawartość tłuszczu 4,2%, białka 3,3%, rasa prawie już nie istniejąca (zachowawcza), wyparta przez rasę holsztyńsko- fryzyjską podczas krzyżowania

czerwonobiała: Polska rasa wypierana przez rasę holsztyńsko – fryzyjską, mocna budowa, szeroki tułów, masa krowy 600 kg, buhaje 1000 kg, wys. 140 cm

polska czerwona: jedyna polska rasa rodzima, utrzymywana w hodowli zachowawczej, masa ciała w granicach 500 kg, wysokość 130 cm, umaszczenie jednolite czerwone, wydajność mleka rocznie w granicach 4000 kg, zawartość tłuszczu 4,4 %, białko 3,4%

simentale: najliczniejsza rasa w UE w typie ras kombinowanych, masa 650 kg, wysokość 135 cm, umaszczenie łaciate, od beżowego do wiśniowo – brunatnego, głowa i podbrzusze białe, wydajność mleczna 4 tys. kg, mleko posiada dużą przydatność przy produkcji serów, ze względu na dużą zawartość kazeiny (głównie białko mleka)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin